12 Circuit workout program: Fitness og ski

I en anden verden: Aalborg Sportshøjskole

Af Marina Aagaard, MFT

I år er det 25 år siden, jeg første gang gik ind ad døren på Aalborg Sportshøjskole. Et jubilæum.

I denne uge var jeg censor på personlig træner uddannelsen igen og nu mens jeg sidder og ser på fotos fra dagen, kom jeg lige i tanke om: Jeg har jo været på skolen hvert eneste år fra 1993-2018?!

Aalborg Sportshøjskole, kaldet Sportshøjskolen, er en byhøjskole i Aalborg. Skolen ligger i et villakvarter i Vestbyen omgivet af små grønne plæner og flotte gamle træer.
Forbløffende tæt ved centrum og lige overfor Aalborg Stadion og med det fine Hasseris kvarter og skoven næsten i baghaven. 

Første gang jeg kom til Aalborg og skolen, var da jeg, der i min fritid var aerobic instruktør i et kommercielt fitnesscenter, i 1993 deltog i et weekendkursus i noget nyt, “sports aerobic”.
På kurset mødte jeg bl.a. opfinderen svenske Yvonne Lin og en lærer (senere forstander) fra højskolen Susan Roulund (foto, forrest).

Skolens hovedbygning så udefra dengang ud omtrent som i dag, en ældre træbygning – en gammel skolebygning – og kurset foregik i en baraklignende bygning; en mindre, gammeldags gymnastiksal. 

Det var som at træde ind i en tidslomme. En helt anden verden. 

I 1994 kom jeg igen tilbage på kurser (som kursusinstruktør for Danmarks Gymnastik Forbund).

Fitness, der havde været stort i kommercielt regi i næsten 10 år, blev på det tidspunkt så småt opdaget af foreningsverdenen. På Aalborg Sportshøjskole startede Susan Roulund Danmarks første ‘fitnessuddannelse’, Aerobic linjen med fokus på puls, muskeltræning og sports aerobic; elitetræning (foto: Dag Stormark i test-lokalet). 

Højskole og trænerskole undervisning

I 1995 blev jeg ‘headhuntet’ til Aalborg Sportshøjskole som hovedfagslærer på Aerobiclinjen.
Jeg overtog efter Susan Roulund, der ledede linjen det første år.
Instruktørerne Lis Batalla og Pernille Juul gæsteunderviste både i 1994 og i de følgende år.

Linjen var del af Danmarks Trænerskole, der stod for træneruddannelser i Fodbold, Håndbold, Badminton og Svømning. Trænerskolen fik i en periode egne bygninger rundt om hjørnet, men vendte senere tilbage som Trænerakademiet i “de gamle lokaler”.

Holdtræning foregik i gymnastiksalen og i hovedbygningen i et lille lokale med korkgulv: Rytmik.
Styrketræning foregik først i centre rundt om i byen, senere i eget SPH Gym nogle kilometer væk.
Foto: Sportshøjskolen: Diplomtræner Christina på bold.

Jeg underviste fast 2-3 gange om ugen fra 1995-2010. Undervejs skiftede linjen navn til det mere dækkende navn Fitness-linjen, der siden starten havde omfattet holdtræning, fitnessinstruktion og personlig træning.

En fantastisk tid med i særklasse dygtige og rummelige kollegaer og hold efter hold med engagerede, dygtige trænere; store personligheder. Et dynamisk og positivt miljø med en blanding af målrettede trænerstuderende og højskoleelever med 100 % fokus på at hygge sig.

Skolen, der blev grundlagt i 1982 er en folkehøjskole; “oprindeligt skoler for voksne mænd og kvinder, hvor der blev givet en undervisning, som tog sigte på at gøre dem til gode statsborgere. Med tiden er fokus blevet mere på personlig udvikling, og ofte specialiserer de enkelte skoler sig særligt i dele af dette”.

Kursusundervisning

Aalborg Sportshøjskole har ud over den almindelige undervisning de fleste år udbudt sommerkurser. I mange år blandt andet golfkurser, hvor jeg var sammen med Susan, Kim, Peter, Dieter, Dag, Kim  og de andre lærere var med til at holde foredrag; jeg i golfspecifik træning, kost, motivation o.l. I en årrække havde jeg selv et ugekursus “Sundhed og Livsstil” med alle former for fitness og wellness.

I de senere år, efter 2010 hvor jeg stoppede som hovedfagslærer og linjeansvarlig, har jeg som tidligere ind imellem gæstet skolen som kursusinstruktør for udfra kommende kursister.

Stoppede? Lidt vemodigt, men frivilligt, fordi først den ene – Gitte Møller – og siden den anden – Jane Flæng – tidligere fitness studerende med superkræfter og særlige kompetencer var klar til at tage over (jeg blev ansat lige i nærheden på Idræt, Aalborg Universitet).

