En vej til god form: Tag babyskridt

Motivation? Human Rocket Martin Pedersen

Af Marina Aagaard, MFT

Forestil dig at gå 100 trin op i 5-etagers bygning. Hårdt.
Forestil dig nu 100 gange så mange: 10.000 trin i træk. Vildt.
Men der er noget, der er vildere: At tage 10.000 trin i raketfart!

Månedens interview handler om motivation og inspiration:
Fra trappetræning motion til topform og elitepræstationer.

Dansk trappeløber i internationale tårnløb

Vertical running, eller tower running, er blandt de mest anstrengende idrætsgrene i verden.
Internationalt er det en hastigt voksende sport med stigende sponsor- og mediebevågenhed.

Selvom trappetræning herhjemme i de senere år er blevet populært i fitness, har der ikke siden Copenhagen Tower Run 2017 været konkurrencer. Er man interesseret, skal man aktuelt uden for Danmarks grænser.

I 2017 kunne man efter det italienske Valtellina Vertical Tube Race, “Verdens hårdeste kilometer”,
ganske overraskende se en dansker i den øverste del af resultatlisten:

Martin Pedersen

Martin Pedersen Denmark photo Sport di Montagna Com Valtellina Vertical Tube Race Placeringen viste, at adskillige elite bjerg- og trappeløbere var blevet overhalet.
En imponerende bedrift af en deltager fra et land uden bjerge eller lange trapper. 

Valtellina_Vertical_Tube_Race_Marina_Aagaard_blog_fitness_vertical_runningI november 2018 blev der afholdt The Broadgate Tower Run Up i London, Englang. For eliten –
og for motionister: 877 trin, 1, 3 eller 12 gange: Ekstremløbet vertical mile: 877 x 12: 10.524 trin.

Broadgate_Tower_Folgate_Street_London_Marina_Aagaard_blog_fitness_tower_runningUmiddelbart efter løbet blev alle resultaterne publiceret ved startområdet:

Nummer 1 overall i the vertical mile: Martin Pedersen

Samlet tid for 10.524 trin var 1:06:48:
Over 157 trin pr. minut!

4:51   5:23   5:30   5:32   5:40   5:37   5:46   5:48   5:47   5:44   5:36   5:29

Stabil raketfart. Elite tårnløbere kaldes ikke uden grund for “human rockets”.

Alder er i øvrigt ingen hindring: I dette løb slog 40-årige Martin mange yngre atleter
og i internationale tårnløbskonkurrencer generelt er deltagere på 50+ intet særsyn.

Efter en intensiv search fandt jeg endelig kontaktdata via en twitter konto under et alias, @isomorphician, og et interview-møde kom i stand.

Der var engang

Hvordan begyndte det? Hvordan fik du lyst til at dyrke tower running?

Sammen med en kammerat besøgte jeg i 2007 Empire State Building, New York (foto: Sam Valadi). Det var den 3. juli, så der var proppet med turister og kø ved alle stop på vej op. Ved det sidste stop på 80. etage fik vi muligheden for at tage trapperne i stedet for at vente på elevatoren. Da det var lige før lukketid valgte vi trapperne. Undervejs op ad de seks etager nåede vi at blive halvforpustede og jokede med, at det da var godt vi ikke skulle tage trapperne hele vejen op.

Sam_Valadi_https://www.flickr.com/photos/132084522@N05/17339180506_FlickrNogle år senere i 2010 var jeg ved at planlægge ferie i New York i 2011 og søgte lidt frem og tilbage på nettet. Der var et eller andet, jeg ville vide om Empire State Building, så jeg søgte efter det. Tre eller fire linjer nede i søgeresultaterne ser jeg tilfældigt ‘Empire State Building Run Up‘ og tænker “hvad for en fisk?”. Men det var rigtigt nok. Der fandtes rent faktisk et løb op ad trapperne i ESB.

ESBRU

Tilmelding til ESBRU er kun åben én eneste uge om året, og tilfældigvis var det den uge, hvor jeg søgte efter oplysninger på nettet.

