Motivation? Citat: Ud med unødig bekymring

Top 10 Cuba rejse oplevelser

Af Marina Aagaard, MFT

På Cuba kan du få de samme oplevelser som andre steder i Caribien:
Palmeklædte strande, sol fra en skyfri blå himmel og krystalklart vand.

Selv vil jeg anbefale at besøge ø-staten for at få anderledes unikke oplevelser, hvoraf nogle nok skal opleves inden alt for længe.

Lige nu i disse år kan man opleve et Cuba, hvor ildsjæle skaber fremdrift og dynamisk ny kunst og musik, mens man samtidig træder ind i en tidslomme, hvor smukke, farvestrålende historiske bygninger, hestevogne og amerikanerbiler fra 1950’erne er en del af hverdagen.

I maj 2019 fløj min mand Henrik og jeg med KLM til Cuba; en ganske speciel drømmerejse.
13-14 dage i alt, kør-selv i 8 dage, og resten af tiden med taxi.

Mine personlige favoritter er nok Havana som nummer 1 og San(to) Tomas hulen nummer 2, mens de øvrige attraktioner slås om resten af placeringerne.


Top 10 Cuba rejse oplevelser

Havana_Cuba_photo_Marina_Aagaard_blog_travel_rejse_foto

1. Havana

Byen, som de lokale kalder La Habana, har 500-års jubilæum i år: Det bliver fejret på mange måder i den utrolige by, der byder på en vifte af oplevelser for alle sanser. Der kan man sagtens tilbringe hele ferien, hvis man ønsker det. Der er smukke bygninger fra flere tidsaldre, heriblandt imponerende officielle palæer og elegante hoteller.

Must-see sightseeing: Habana Vieja, Havanas gamle bydel, et UNESCO verdensarvsområde. Om aftenen fyldes gaderne af son musik og salsa fest, essensen af Cuba og Caribien. Tip: En Hop-on-hop-off bustur er ret billig og giver et godt overblik over store dele af byen.
La Malecon, den lange, flotte kystpromenade. Cubas største kirkegård, Necrópolis Cristóbal Colón: En af de mest berømte kirkegårde i Latinamerika, overvældende stor med imponerede gravsteder.

Cubas andenstørste by Santiago de Cuba berømmes især for dens særlige caribiske stemning og musik. Desværre er den en lang bilrejse væk fra hovedbyen Havana, så desværre nåede vi ikke Santiago denne gang. I samme ende af øen, på den nordlige kyst, ligger Cubas efter sigende smukkeste strandområde, Baracoa, med den bedste mad uden for Havana. 
Udenfor byen er der et 589 højt bjerg, Yunque, med en flot udsigt over havet.

Club_Cienfuegos_Cuba_photo_Marina_Aagaard_blog_travel_rejse_foto

2. Cienfuegos

Byen, der også kaldes Cubas Paris eller Pearl of the South, byder på nogle af Cubas flotteste bygninger. Byen kom på UNESCO verdensarvslisten i 2005, midtbyen tæller eksempelvis 327 bygninger fra 1800-tallet. Man kan på lange strækninger gå i skyggen af pastelfarvede søjlegange. Topattraktioner er teatret Teatro Tomas Terry, som er åbent for besøgende, og spisestedet Palacio la Valle, på Punta Gorda. Fra havneområdet og kystpromenaden er der en flot udsigt til bugten; vi nød solnedgangen fra den pompøse yacht club Club Cienfuegos.

Trinidad_Cuba_photo_Marina_Aagaard_blog_travel_rejse_foto

3. Trinidad

Endnu en by med UNESCO status. En meget speciel, mindre by med farvestrålende huse og meget gamle, smalle gader med stenbelægning. En by med en livlig stemning omkring det centrale torv og i de små sidegader. Byen har et museum om revolutionen; museet ligger i en kirkebygning. Der er mulighed for at komme op i tårnet, hvorfra man har fin udsigt over byen og landskabet.

Valle_de_Vinales_Parque_Nacional_Cuba_photo_Marina_Aagaard_blog_travel_rejse_foto

4. Valle de Viñales

Midt i et frodigt mark- og skovlandskab, ligger enkeltstående bjergtoppe, monolitter. Området er nationalpark og desuden et UNESCO verdensarvsområde.

Inde i nationalparken ligger byen Vinales, en lille by uden de store shoppingmuligheder, bortset fra cigarer, rum (ron) og lokalt kunsthåndværk. Til gengæld er byen fuld af restauranter og der er muligheder for god økologisk mad.

I Vinales er det oplagt at besøge en finca, en gård, hvor der er salg af lokale produkter, især cigarer og rum (og friskpresset juice til at slukke tørsten.

Der er flere huler i området. En mindre, men alligevel seværdig hule, som er nem at komme omkring i (inkluderer en kort bådtur) er Cueva del Indio. Har man lyst til mere og er man rimeligt let til bens, kan man tage til Cueva San(to) Tomas hulen, Cubas største hule, som omfatter en interessant, rustik, trappetur og vandring i en lille del af den enorme hule.

