Fest, fart og farver: SWC 2018 Aarhus Ø

Top 10 guide: Få (mere) motion i din ferie

Reklame.

Tre ud af fem i parforhold gør det. Gør hvad?
Dyrker motion på ferien! H
vert fjerde par i samme aldersgruppe, 18-45 år,
har ligefrem været på aktiv ferie, hvor formålet er motion (Epinion).

Uanset om du hører til dem, der aktuelt gør det, eller dem, der ikke gør det:

Du behøver ikke nødvendigvis at tage på træningsresort eller arrangeret motionstur.
Og skal du vælge rejse, behøver træningsferie og storbyferie ikke at udelukke hinanden.
Man kan skabe sin egen motionsferie lige der, hvor man nu tilfældigvis holder ferie.

Her er 10 tips i forskellige kategorier til at få (mere) motion på ferien – ude eller hjemme.

Danmarksferie_paa_cykel_Cykeltur_Marina_Aagaard_blog

Top 10 gør-det-selv motion i din ferie

1. Tag cyklen

Også selvom det er længe siden sidst. Brug cyklen til transportmotion: Bor du i sommerhus (eller hjemme!), så tag cyklen til bageren efter morgenbrødet i stedet for at tage bilen. Det er win-win-win for sundheden, økonomien og naturen. Arrangerede cykelferier er i øvrigt blevet mere og mere populære, men i de fleste byer – og ferieområder – kan man leje eller låne cykler, så man kan også arrangere og køre på sine egne ture.

Fehmarn_Fall_Beach_bicycling_Marina_Aagaard_blog

2. Gå en (vandre)tur

Ingen cykel? Gå dine ærinder også selvom der er et stykke vej. Alternativt er arrangerede og selvarrangerede vandreture en klassiker. Man behøver ikke et naturskønt område, man kan vandre alle steder også i storbyer.
Du kan få mere motion ud af gåturen ved at sætte farten op eller gå i bakker eller på trapper.

Walk_Beach_Helgenaes_Denmark_Marina_Aagaard_blog

3. Løb på sightseeing

Ligesom du kan løbe lette ærinder (med rygsæk), kan du også bruge en løbetur til sightseeing. Uanset om du er i byen eller på landet giver en løbetur mulighed for at se noget mere end hvis du kører i bil eller bus. Og du bliver en del af det lokale miljø, møder andre løbere og vandrere på din tur.
Træt af løb? Godt tilfreds, der hvor du er? Sjip! Sjipning er perfekt på rejse:
Hurtig, nem og effektiv motion – ude eller inde.

Feriemotion_loeb_paa_stranden_Bornholm_Marina_Aagaard_blog

4. Gang eller løb som oplevelse

Slå to fluer med et smæk. Meld dig til en motionsevent og kombiner det med ferie. Man får en helt anden oplevelse, kommer tæt på naturen, møder andre og får måske fysisk og mental udviklende motion: Gå-events som walkaton, postmarch eller Hærvejsmarch eller løbeevents med løb, trappeløb eller forhindringsløb.

Valtellina_Sondrio_Marina_Aagaard_blog

5. Svøm for velvære og form

Svømning er ikke kun for børn og triatleter. Er det længe siden du har prøvet, så kom endelig i vandet igen. Er du vandskræk? Så er ferien et godt tidspunkt til at lære at svømme (hvis muligt med en træner eller prøv selv med svømmebælte).

Havsvømning er optimalt, fordi du får ekstra mange sanseoplevelser. Er der ikke et hav i nærheden er swimmingpools på hoteller en mulighed eller endnu bedre: Tag i den lokale svømmehal og svøm i et rigtigt svømmebassin til banesvømning.
Tunesia_Hammamet_Beach_Marina_Aagaard_blog

6. Træn i lokalt fitnesscenter

Det er insider sightseeing, der vil noget, og god variation til din sædvanlige træning. Man møder de lokale under afslappede former. Lav fitness styrketræning eller deltag i spinning eller anden holdtræning. Ofte kan man ikke betale for en time, men betaler for en dag ad gangen. Prisen er dog rimelig og er man smart, bliver man der længere end en enkelt time.

