Motorik og træning programdesign: Gentile’s taksonomi

Motivation? Ultrafit? Ultraløber Stine Rex

Af Marina Aagaard, MFT

Hvor langt har du løbet i dag? (0) 5 km, 10 km, 21 km, 42 km?
Det er i småtingsafdelingen f
or Danmarks ultraløber nummer 1,
fitness koordinator Stine Rex, der let løber 100, 200 og 300 km!

Månedens interview handler om motivation og inspiration:
Fra løb på motionsplan over maratonløb til ultra ultraløb.
Om Aalborgs Superwoman med foreløbig tre nye danske ultraløb rekorder i 2018.

Ultraløber Stine Rex

Første gang jeg mødte Stine var på Aalborg Sportshøjskole, fitness diplomtræner uddannelsen. Allerede dengang løb hun … meget. Løbet blev suppleret med masser af fitness og en massøruddannelse. Hun blev siden ansat som fitness koordinator i DGI Nordkraft i Aalborg, hvor det handler om fitness for motionister på alle niveauer.

Der var engang

Hvordan startede det hele? Hvordan går man fra 0 km til 300 km?!

Hvornår begyndte du med at løbe?

Da jeg var barn handlede det altid om fodbold og det med løbet startede egentlig under fodboldtræningen. Det var det altid mig, der hentede bolden … og jeg syntes, at det var sjovt.

Senere, begyndte jeg at styrketræne, tage masser af armstrækninger, og løbe for at støtte min veninde, der skulle træne sig op til politiets optagelsesprøve. Da hun kom blev ind, blev jeg ved med at løbe.

Hvordan kom du i gang med at løbe maraton?

Min daværende kæreste havde et ekstra startnummer til Copenhagen Marathon. Det fik jeg, jeg tog med og det endte med, at jeg løb fra ham. Det forhold holdt ikke …

Allerede anden gang jeg deltog i et maraton, vandt jeg og det gav blod på tanden. Siden har jeg deltaget i omkring 50 maratonløb og vundet cirka 40 og til sidst kunne det ikke rigtig motivere mig mere.

Hvorfor udviklede det sig til ultraløb?

For fire år siden spurgte jeg Dan om han troede at jeg kunne holde til at løbe i 4 eller 6 timer og det mente han, at jeg nemt kunne. Da jeg spurgte om han troede, at jeg kunne løbe i 10 timer, sage han “ja”.  I 24 timer? “Nej”.

Så tilmeldte jeg mig – alligevel – til et 24 timers løb i Søby, hvor jeg blev Danmarksmester med 208 kilometer uden nogen form for forberedelse!

Jeg mødte op til løbet uden forsyninger til ’depotbordet’, så Dan skaffede hurtigt to bananer og 10 pepsi max (!), mens de andre havde alle mulige energidrikke, muslibarer og gels.

På det tidspunkt fandt jeg ud af, at jeg kunne løbe rigtig langt, derfor gør jeg det. Og jeg elsker at løbe langt – så langt som jeg kan – ude i naturen, at tænke ting igennem undervejs og at føle den totale træthed bagefter.

Træning til ultraløb

Du er en supertravl fitness koordinator og instruktør i DGI Huset, gift med Dan og mor til tvillingerne Emma og Emil på 7 år. Hvordan i alverden kan du nå at træne til ultraløb?

Min løsning og råd til andre: Tideffektiv planlægning. Jeg løber til alle mine ærinder og til og fra arbejde og i mit kvarter er jeg kendt som “løbemor”; jeg plejede at løbe med mine børn i babyjoggeren. Jeg er rigtig heldig, fordi børnene har været med rundt fra dag et og nu løber jeg sammen med Emma og Emil. Ud over løbet med børnene er jeg dog ingen social løber, så jeg løber selv under den daglige træning.

Hvordan er din træningsdag og træningsuge?

Jeg starter kl. 5-6 om morgenen med en times løb og desuden løber jeg som nævnt alle steder sten. Cirka 2 timers løb om dagnen. Det betyder, at jeg egentlig altid har trætte ben, men det gearer mig til konkurrencerne.

Til daglig er jeg fitness koordinator i DGI Nordkraft, et job som jeg fik for fem år siden efter en skype samtale på baggrund af et jobopslag.

