Skiferie for og imod? Hvorfor? Fordi! Top 10

Skiferie, shopping, spa: Andorra og Grandvalira

Af Marina Aagaard, MFT

Skitur? Hvad med at prøve noget nyt? Andorra?
Et toldfrit område – og skiområde med 210 km pister.

Andorra Grandvalira spa shopping ski Marina Aagaard blog travel

Andorra

En lilleput stat mellem Frankrig og Spanien. Beliggende i bjergkæden Pyrenæerne. En populær skisportsdestination med flere skiresorts i tilknytning til Grandvalira området. Der er 76.965 indbyggere – og mange flere i skisæsonen (der er 35.000 overnatningspladser), der løber fra december til marts-april. Sproget er catalansk og møntenheden er Euro.

For danskere, der vil på ski? Det vil være mere rentabelt at tage til Sverige, Østrig eller Italien. Derimod er det sandsynligvis billigere at tage til Andorra end Frankrig, Schweiz eller Norge (norsk skihotel).

Andorras status som toldfrit område giver interesserede muligheder for shopping (og der er spændende tøj og tasker). Men: Andorra er uden for EU, så man må fx ikke have mere end 1 liter spiritus med hjem. Tjek priser, tilladt varetotal og toldregler før køb.

Andorra la Vella

Hovedstaden i Andorra og den højest beliggende hovedstad i Europa. Toldfrit område. Tæt ved gondolen til Grandvalira. Andorra ligger i 1023 meters højde, dækker 12 kvadratkilometer og har cirka 22.256 (2011) indbyggere.

Andorra la Vella er en lille, men rigtig by. Ud over skiforretninger er der en del butikker og stormagasiner og mange restauranter. Der er mulighed for skiferie i flere prislejer. Der er både lejligheder og mindre og større hoteller, nogle med mulighed for ski-in-ski-out (lifter/pister ved døren).

For spa interesserede. Der er spa faciliteter på de større hoteller. Desuden er der en helt særlig attraktion i Andorra la Vella: Syd-Europas største spa for voksne og børn, Caldea, som samtidig er Andorras højeste bygning. En høj glaspyramide, som kan ses fra det meste af byen.

Vil man i Caldea, bør man booke i forvejen for at være sikker på at komme til. Vil man i spa med ro og fred, skal man booke billet til den afdeling, Inuu, som samtidig giver adgang til Caldea. Man køber en billet, som giver adgang til 3 timer. Indgangsbilletten er rimeligt dyr (ca. 400 DKK), men det er en anbefalet oplevelse med boblebade både inde og ude.

Rejse

Man kan køre i bil dertil via Tyskland og Frankrig eller Spanien. Men fra Danmark er det en lang køretur. 21-22 timer i bil. Det har jeg gjort en gang i forbindelse med en anden rejse og er det del er det en tur, er det o.k., men ellers er det for dyr en køretur T/R: Mindst omkring 4000-6000 afhængigt af køretøj.

Man kan også flyve fra Danmark (vi fløj fra AAL, Aalborg) til Barcelona, ca. 3.45 timers flyvetur for ca. 1000 DKK. Fra Barcelona til Andorra er der desuden 3:45 timers køretur i bus eller shuttlebus. Det vil sige, at man skal beregne omtrent en dags transport alt inklusive; regn derfor ikke med at kunne stå på ski på rejsedagen.

Rejsebureauer kan sandsynligvis arrangere rejser, fly eller fly-og-hotel, lige så billigt som eller billigere end selvarrangeret.
Vi brugte et lokalt bureau SkiMassoni; meget service-mindede og med gode hotel-halvpension-og-liftkort tilbud.

Skihotel

Der er adskillige hoteller i mange prisklasser. 3-stjerne omkring 400-600 DKK og 5-stjernede gennemsnitligt ca. 1000 DKK (enkelte hoteller noget dyrere).

Det er dejligt at stå lige ud på pisten, ski-in, ski-out, men vil man spare (større beløb), kan det eventuelt betale sig at vælge et andet og så tage skibus eller shuttlebus fra hotellet; 10 minutters kørsel til Encamp og Grandvalira liften. Der kan dog  være lang tids ventetid ved svævebanen, som ydermere tager ca. 20 minutter fra station til toppen.

Der findes pakketilbud med fly, hotel, pension og liftkort. Der kan være op til 1500 at spare ved at vælge et pakke-tilbud, hvor liftkortet er inkluderet.

Fitness og wellness

Der er små og store hoteller og de større har en wellnessafdeling. Eksempelvis Hotel Plaza; et pænt lille spa- og bassinområde med 7 slags massage- og boblefunktioner, sauna og dampbad – og fitness, tre cardiomaskine, en multi-maskine og nogle få frie vægte.

Grandvalira skiområde

Området er smukt med imponerende bjergudsigter … og 60 spisesteder!

Der er en del konkurrencer og events, bl.a. Andorra Skimo, la travessa dels refugis 23.2.-24.2.2019. Et langdistanceløb på 70 km for hold med 2-3 (øvede) skiløbere.

