Vallecamonica Vertical trappeløb: Vildt! Hvordan?

Peterskirken, paven og piedi, 551 trin

Af Marina Aagaard, MFT

Et Rom besøg er ikke helt komplet uden et besøg i kirken.
Der er over 900 kirker i Rom, men den berømteste er Peterskirken,
Basilica di San Pietro in Vaticano, i Vatikanet, hvor paven bor.

Søndag september 2018

Henrik og jeg er i Rom. Jeg slapper af efter et trappeløb og kombinerer det med sightseeing i den evige stad. I den vestlige del af Rom, helt omsluttet af Rom, ligger Vatikanet. Her ligger Peterskirken og Vatikan Museet med det Sixtinske Kapel med maleri af Michelangelo.

Er man i Rom mere end et par dage kan det anbefales at sætte en dag af til at besøge kirken, kirketårnet og Vatikan Museet med dets uvurdelige skatte og kapellet.

Vi har besøgt kirken, tårnet og museet før. Denne gang vil vi bare lige forbi og se kirken og tårnet igen og tage nogle flere fotos med det nye Sony kamera med super vidvinkel linse (denne artikels fotos og videoklip er ‘bare’ taget med iPhone X).

Peterskirken Marina Aagaard blog travel rejse

Peterskirken

Peterskirken er verdens største kirke. Den blev bygget fra 1506-1626 og afløste en old-kristelig basilika fra 300-tallet. Den oprindelige basilika blev opført i 322-333 over apostlen Peter’s grav. Peterskirken ligger i Vatikanstaten i Rom og er et af de helligste steder for katolicismen og centrum for den romersk-katolske kirke. Vatikanets Necropolis (by for de døde; stor gravplads), befinder sig under kirken, og under de vatikanske grotter.

Entréen er gratis i Peterskirken og man behøver ingen billet til at komme ind. Ydermere kan man være heldig at deltage i en messe. Man skal igennem et security tjek og ikke engang en negleklipper slipper igennem, så sørg for ikke at bære skarpe genstande og lignende.

Kirken er åben dagligt fra 7:00 til 18:00 (6:00 pm). Det koster dog at besøge gravkamrene under kirken og at tage turen op i tårnet, men turen er varmt anbefalet (se under kirkefotos).

Der kan være lange køer ved Peterskirken, men man kan også være heldig – især hvis man er tidligt ude – at der næsten ingen kø er. Derimod kan køen til Vatikan Museet være meget lang og langsom ligesom prisen for at besøge museet er relativt dyr, men hver en euro værd.

Almindelig pris: 17 euro. Online billet (fra museet selv) + skip the line: 21 euro.
Man kan flere steder tilkøbe skip the line, men måske kommer man til at stå i en ‘skip the line’ kø!

Hele pladsen Piazza San Pietro er formidabelt flot med kæmpestore søjlegange med kirken i centrum. Der er stillet stole og storskærme op til særlige ceremonier.

Peterskirken er usandsynligt kostbart udsmykket, fuld af malerier, mosaikker og marmorskulpturer, søjler og gulve. Den mest kendte skulptur er Michelangelos Pietà, der forestiller jomfru Maria med Jesus i sine arme efter korsfæstelsen. Gravmonumentet for pave Pius VII (1831) er af Thorvaldsen, der ikke var katolik.

Trapperne og tårnet: Duomo (dome)

Tag trappen; til fods (a piedi). Det er ikke bare en spændende arkitektur tur, du sparer også 2 euro!

Bemærk: Der er ingen gratis pladser til nogensomhelst (heller ikke rejsebloggere …).

Advarsel: Tag kun de 551 trin, hvis du er ret let til bens og uden hjerte- eller lungeproblemer.

Bemærk: Turen er ikke alt for anstrengende, de nederste trin er lave og brede, og man kan hvile sig undervejs.

På vej op i den øverste del af tårnet. Det er ikke mig, der svajer. Trappen og muren er skæv, fordi man går på ydersiden af kuplen under taget.

Udsigten fra tårnet er hele turen værd. I klart vejr kan man se ud over hele Rom og skimte bjergene i baggrunden.

På taget er der en cafe, hvor man kan få kaffe, vand og en snack.

Her er der så et stykke mur og stilfuld 1600-tals indgravering,
med en dansk UNESCO verdensarv skamfering anno 2018 … Flot? Not.

Da vi har besøgt kirken og er nede fra tårnet, træder vi ud i det fri. Klokken er cirka 11:40 og vi er klar til at tage tilbage til Rom centrum. Vi går ned ad trapperne og prøver at bane os vej igennem pladsen. Der er ikke bare mange mennesker, der maser, der er også mange reddere og sikkerhedsfolk. Jeg siger for sjov “at man skulle næsten tro at paven skulle tale”.

Så opdager vi, at på den centrale søjle er der stillet tv-kameraer op og flere og flere stimler sammen med store flag fra forskellige lande. Vi spørger nogle af de nærmeststående – og ja: Klokken 12 vil paven træde frem i vinduet og holde tale.

Det er helt uvirkeligt og helt utroligt heldigt. En mega-begivenhed af de sjældne. Sandt at sige er jeg ikke særligt imponeret af store dele af den katolske præstestand, jf. de seneste års nyheder om deres aktiviteter. Pavens budskaber om fred og fordraglighed er jeg til gengæld meget stor fan af.

Paven taler

Jorge Mario Bergoglio. Født i Buenos Aires, Argentina, den 17. december 1936. Han blev Pave Francis den 13. marts 2013, da han blev udnævnt til den 266. pave af den romersk-katolske kirke. Bergoglio, første pave fra Amerika, tog sin pavelige titel efter St. Francis of Assisi i Italien.

Vi tager opstilling midt på pladsen, hvor vi både kan se storskærme og vinduet. Det er ikke muligt at se pavens ansigt direkte, men i Canon kameraet med telelinse, ser vi ham klart og tydeligt, mens han langsomt og tydeligt taler til den kæmpestore folkemængde (videoklip herunder, man ser kun folkemængde, men hører stemmen).

Søndagens prædiken handler om, hvordan Jesus helbreder … paven opfordrer (Vatican News):

Vær åben for vores brødres og søsters behov: “Forblive ikke døve og stumme i lyset af lidelserne hos mennesker præget af sygdom, angst og vanskeligheder … i dagens verden anses de syge og lidende ofte som et problem, mens de skulle være en mulighed for at vise samfundets bekymring og solidaritet over for de svageste “.

Efter talen strømmer folkemængden ned ad gaden mod floden Tiberen og Rom centrum.

Det var en uventet og kæmpestor oplevelse.

Fysisk, mental og spirituel fitness og wellness.

Rigtig god søndag.


Først kirke og tårn. Superkort klip af øverste del.

Så pavens tale (prædiken) d. 9.9.2018. Her kun kort klip med folkemængden.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vallecamonica Vertical trappeløb: Vildt! Hvordan?