Et fantastisk job, fordi man er omgivet af søde mennesker, der kommer helt frivilligt, og de giver en masser af energi; her er en rigtig hyggelig stemning.

Jobbet indebærer ansvar for 120 instruktører, Less Mills programmer, legeland, styrketræning, klatring, spring og holdtræning:

Jeg underviser selv 1-2 hold om dagen, 10 hold pr. uge blandt andre mave-ryg-fitness og min egen form for pilates med masser af sjov og ballade og brug af foam roller, cirkeltræning og hold-styrketræning som fx coretræning.
Derimod dyrker jeg ingen former for styrketræning med vægte.

Ultraløb og 335 km på 48 timer

Stine Rex deltog i 2018 i:

EM i 24 timers løb, maj, Rumænien. Hun vandt sølv og satte ny dansk rekord.
Mors100 miles, september, Nykøbing Mors, 160 kilometer på kun 28:05 t.
Icarus Florida Ultrafest, november, USA. Utrolige 335 km på 48 timer.
Den tidligere Danmarksrekord var 327 km og den milepæl passerede Stine Rex;
hendes tredje Danmarksrekord på et år.

Hvordan træner du op til et ultraløb?

Jeg træner året rundt og er altid lidt i form. Det betyder, at jeg laver ingen særlig fysisk træning op til løb. Derimod forbereder jeg mig mentalt; forestiller mig løbet.
Faktisk er det også lidt sådan, at jeg magter simpelthen ikke om tanken ikke at fuldføre.

Hvad motiverer dig?

Generelt motiveres jeg af selve løbet, udfordringen, og det faktum, at jeg kan.

Under et løb svinger tankerne dog:

I den første halvdel har jeg negative tanker; ”det er hårdt”, ”det er uoverskueligt”, ”den dummeste idé nogensinde”.

I den sidste halvdel overtager de positive tanker heldigvis – ”det går” – og jeg kommer ind i en flow-tilstand.

I den sidste del af løbet (op til 10 timer afhængigt af løbets længde) begynder det at blive spændende og jeg tænker på, om jeg kan overhale nogen og få en god tid.

Hvad gør du dagen før løbsdagen?

Går en tur ved vandet. Helt alene. Hører musicalen The Sound of Music på min mobil. Det samme gør jeg efter løbet.
Under løbet hører jeg Nephew eller Nik & Jay. I løb på rundstrækninger må man gerne have hovedtelefoner på, men løber man på veje fx i Grækenland må man ikke.

Ud over at fokusere mentalt, hvad gør du fysisk på løbsdagen?

Det er forskelligt, for det afhænger af løbet, men normalt gør jeg ikke noget særligt ud over at møde op og gøre klar … men “mit hemmelige våben” er min mand, Dan. Han er med ved alle løb og motivator på hver eneste meter.

Først træning, så restitution

Hvad gør du, når du skal slappe helt af?

Så gør jeg rent. Og ellers ser jeg Den Store Bagedyst.

Hvad med konkrete restitutionstiltag som kuldebad eller sauna?

Søvn er en topprioritet: Altid tidligt i seng klokken 22 og jeg skal sidde i sofa klokken 19; så er arbejds- og træningsdagen slut. Hvis det glipper, så kan jeg tydeligt mærke det. Ellers bruger jeg ingen særlige restitutionsmetoder ud over at jeg bruger foam roller [masserer musklerne med skumruller] hver dag på hold.

Du er massør-uddannet, men hvad med dig selv?

Jeg får hverken massage før eller efter løb eller til hverdag. Jeg synes ikke jeg har tid til det. Jeg vil hellere prioritere andre ting … men om aftenen får jeg Dan til at massere mine lægge og fødder.

Hverdag og fritid

Hvordan bruger du tiden ud over job og træning? Har du tid til andre hobbies?

Min tid og fritid er dedikeret til min familie, den betyder alt, og så det at gøre hjemmet hyggeligt. Det er det, jeg bruger min tid på – og så at se Den Store Bagedyst.

Derhjemme har jeg i øvrigt købt og ophængt et par gymnastik ringe. De koster næsten ingenting og er alle tiders. Jeg købte dem til børnene, som bruger dem som det første om morgenen og det sidste om aftenen.

Faktisk træner jeg også selv i dem: Selvom jeg tænkte, at det kunne jeg ikke, så gik der ikke ret lang tid, så blev det overraskende nemt: Nu anbefaler jeg alle at få sig sådan et sæt ringe.