Grandvalira – Pas de la Casa/Grau Roig/Soldeu/El Tarter/Canillo/Encamp – regnes for et topklasse, topmoderne skiområde med 210 kilometer pister. Skulle der mangle sne er der snekanoner til 66 % af området.

Der er 3 World Cup pister (der er World Cup skiløb i marts 2019) og 3 Freestyle Snowpark områder og 6 børne ski-områder. Der er 6 ski- og snowboard-skoler med mere end 400 instruktører. Der er også et snescooterområde, et langrendsområde, et snesko-område og en række specialaktiviteter som skydning, paintball og zipline.

Grandvalira skifakta

21 Grøn
42 Blå
30 Rød
25 Sort (20 km)

128 Pister
192 km Alpine pister (ca. 120 miles) (ski område: 1926 hektar/4760 acres)
13 m Langrendsløjper
71 skilifter

930 m Stigning (1710-2640 m) (3050 ft – 8660-5610 ft)
2640 m Højeste lift
1710 m Laveste piste

Grandvalira rating

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ Ekspert
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ Middelniveau
♥ ♥ ♥ ♥ Begyndere
♥ ♥ ♥ Sne [5-stjernet januar 2019]
♥ ♥ ♥ ♥ After-Ski


Andorra Ski Tips

 • Vær informeret
  Tjek vejrforholdene. Du kan tjekke vejrudsigten på skistederne eller på følgende hjemmeside www.meteo.ad .
 • Orienter dig (med kort)
  Før du begynder at stå på ski, få en plan over pisterne og bliv fortrolig med dem. Og find ud af, hvornår pisterne og skilifterne lukker. Hvis du er i tvivl, vil personalet på skisportsstedet gernne hjælpe dig.
 • Spis og drik korrekt
  Om morgenen er det vigtigt at have en omfattende, afbalanceret morgenmad. I løbet af dagen må du ikke glemme at tage pauser og drikke vand og varme drikke.
 • Du skal være egnet til skiløb
  Skiløb, som enhver anden sport, kræver et minimum af fysisk forberedelse. For at undgå ulykker eller skader, før du begynder at stå på ski, bør du lave nogle opvarmningsøvelser. Og når du er færdig med dagen, skal du bruge et par minutter på at strække ud.
 • Lær (mere) og få et bedre skiløb niveau
  Hvis du følger vejledning fra en skiinstruktør, lærer du ikke bare at stå på ski, forbedre dit niveau og perfektionere din stil, men du får også en bedre oplevelse. Alle skiområder i Andorra har skiskoler med kvalificeret, professionelt personale til at give top undervisning uanset niveau, alder og præferencer.
 • Kun Andorra ski-instruktører. I Andorra er skiinstruktørerne på skiskolerne i skisportssteder de eneste, der har tilladelse til at undervise på skiløjperne.
 • Sørg for forsikring og løb på ski uden bekymringer
 • For din egen sjov og for andre skiløbere skal du sørge for, at du har en gyldig forsikringspolice.

Beklædning og udstyr

 • Brug en tilpasset hjelm og sørg for, at børn også bærer dem.
  En hjelm forhindrer mulige hovedskader i tilfælde af kollision eller fald. For små børn bør det være obligatorisk. Uanset om du lejer eller køber den, skal du sørge for, at den overholder EN1077’s europæiske standard, og at den har EF-mærkning.
 • Tjek dit udstyr og tilstanden af bindinger (få professionel hjælp)
  I begyndelsen af ​​hver sæson er det vigtigt at få en professionel til at kontrollere tilstanden af ​​dit udstyr. En professionel bør kontrollere skis baser og kanter samt justere bindingerne alt efter din vægt og dit niveau. Ved at gøre dette, hvis du kommer ud for et uheld, vil du begrænse sværhedsgraden af ​​knæskader. Hvis du lejer udstyr, er det lejebutikken, der er ansvarlig for at kontrollere justeringen af ​​bindingerne.
 • I bjergene skal du beskytte dig mod solen
  Husk at sneen i pisterne kan afspejle op til 85% af ultraviolette stråler. Derfor er det vigtigt at bære solbriller eller skibriller med mindst en kategori 3 beskyttelse, og at den har EF-mærkning. Pas på din hud og påfør en højfaktor solcreme og beskyttende læbepomade flere gange om dagen, uanset om det er sol eller overskyet.
 • Tøj og beskyttelse
  For at få mest muligt ud af din skiløb er det vigtigt at bære tøj, der er tilpasset vejret og til den slags skiløb, du laver. Termo-tøj, der er behageligt og vandtæt, er det bedst egnede til skiløb.
  Hvis du er snowboarder, og især hvis du er nybegynder, skal du huske at bære handsker med håndledsbeskyttelse. En rygbeskytter anbefales til både snowboardere og til skiløbere, især i snowparks. Sørg for, at den har EF-mærkning og overholder EN1621-2-standarden.

Rigtig god skiferie.

Læs mere:

Turisme Andorra la Vella

SkiAndorra

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Skiferie for og imod? Hvorfor? Fordi! Top 10