I mange centre er der både fitness og wellness, eventuelt swimmingpool og solterrasse, spa med sauna og/eller boblebad. Tit er der cafe, så man kan nyde et lækkert måltid eller en snack. I England og USA er der gode, billige YMCA multi-sports faciliteter. Også Tyskland har mange store multi-træningscentre og bade- og wellnesscentre til rimelig pris.

Mallorca_CaladOr_Fitnesscentre_Agelai_Marina_Aagaard_blog

7. Træn på stranden

Stranden er ikke kun til at slappe af på. Den er alle tiders til gå- og løbeture. Nogle steder kan man leje heste (eller kameler!) og ride på stranden. Kropsvægtstyrketræning, pilates eller yoga på stranden er også oplagt; skidt med at man får lidt sand i håret og andre steder. Er du ikke tilpas ved at motionere, mens der er andre, så find et uforstyrret, afsides sted eller kom tidligt eller sent, hvor der ikke er overfyldt.

Tunesia_Hammamet_Beach_horseback-riding_Marina_Aagaard_blog

8. Træn tidligt på dagen

Om sommeren kan det blive meget varmt op ad dagen og det er ikke særligt befordrende for motion eller træning. Stå tidligt op og se solopgangen, det er utroligt smukt og oplivende – og så er man kørt i stilling til at bevæge sig, når man alligevel er oppe.

Alternativt: Træn sidst på dagen, hvor det er blevet en anelse køligere. Træn eventuelt indendørs. Undgå at træne for sent, da det kan forstyrre søvnkvaliteten. Undtagelsen er strækøvelser, blid yoga og lignende, som virker afstressende og afslappende.
Efter særlig varm træning: Tag eventuelt en havdukkert eller et koldt brusebad.

9. Træn med andre

Træn med familie, venner, nye bekendte (lokale) eller en træner. Det er både sundt og socialt at træne sammen med andre – også familien; find for eksempel en legeplads, hvor der både kan leges og dyrkes fitness (funktionel træning). Samvær motiverer både under forskellige spil og lege og under motion som gang, løb eller styrketræning i fitnesscenteret.

Meld dig til et sportshold. Mange steder kan man få prøvetimer eller instruktionstimer i idræt. Prøv for eksempel: 
SUP, kano, kajak, svømning, dykning, snorkling, klatring, golf, tennis, badminton, squash og lignende.

Ferie_fodbold_Marina_Aagaard_blog

10. Træn på egen hånd, mens de andre sover

Ferier kan være målrettet mental ro og solo oplevelser (også selvom man er gift og/eller har børn). Gå, løb, cykl en tur eller dyrk fitness tidligt om morgenen, før de andre er stået op eller i løbet af dagen, hvor resten af familien daser i solen eller er optagede af et eller andet. Du kan også gå en slow walk tur eller lave strækøvelser eller yoga om aftenen, når børnene er blevet lagt i seng.

Yoga_morning_Dubrovnik_travel_fitness_Marina_Aagaard_blog

11. Bonustip: Træn hårdt og kort

Har du mest lyst til bare at slappe af og dase, motionere mindst muligt, men uden at komme helt ud af form? Træn fx to gange i løbet af ferieugen, kort og intenst med et intervalprogram på 15-20 minutter. Og gå så meget som du i øvrigt kan i løbet af dagen.

Du kan også træne oftere end du plejer, men i kortere tid ad gangen. I stedet for 1 times normalt løb, løb da hurtigere, et kvarter om morgenen og et kvarter sidst på eftermiddag. Eller opdel dit styrkeprogram, så du træner overkrop om morgenen og underkrop om eftermiddagen eller den næste dag.

Rigtig god ferie og god ferietræning.

Læs mere:

Motion og træning på ferien: Kan det betale sig? Skal, skal ikke?

I form på rejsen: Kom i form eller bedre form eller hold formen på ferien

Fitness i top som feriemotion: Top 5 motionsformer på ferie

Hvis du låner en mountainbike, kan du hurtigt få set rigtig meget af dit feriested.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fest, fart og farver: SWC 2018 Aarhus Ø