Ud over denne dal anbefales (på længere ture) Nationalparken Alejandro de Humboldt National Park, med et væld af varierede planter og særlige dyrearter, og Parque Nacional Ciénaga de Zapata, et særligt smukt område med over 150 fuglearter. Caya Coco er idyllisk strand (kendt fra to af Hemingways romaner, The Old Man and the Sea og Islands in the Stream). I Parque Natural el Bagá kan man se krokodiller, skildpadder og flamingoer. For soldyrkere: Playa Paraíso er berømmet som en særligt flot strand, for de der kun er interesserede i sol, sand og vand. 

Camaguey_Truck_Bananas_Cuba_photo_Marina_Aagaard_blog_travel_rejse_foto

5. Camagüey

En interessant by med et virvar af smalle gader og små huse. Byen har en central gågade – helt uden europæiske (og amerikanske) butikker – og flere flotte pladser med historiske bygninger. Byens centrum er også et UNESCO verdensarvsområde. Da vejskilte er sporadiske, er der mulighed for at fare vild. Heldigvis er byen ikke større end at man hurtigt finder en åben plads … med hjælpsomme cubanere.

Santa_Clara_Che_Guevara_Cuba_photo_Marina_Aagaard_blog_travel_rejse_foto

6. Santa Clara

Historisk interesserede vil have Santa Clara som must-see destination. Her vandt nationalhelten Che Guevara et afgørende slag i revolutionen. Det er en lille by med en flot plads omgivet af smukke bygninger, blandt andet Teatro la Caridad. I udkanten af byen ligger den store revolutionsplads og det tilsvarende store Memorial Commandante Ernesto Che Guevara.
Byen rummer naturligvis også et revolutionsmuseum.

Casa_Particulares_Camaguey_Cuba_photo_Marina_Aagaard_blog_travel_rejse_foto

7. Casa particulares

Overnatning hos private er en udbredt og fænomenal måde at opleve Cuba på. Der findes små ydmyge steder og eksklusive, resortlignende villaer. Kvaliteten er fin også i mellemklassen. Bedst af alt, man kommer tæt på cubanerne, men uden at det  føles for tæt eller påtrængende. Man vælger selv, hvor meget man lægger op til samtale. Bortset fra begrænset internet-forbindelse har jeg kun positive ting at sige om vores private ophold, især fordi cubanerne overvejende er ualmindeligt søde og hjælpsomme.
Som afslutning på vores tur havde vi 3-dages ophold på et af de historiske hoteller i Havana.
Casa particulares og hotelophold er en god kombination på en Cuba ferie.

Sancti_Spiritus_Cuba_photo_Marina_Aagaard_blog_travel_rejse_foto

8. Arkitektur, kunst og street art

Der er en rigdom af smukke bygninger på Cuba, også i de byer, der ikke er med på denne liste. Der er så meget at se, at arkitekturen i sig selv er værd at anbefale. Sammen med den øvrige kunst, malerier, skulpturer og dekorationer – og gadekunst i form af graffiti og murmalerier. For bloggere og instagrammere byder Cubas byer på perfekte selfie spots – selvom en langsom, begrænset internet forbindelse forhindrer omfangsrige uploads.

Vintage_Car_Havana_Cuba_photo_Marina_Aagaard_blog_travel_rejse_foto

9. Bilerne

Man kan næsten ikke se sig mæt i de mange farvestrålende vintage biler. De eksisterer ikke kun i turistbrochurer og gamle film, de kører rundt i Cubas gader hver dag side om side med Lada’er, hestevogne og ganske få europæiske biler. Som at være i en helt anden tidsalder.
En meget speciel oplevelse.

Cigars_and_Rum_VInales_Finca_Cuba_photo_Marina_Aagaard_blog_travel_rejse_foto

10. Rom (og cigarer)

Jeg ryger ikke og kender efterhånden ikke mange, der gør. Cigarer nydes dog stadigvæk af gode venner ved festlige lejligheder. Cubas kendte produkt kan fås i dedikerede cigar (og rum) forretninger eller ude på landet i finca’erne, gårdene. Henrik og jeg købte et lille udvalg med hjem.

Cubas andet kendte produkt og nydelsesmiddel er rum, kaldet ron. Ud over ren rom, især Havana Club, nød vi udvalgte special rom – og desuden rom i pina colada, mojitos og daiquiri. Det var svært at lade være, for prisen på drinks er de fleste steder 2-5 CUC’s (fin rom dog noget mere), hvilket svarer til cirka 15-35 DKK! Vi kom på denne ferie et stykke over genstandsgrænsen, også selvom vi varierede med udmærkede mocktails uden alkohol.


En Cuba tur er en ganske særlig oplevelse med varme og charme.
Der både fantastiske oplevelser og overraskende udfordringer:
Mangel på nogle varer (fx sæbe og brændstof) og ‘trægt’ internet.
Cubanere og den cubanske kultur gør dog, at Cuba er en rejse værd.

Du kan læse mere her:

Cuba guide: Undgå disse fejl: Få rejse og kør-selv succes

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Motivation? Citat: Ud med unødig bekymring