Stort undervisningslokale på 1. sal.
B7: Mit habitat gennem flere år.
Nu del af en stor foredragssal.

Home away from home (det andet hjem)

Lige ved siden af skolen er der en stor U-formet boligblok i gule mursten. I midten er der gårdhave. Det er er Anneberghus; skolens elevboliger (og enkelte udlejningsværelser).

Tidligere var bygningen ejet af kommunen, men den blev i 2011 købt af Aalborg Sportshøjskole.

Mange gange gennem årene er jeg om aftenen efter weekend- og ugekurser gået ind ad døren i opgang D. Værelserne var små med stue/soveområde, lille køkken og toilet; bad i kælderen.
Indretningen var meget spartansk, med en enkelt lampe og fyrretræsmøbler.

I dag er lejlighederne moderniseret og der er bad på værelserne.

Uddannelser og evalueringer

Siden 2010 har jeg også af og til gæsteundervist på nogle få moduler og fungeret som censor på personlig træning og holdtræning uddannelserne. Det er en favorit disciplin; at se elevernes specialer og topmotiverende undervisning.

Censorjobbet betyder at jeg mindst 1-2 gange om året er tilbage på skolen; det er næsten lige som at vende hjem. Selvom der er udskiftning i forstander- og lærerstaben, er der mange lærere og ansatte, der har været der lige så længe eller længere end jeg, og enkelte af de tidligere elever er blevet ansat som undervisere.

På Aalborg Sportshøjskole kan man i dag uddanne sig til diplomtræner, forberede sig til optagelsesprøven på Politiskolen og udvikle sig inden for idrætslige og menneskelige områder. Det er en sportshøjskole, så idræt samt fitness og styrketræning udgør en stor del af den daglige undervisning, men der er i lige så høj grad alment dannende fagområder og kreative fag på skemaet (og suveræne studieture; adventuretur til Frankrig, Club La Santa og skitur).

Vestsalen i stueetagen. Tidligere morgensamlingssal.
Frem til 2010 startede dagen (og kurser) her. Nu er salen undervisningslokale.

En oase i byen

Skolen har ideelle idrætsfaciliteter: Aalborg Stadion Hallerne, Haraldslund Svømmehal, Ridecenter, Skovdalen Atletikstadion, nogle af Danmarks bedste MTB spor i bakket terræn,  Vestre Fjordparken (til bl.a. SUP sejlads) samt Danmarks måske bedste træningscenter, SPH Gym, med styrketræning, CrossFit og vægtløftning, og et helt nyt klatreparadis.

En anden ting, der er helt særligt, som jeg har været vild med både i dagligdagen som lærer og kursusinstruktør på lange sommerkurser er gården, gårdhaven, og de små grønne plæner rundt om skolen. Der er frodigt og hyggeligt med masser af små kroge, hvor man kan slappe af eller lave udendørs træning. Der er også bålpladser, der danner ramme om grillaftener og snobrødsbagning.

I 2018 blev det nye træningscenter og klatreområde indviet. Det har været på ønskelisten i adskillige år og nu blev det endelig realiseret. Jeg frygtede, at den hyggelig gård helt ville forsvinde, men så galt gik det heldigvis ikke. Det gamle klatretårn forsvandt, det samme gjorde cykelskurene og trailerne med havkajakker (som nu er flyttet op i baghaven), men de store træer er der stadigvæk og en stor del af gården. Og bronzegymnasten, der var gemt i hækken, er kommet til hæder og ære i indkørsen.

Nyt og gammelt side om side.

De grønne områder er specielle, fordi skolen ligger i byen meget tæt på centrum.
Den berømte Jomfru Ane Gade (med barer) er et yndet udflugtsmål for elever.

Rundt om hjørnet er der endnu større grønne områder samt lystbådehavn og Limfjorden.
Skønne rammer, når man vil gå, løbe eller cykle ture – som afslapning eller træning.

Jeg er Susan Roulund taknemmelig for at hun fik mig lokket til Aalborg;
til Aalborg Sportshøjskole.Fag

Aalborg Sportshøjskole har aktuelt (2018) fem fagområder:

Fitness / fysisk træning
Job i uniform
Motion og udvikling
Outdoor / friluftsliv
Ridning

Forstandere

1982-1983: Arenth Nielsen
1984-1988: Steen Bjørn Pedersen
1988-1988: Per Jessen (konstitueret ca. 5 mdr.)
1988-1991: Christian Møller
1992-2002: Ole Vøgg Veje
2002-2009: Susan Roulund
2009-2015: Betina Møgeltoft Christiansen
2015-2018: Rasmus Krogh
2018-: Erik SideniusLæs mere:

Aalborg Sportshøjskole

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

12 Circuit workout program: Fitness og ski