Jeg fik skrevet en lille historie om, hvorfor jeg gerne ville med, som man skulle dengang, og glemte mere eller mindre alt om det bagefter.

Man ville få svar i uge 2, men jeg havde ikke rigtigt tænkt over det, men da jeg så får en email engang i uge 3 fra New York Road Runners, så gik der et lys op for mig, og jeg blev nødt til lige at læse emailen igennem et par gange før jeg forstod at jeg rent faktisk skulle til New York. Første tilmelding lykkedes og jeg deltog i løbet 1.2.2011:

Det var min første trappeløbskonkurrence og mange amerikanske tårnløbere er helt misundelige på mig, når de hører at jeg har deltaget i ESBRU.

ESBRU startede i 1978 og er verdens længst løbende tårnløb. Løbet i den ikoniske bygning er desværre forbeholdt de få. Der er tusindvis af ansøgere til de under 200 pladser til løbet på de berømte 86 etager, 1576 trin. 

Min anden trappeløbskonkurrence, tårnløb, var Skyrun Berlin i Park Inn-hotellet i Berlin; 770 trin, 39 etager, 100 højdemeter. Jeg havde fundet et link på nettet efter at have læst om vinderen fra ESBRU i en tysk artikel. Der deltog jeg i juni 2011 og siden har jeg fulgt med på sider om tårnløb og har tilmeldt mig interessante løb.

Træning til tårnløb

En ting er at komme fra Danmark som er forholdsvis fladt. En anden ting er at komme fra Esbjerg, et af de fladeste steder og uden højhuse overhovedet. Hvad gør du?

Ja. Der mangler højhuse her. Det kan ikke gå hurtigt nok med at få bygget Bestsellers nye højhus i Ikast-Brande (planen er en 320 meter skyskraber, den højeste bygning i Vest-Europa).

Ind imellem er jeg i København og løber et par steder derovre i byens højeste bygninger. Jeg løber op og tager elevatoren ned; det er standard i tårnløb som enten består af kun en enkelt tur eller flere ture op og ned.

Jeg træner som regel i alt 4-5 dage om ugen og stort set udelukkende i fitnesscenter. Den primære træning foregår på en trappemaskine af typen Stair Master med endeløse trin, 2-3 gange om ugen.

Den gang jeg forberedte mig til ESBRU var det dog på den almindeligt udbredte ‘stepmaskine’ med pedaler (relativt langt fra fornemmelsen ved trappeløb), så jeg fik lidt af et chok over hvor hårdt det var, da jeg skulle løbe på rigtige trin.

I min trappetræning indstiller jeg maskinen på level 30 og desuden har jeg en rygsæk med 5-10 kilo på ryggen … jeg er også træt bagefter.

På andre dage laver jeg styrketræning et par gange om ugen; almindelig styrketræning i maskiner og squat for at få mere styrke i benene, især lår og lægmuskler.

Jeg løber ikke ret meget.  Det skyldes et dårligt knæ, som jeg kan mærke, hvis jeg løber, går nedad trapper eller deltager i trappeløb med særligt mange eller dårlige trin. Desuden er løb ikke ligeså motiverende som trappeløb.

Nå ja, så cykler jeg også af og til et par hundrede kilometer i løbet af dagen.

Motivation og motion der kan mærkes

Trappeløbskonkurrencer er vanvittigt hårde. Hvad er din motivation for at deltage?

Ja, det er hårdt og man kan undervejs tænke “hvorfor?”. Men så snart løbet er overstået, er jeg egentlig klar igen efter ret kort tid.  Man glemmer smerten, når man ser den fantastiske udsigt ud over verdens storbyer. Indtil videre har jeg deltaget i 51 løb.
Nogle trapper jeg husker:

  • Højeste bygning: Lotte World Tower, Seoul, Sydkorea, 2917 trin, 498 m.
  • Højeste trappe udendørs: 500 m, 2700 trin, Valtellina. Italien.
  • Flest trin: ca. 34.000, Salt Lake City, USA, 6 timer.

Martin_Pedersen_Hashtag_Race_Wire_USAKonkret motivation?

Først og fremmest er det nok det med at forbedre præstationen, hastigheden og placeringen, fra gang til gang, der er drivkraften.