Hvordan spiser du, en super ultraløber, til hverdag? 

Jeg bager godt nok ikke, men laver mad til daglig, hverdagsmad, mens Dan laver fin mad. Vi spiser som hovedregel sundt: Meget varieret, mest kylling og fisk og grøntsager. Pasta og ris spiser jeg ikke så meget af, mens børnene spiser meget.
Og i weekenderne får vi naturligvis både kage, slik, chips,

Livret? Det er hjemmelavet dansk pizza på udendørs stenovn.

Under ultraløb spiser jeg lidt hele tiden, for eksempel for hver tredje runde (i et rundbaneløb). Jeg spiser normal mad, fordi det skal være noget jeg kan lide, og for at få noget, der er salt, og også noget sødt i form af slik.

Jeg løber bedst på chokolade og bananer.
Stine Rex

Heldigvis døjer jeg aldrig med problemer med maven, bortset fra en enkelt gang, hvor jeg gjorde noget andet end det sædvanlige …

Stine Rex spiser altid på McDonald’s aftenen inden, hun skal løbe, fordi hun er sikker på, at hun ikke kan blive syg af deres mad. Men til 48 timers løbet i Florida skiftede hun og familien det gule M ud med en anden restaurant. Det resulterede i at både hun og Dan fik madforgiftning.

Mange kilometer og pæne præmier

Er der præmier og sponsorer til de ekstreme løb?

Ja. Ultraløb er relativt stort i udlandet, selvom det ikke er så udbredt herhjemme.

I de seneste ti år er antallet af løb og deltagere tredoblet. Der er endda en lille håndfuld af eliteløbere som lever af præmiepenge og sponsorater. Ultraløb er om ikke mainstream, så i alle tilfælde nu i bevidstheden hos flere end tidligere.

I øjeblikket er jeg inviteret til mange løb endda med alt betalt; løb, ophold og rejse, men man skal have respekt for kroppen og psyken og ikke presse sig for hårdt, for man er også mere stille og inde i sig selv i ugen op til et løb.

Heldigvis har jeg nogle supergode sponsorer; Beierholm, Resolut Rengøring, Landbobanken og Aalborg Lufthavn samt træningstøjfirmaet 2XU og firmaerne Topo og Altra, der har ultimative sko til den slags løb; de rigtige sko sikrer, at man trods de lange distancer ikke får vabler.

Desuden har jeg nogle rigtig gode danske sponsorer:

Medieopmærksomhed er der ikke overvældende meget af i smalle idrætsdiscipliner.
Til gengæld er ekstreme udfordringer godt tv, så Stine dukker op på skærmen i bedste sendetid.

Ud at se

Ultraløb handler vel ikke kun om løb? Hvad med rejseoplevelser?

På de korte ture i Europa tager jeg (og selvfølgelig Dan) selv afsted. På de længere ture for eksempel Florida er børnene med.
Det er kun fordi familien er med (på den), at det kan lade sig gøre.

Det er faktisk som et eventyr. Vi ser et nyt land, møder nye mennesker og Dan får nye venner blandt de andre supportere.

Hvordan og hvor vil du helst holde ferie? Afslapning eller løb?

Begge dele er godt, men selv uden løb kan vi lide at holde en aktiv ferie: Vi elsker at komme ud i naturen og se og opleve noget.

At ligge ved poolen er ikke mig, derimod er all-inclusive rigtig godt, fordi så er der sørget for den del.

Hvad bliver det næste?

Du har allerede deltaget i nogle af de største løb og sat flere Danmarksrekorder, hvad er dine ambitioner for fremtiden?

I 2018 sagde jeg: “Aldrig mere 48 timer!” Men der gik kun 48 timer, så var jeg klar igen. Mine planer for 2019 er foreløbig Spartathlon i september i Grækenland og VM i Albi, Frankrig, også i oktober.

Hvad er dine tre bedste råd til personer, der gerne vil løbe ultraløb?

  • God ide: Det rolige tempo ift. andre løb gør, at der er (næsten) ingen skader,
  • Gør det til en familieting; involver dine nærmeste, så I er sammen (om det).
  • Integrerer løbetræningen som en naturlig del af hverdagen
Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Motorik og træning programdesign: Gentile’s taksonomi