Rom foto: Den evige stad - instagrammable

Rom insider guide: Top 10 sights og specials

Af Marina Aagaard, MFT

Rom skal opleves. Punktum.
UNESCO superby og uovertruffen shopping.
Rig på monumenter, mesterværker, mad og mode.

Rom guide

Guiden fra en berejst, der har besøgt Rom flere gange. De første gange ikke frivilligt; kaotisk trafik og forfald fængede ikke. Nu er Rom en af mine favoritter. Storslået arkitektur – og stemning – døgnet rundt.

Her er en guide til dig, der vil se de ikoniske attraktioner og de ‘halv-hemmelige’. Sandheden er dog, at bare en gåtur i Rom giver en uforglemmelig oplevelse.

Rom Peterskirken Italien Marina Aagaard blog travel rejse

1. Peterskirken

Basilica St. Pietro, den katolske kirkes hovedsæde. Den måske mest berømte kirke i verden. Hovedattraktion i verdens mindste land, Vatikanstaten.

Det kan anbefales at købe billet til en tur til kuplen og taget. 10 Euro for elevator plus trapper. 8 Euro for trapper, 551 trin op, 551 trin ned. Jeg anbefaler at spare de 2 Euro!

Pladsen foran kirken er overvældende stor – og den ses bedst fra taget af kirken.

Man kan få en af de største Rom-oplevelser ved at besøge kirken og se tonsvis af marmor, enorme mængder guld og Michelangelo maleri. Uanset hvad, skal man bære tækkeligt tøj, igennem securitjek – man må ikke engang have en negleklipper med i tasken – og belave sig på at stå i kø længe (selvom man kan være heldig, at der ingen er).

At besøge kirken er gratis, derimod skal man betale for adgang til Vatikanets katakomber og de underjordiske pave-grave. Billetterne kan eventuelt købes på nettet  før rejsen.

Bemærk, at de øvrige større kirker i Rom også er et besøg værd.

2. Vatikan Museerne og Det sixtinske kapel

Vatikanet har sit eget museum eller rettere museer – Vatikan Museerne – og man bør sætte mindst en dag af til besøget. Bygningerne er i sig selv smukke, med blandt andet en ikonisk vindeltrappe, Bramante Trappen, og rummer desuden uvurderlige skatte. En af disse er hele Det Sixtinske Kapel. I kapellet findes det verdensberømte loftsmaleri (med detaljen de to hænder, to fingre, der rører ved hinanden) malet af Michelangelo.

Kapellet anvendes, når der skal vælges nye paver; her stemmer alle kardinalerne indtil de er blevet enige. Ved enighed sendes der hvid røg ud af skorstenen.

3. Fontana Trevi (Trevi fontænen)

Navnet kommer af “tre vie”, tre veje som løber sammen foran fontænen. Den er placeret foran en akvædukt, som har løbet siden år 19 f.Kr. Smuk barokbygningsværk i lys marmor med vand, der højlydt plasker ud over kanten og ned i bassinet over alle mønterne, som turister smider i.

Næsten 30 meter høj og 20 meter bred, så stor at man ikke kan få det hele med på et fotografi (med mindre man bruger vidvinkel). Der er mennesker omkring fontænen dagen lang, året rundt; lige fra før solopgang til efter solnedgang og nat er der mennesker omkring fontænen.

Fontanten er blandt andet kendt fra filmen ‘Princessen holder fridag’ med Audrey Hepburn.

4. Den Spanske Trappe

Den spanske trappe, en baroktrappe, ved pladsen Piazza di Spagna, er en særlig seværdighed. Ikke alene på grund af den meget smukke trappe – og en flot udsigt fra toppen af trappen – men fordi der er mennesker næsten døgnet rundt; ved det lille fiskespringvand for foden af trappen og på de fleste af trappens trin, hvor mange holder spisepause eller fotosession.

At sidde på trappen – og andre italienske/rom monumenter – er dog blevet forbudt efter 2017 og politiet er til stede og sørger for at det efterleves.

Vil du se trappen (næsten) uden mennesker på, skal du meget tidligt op.

I kvarteret rundt om trappen er der en lang række luksusbutikker og i sidegaderne er der endnu flere butikker med spændende designertøj og kunsthåndværk.

5. Colosseum

Romertidens kolossale (!) teater med blodige kampe mellem mennesker og dyr. Et imponerende bygningsværk, der anses for et verdens syv vidundere. Colosseum bør ses, når man er i Rom. At gå forbi det udefra giver en del af oplevelsen, men det kan anbefales at stå i kø og købe en billet, for det er først når man går rundt i gangene og kommer op i højden og ser ud over anlægget, at man forstår, hvor stort og komplekst det er.

I øvrigt er Colosseum delvist ødelagt, mens et tilsvarende anlæg i Verona er næsten intakt. Det skyldes, at paven i Rom forbød kampene og Colosseum, hvorefter folk gik i gang med at bryde det ned og bruge materialerne andre steder.

6. Forum Romanum

Den centrale plads i det antikke Rom; nu et større område med søjler og ruinrester. Her kan man gå en gratis tur og opleve historiens vingesus. Man kan også se anlægget på afstand.

Tæt ved Forum Romanum ligger også Circus Maximus, det antikke Roms væddeløbsbane. Man kan se banen fra vejen eller gå rundt nede på anlægget. Der er gratis adgang.