Dernæst er der et virkelig positivt miljø omkring tårnløb. Man kommer til at kende nye mennesker, man mødes før og efter konkurrencer, og der sker en masse. Jeg har fået mange invitationer til fester og sammenkomster. Især i USA, hvor der er mange tårnløb, er deltagere og arrangører utroligt gæstfrie.

Sidst, men ikke mindst, så holder trappeløb mig i god form. Da jeg var barn var jeg overvægtig. Så begyndte jeg at spille badminton og kom i rigtig god form og var flere gange amtsmester (og vandt sølv i vestjyske mesterskaber).

Senere stoppede jeg dog med badminton og kiloene kom på igen. Da jeg blev 30, besluttede jeg, at nu skulle det være slut med at være i dårlig form, så jeg begyndte at træne i fitnesscenter: Fra 2007 hvor jeg første gang gik på Empire State Building trapper til december 2010, hvor jeg ansøgte om deltagelse i ESBRU, tabte jeg 25 kilo.

Det sidste er meget overraskende: Ved mødet ved juletid syner Martin slank og toptrænet og det er svært at forestille sig, at det nogensinde har været anderledes.

Formen har det for det mest fint før, under og efter løb. En enkelt gang gik det dog galt. Den sædvanlige kost blev udskiftet med værtens søde smoothie, hvilket udløste mavepine, der gjorde løbet ekstraordinært pinefuldt.

Tårnløb er en prioritet

Hvordan finder du tiden til at træne – og rejse – på eliteniveau?

Jeg arbejder som koordinator i en stor produktionsvirksomhed, Bosch, og har heldigvis et fleksibelt skema, der gør at jeg kan tilrettelægge mine feriedage efter tårnløbskonkurrencerne.

Højhuse er interessante og tårnløb en prioritet, så ud over samvær med venner dyrker jeg ikke andre deciderede hobbies, men koncentrerer mig om træningen, rejserne og tårnløbene: Dem har der været en del af på det seneste, næsten et om måneden i løbet af 2018.

God træning og godgørenhed

Er der præmier og sponsorer til den slags begivenheder?

Ja. Tårnløb er en udbredt og populær sport på verdensplan, selvom den er næsten ukendt herhjemme. Der er mere end 200 løb årligt og mange store sponsorer.

Der er to serier: The Vertical World Circuit, ni skyskrabere i syv lande, eller The Tower Running Tour. I sidstnævnte serie er nogle af løbene dog blevet aflyst med sent varsel, hvilket er mere end irriterende, når rejsen er bestilt.

For deltagere er det ret billigt at deltage i europæiske tårnløb. Derimod kan de amerikanske løb være dyre, flere hundrede (eller tusinde) kroner, fordi løbene i mange tilfælde arrangeres i forbindelse med godgørende formål.

I de store løb er der ud over medaljer og gaver til nummer 1, 2 og 3 også pengepræmier (et femcifret antal dollars). Elite (bjerg) løbere og atleter fra andre sportsgrene løber med for præmiernes skyld.

Som eliteløber får man invitationer til at stille op gratis og værdifulde sponsorater i form af betalte rejser og hotelophold. I øjeblikket har jeg selv invitationer til flere forskellige løb i Europa og Asien og overvejer i øjeblikket, hvor jeg skal deltage.

Race bling – finisher medaljer til alle, der gennemfører de ekstreme løb – er motiverende, selv for eliteløbere, der kæmper om rigtige medaljer. Det er gode minder fra unikke begivenheder. 

Martin har en ret stor samling medaljer fra en del af de 51 løb, han har deltaget i:
Herover et par af de seneste, fra Lotto World Tower International Skyrun, Seoul, 2917 trin, 123 etager, og SHKP Vertical Run, Hong Kong, 2018.

Verden rundt på trapper

Tårnløb konkurrencer handler vel ikke kun om trapper? Hvad med rejseoplevelser?

I starten deltog jeg især i forbindelse med besøg hos venner, så jeg havde mulighed for at opleve byen samtidig med. På det seneste har jeg dog rejst udelukkende for tårnløbets skyld, ind og ud med kun en enkelt eller to dage ekstra til ankomst, forberedelse og afrejse. Oplevelserne spænder fra #rejsetræls til #rejseperfektion …

Kendskabet til tårnløb herhjemme er begrænset, så jeg følger internationale facebookgrupper om tårnløb: Her finder man ud at, at der afholdes ret mange tårnløb rundt om verden, især i USA og Asien, men også i Australien og Europa eksempelvis Frankrig, England, Tyskland, Italien, Polen, Tjekkiet og Estland.

I 2016 deltog jeg i tårnløbet i Tallinna Teletorn (TV Tower), på en smal indendørs trappe.

I 2017 deltog jeg i det originale, specielle løb Verticale Tour Eiffel i Paris (foto: EcoTrail Organization).

Man holdt verdens først tårnløb i 1905 i Eiffeltårnet. Siden har det været på hold og først i 2015 blev det igen muligt, at deltage i løbet med 1665 trin.

I østen stiger …

I Asien er tårnløb meget populært og der er mange flotte og meget høje bygninger. Desværre er sproget en barriere. Selvom løbssider kan oversættes, er det svært at få de nødvendige informationer og procedurerne er heller ikke ligetil. Heldigvis har jeg fået hjælp af nogle af de løbere, jeg har mødt i tidligere trappeløb.

I marts 2018 deltog jeg i Seoul i en af verdens højeste bygninger på 555 meter. Løbet Lotto World Tower International Skyrun omfattede 2917 trin over 123 etager. Et rigtigt godt og velarrangeret løb.

I juni 2018 deltog jeg i Tokyo Tower løbet. En udendørs trappe med 600 trin (500 trin i løbet).

Martin_Pedersen_Denmark_Tower_Running_Tokyo_Marina_Aagaard_blog_fitness_and_travelSidste løb i 2018 var i Hong Kong i det formidable International Commerce Centre (foto: Wing), 2120 trin, over 100 etager, klaret på bare 15:45. Ud af cirka 3000 deltagere nr. 12 blandt elite mænd.

International Commerce Centre 201408
Første løb i 2019 foregik i Dallas, Texas, 13. januar. Igen en hel Vertical Mile i den specielle bygning Reunion Tower (vist på medalje nederst), der 560 fod (171 m) høj med 50 etager, 807 trin.
150 deltog i Vert Mile, kun 96 gennemførte alle 12 ture (600 etager).

Martin forbedrer sin Vertical Mile tid med hele 5 minutter og får en flot 5. plads i Dallas Vert Mile “One of the 16 Most Epic Races in The World”.

Martin Pedersen løbsliste

Imponerende track record for den danske deltager i tower running verdenseliten.

Muligvis den eneste trappeløber i verden, der er startet med det mest ikoniske løb: ESBRU.

Listen fortsætter med respektindgydende tider på ekstreme trapper og mange placeringer i Top 10.

For nylig (efter artiklen blev publiceret) blandt andre endnu et ESBRU løb, nu som inviteret løber.