I nærheden ligger Caracallas termer, datidens wellness og fitness center:

Caracallas termer (Terme de Caracalla)
Et imponerende badeanlæg, et kompleks, Thermae Antoninianae, en af ​​de største og bedst bevarede bygninger i antikken. Anlægget blev bygget i den sydlige del af Rom på initiativ af Caracalla, som indviede den centrale bygning i 216 e.Kr.
Den rektangulære grundplan er typisk for det “store kejserlige bad”. Termerne, spabadene, var ikke kun til badning, sport og kropspleje, men også et sted, hvor man kom fra at spadsere og studere.
På centralaksen er caldarium, tepidarium, frigidarium (varme, tempererede og kølige bade) frilufts (svømme)bad (natatio); på siderne af akse er der to fitnesscentre.

7. Vittorio Emanuele II monumentet

Midt i Rom ligger det pompøse hvide monument over Vittorio Emanuele II monumentet .
Vittorio Emanuel II af Italien var konge af Piemonte, Savoyen og Sardinien fra 1849 til 1861. I 1861 antog han titlen Konge af Italien og blev den første konge efter den italienske forening, en titel han beholdt til sin død i 1878.
Man kan komme op på monumentet og ind igennem det og ud på panoramaterrasser på hver side af bygningen.
Der er også skiftende udstillinger inde i monumentet.

8. Pantheon

Det antikke tempel på Piazza della Rotonda er et af de få af sin slags; det har været i brug, lige siden det blev bygget omkring 120 år efter kristi fødsel. Templet blev, som navnet antyder, oprindelig opført som et tempel til alle de græsk-romerske guder, men siden cirka år 600 er Pantheon blevet brugt som kirke. Bygningen er et arkitektonisk mesterværk og specielt, fordi den eneste lyskilde i templet kommer fra en rund åbning i luftet. Man kan kigge direkte op i himlen indefra.

Foran Pantheon ligger pladsen, Piazza del Rotonde, hvor der ligger flere restauranter. I sidegaderne er der endnu flere, også gode og prisbillige.
På pladsen holder jævnligt hestevogne.

I nærheden finder man også de 13 tilbageværende søjler fra Hadrians tempel. Her er der et historisk lysshow om aftenen.

9. Piazza Navona

En overraskende stor, aflang plads med tre fontæner, to mindre (store) og en meget stor fontæne i centrum. Her ligger også kirken Sant’ Agnese in Agone. Der er mange restauranter omkring pladsen og der er musikere , (fidus)malere og gadekunstnere, der opfører shows og teater. Der er masser af liv på pladsen – og mange turister.

Piazza del Popoli er en anden populær plads. Her ligger Basilica di Santa Maria del Popolo med værker af blandt andre Michelangelo. Der er en stor obelisk, et springvand, en fontæne og udkanten af parken, hvor man kan stå på Pincio Terrassen og nyde en fantastisk udsigt over pladsen og denne del af Rom.

10. Trastevere

Kvarteret på “den forkerte side” af Tiberen. Syd for Vatikanstaten, vest for Roms historiske centrum. Gå over en af broerne, ind på de smalle brostensgader med idylliske huse dækket af efeu. Trastevere er et hyggeligt kvarter med mange små butikker og gode restauranter. Desuden er der små boder med håndværk. Oplagt til en eftermiddags- eller aftentur og spisning, hvis man er til liv i gaden …

Og to bonusser i Rom:

11. Katakomberne (Catacombes)

Der er 60 underjordiske gravpladser i Rom. Eller rettere sagt lige uden for Rom’s gamle bymure, fordi man måtte ikke begrave de døde i selve byen. Af de 60 er de 6 nu åbne for offentligheden.

Det koster 8 Euro for en underjordisk tur på et lille hold med guide i et begrænset område på en 20-30 minutters tur (efter at en person for vild i tunnelerne i fire dage). Der findes også specielle ture, hvor man ser flere katakomber, de koster fra 65-100 Euro og kan eventuelt godt betale sig, hvis man vil se flere – og man havde tænkt sig at tage taxa dertil, cirka 20-40 Euro.

Knoglerne er næsten alle steder væk, men de mange, mange gravpladser er stadig i de kølige, mørke gange. Det er en speciel oplevelse.

Anbefalede er:

St. Callistus (syd for Rom centrum) – pavernes katakomber  på Via Appia Antica – lidt længere ude ad samme vej ligger
San Sebastian katakomberne.
Priscilla (nordøst for Rom centrum)
Catacombe di Domitilla (ligger lige øst for begge på Via delle Sette Chiese: Den ældste, bedst bevarede og eneste med knogler i.

12. Shopping eller vinduesshopping

Som en særlig bonus kan man ud over antikke bygninger og kirker se det nyeste inden for mode og design. Butikkerne i Rom er i en klasse for sig. Superelegante, specielle, fnugfri og fejlfrit stylede. Det gælder også (designermode) varehuset Rinascente.

Foruden de dyre og fashionable butikker omkring Den Spanske Trappe, er den absolutte hovedgade til shopping i Rom Via del Corso. Men i sidegaderne ligger desuden små og anderledes butikker, hvor man kan finde de helt unikke stykker tøj – også til andre og billigere priser.


Er du til madvarer, så er Campo de Fiori for dig. Er du til kunsthåndværk eller brugskunst, er Palazzo delle Esposizioni for dig. Er du til kitsch og lignende, er markedet på Porta Portese for dig.


Er du til instagram og fotografering generelt, er hele Rom for dig. Her er eksempler på insta spots:

Time Out Rome: The 10 most Instagrammable places in Rome

Og på specielle fotos: Romfoto: Den evige stad – instagrammable


Er du til flere kirker (arkitektur og kunst), er her en uprioriteret liste: Den evige stad: Top 10 kirker.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Rom foto: Den evige stad - instagrammable