Empire State Building, ESBRU New York USA 01-02-2011 1576 16,08 92
Park Inn Berlin GER 12-06-2011 770 5,23 48
Olympiaturm München GER 28-10-2011 7,47 35
Rockefeller Center New York USA 04-03-2012 1215 9,72 9
Park Inn Berlin GER 27-05-2012 770 5,07 32
Messeturm Frankfurt GER 03-06-2012 1202 9,02 43
Avaz Twist Tower Sarajevo BIH 09-06-2012 798 5,07 N/A
CN Tower Toronto CAN 21-10-2012 1776 12,75 20
Beetham Tower Manchester ENG 28-10-2012 800 5,45 5
Stratosphere Tower Las Vegas USA 02-03-2013 1391 8,67 8
Rondo 1 Warszawa POL 09-03-2013 836 5,13 28
Taipei 101 Taipei TWN 05-05-2013 2049 14,92 25
Shanghai World Financial Center Shanghai CHN 13-10-2013 2726 22,67 9
Willis Tower Chicago USA 03-11-2013 2112 16,43 13
Rainier Tower, 4x Seattle USA 25-01-2014 3200 20,95 2
US Bancorp Tower, 4x Portland USA 26-01-2014 3200 21,08 2
Messeturm Frankfurt GER 18-05-2014 1202 8,67 30
Donauturm Wien AUT 20-06-2014 779 5,00 45
AZ Tower Brno CZE 21-06-2014 700 3,95 33
UFO Bratislava SVK 22-06-2014 430 2,67 38
US Bank Tower Los Angeles USA 19-09-2014 1664 11,75 11
Eureka Tower Melbourne AUS 16-11-2014 1642 10,63 22
Comerica Tower Dallas USA 31-01-2015 1136 6,52 2
1WTC New York USA 17-05-2015 1976 12,98 6
Millennium City Tower, 3x Wien AUT 22-08-2015 2529 15,67 15
Kölnturm Köln GER 29-08-2015 706 4,28 N/A
Wilshire Figueroa Los Angeles USA 14-11-2015 1245 7,65 3
1201 Third Avenue Seattle USA 03-12-2015 1120 6,52 2
Leadership Square, 3 bygninger op og ned Oklahoma City USA 05-12-2015 N/A 18,65 2
Stratosphere Tower Las Vegas USA 28-02-2016 1391 8,57 8
Bank Of America Building Tampa USA 19-03-2016 914 5,3 6
Teletorni Tallinn EST 03-04-2016 870 5,32 6
Sydney Tower Sydney AUS 21-08-2016 1504 9,08 3
Leadenhall Building London ENG 10-11-2016 1248 7,32 2
ICC100 Hong Kong HKG 04-12-2016 2120 15,75 13
Tour Eiffel Paris FRA 16-03-2017 1665 10,52 24
Valtellina Vertical Tube Valtellina ITA 08-04-2017 2720 18,22 52
101 California San Francisco USA 22-04-2017 1029 5,55 1
Abeno Harukas Osaka JPN 12-11-2017 1620 10,63 19
Eureka Tower Melbourne AUS 19-11-2017 1642 9,83 8
Wyndham Hotel, 1 time Springfield, IL USA 25-02-2018 6384 60 2
Wells Fargo Center, 6 timer Salt Lake City USA 03-03-2018 N/A 360 1
Bank Of America Building Tampa USA 10-03-2018 914 5,12 2
Presidential Towers, 4 bygninger Chicago USA 11-03-2018 2340 17,12 2
AON Building Los Angeles USA 14-04-2018 1393 8,9 3
Lotte World Tower Seoul KOR 13-05-2018 2917 19,58 14
Tokyo Tower Tokyo JPN 17-06-2018 531 2,78 13
Abeno Harukas Osaka JPN 04-11-2018 1620 11,13 N/A
Broadgate Tower, Sprint London ENG 24-11-2018 877 4,85 11
Broadgate Tower, Vertical Mile London ENG 24-11-2018 10524 66 1
ICC100 Hong Kong HKG 02-12-2018 2120 15,75 N/A
Reunion Tower, Vertical Mile Dallas USA 13-01-2019 9684 61 5
Torre Allianz Milano ITA 14-04-2019 1200 6,68 22
Landmark 81 Ho Chi Minh City VNM 28-04-2019 2383 15,83 12
Empire State Building New York USA 14-05-2019 1576 13,18 13
1WTC New York USA 02-06-2019 2226 15,23 10
Niesen-Treppenlauf Mülenen SUI 15-06-2019 11574 75,23 21
China World Summit Wing Beijing CHN 31-08-2019 2041 12,58 8
US Bank Tower Los Angeles USA 27-09-2019 1664 10,72 4
Space Needle Seattle USA 29-09-2019 832 4,90 3
Eureka Tower Melbourne AUS 17-11-2019 1642 10,05 5
Hancock Center Chicago USA 23-02-2020 1632 11,15 2

Coronakrisen stoppede løbsdeltagelse fra marts 2020 til?

Hvor bliver mon de næste løb?


Alle fotos undtagen fem: Martin Pedersen og løbsfotografer.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En vej til god form: Tag babyskridt