Fitness? Det ta'r kun 5 minutter ...

VM i sejlsport Aarhus 2018

Aarhus Bugt, Aarhus Havn og Aarhus: Hjemstavn for en af de største sportsevents i Danmark nogensinde: Verdensmesterskaberne i sejlsport: Hempel Sailing World Championships Aarhus 2018.

VM i sejlsport Aarhus 2018

Aarhus var i feststemning med masser af sejlads og underholdning på programmet og det var gratis
at være en del af begivenheden, der foregik fra 30.07.-12.08.2018.

VM i sejlsport Aarhus 2018 VM blikfang foran Dokk1 og bag undertegnede hav- og sejladsfan. 

1. Udtales “Dokken”; hvis du siger Dok 1, lyder du ikke for smart … fik jeg at vide.
2. Parkér ikke din bil i Dokk1’s fuldautomatiske elevator-p-hus, hvis du vil have din bil ud igen …

I uge 31, fra mandag d. 30.8. var der omkring 1400 sejlere fra cirka 90 nationer og tilrejsende sejlsportsfans fra alle verdenshjørner til maritim folkefest i byen. De danske og udenlandske sejlere kæmpede i to uger om ikke kun VM medaljer, men også om OL-kvalifikation til OL i Tokyo 2020.

Fakta om VM

  • 1400 sejlere fra næsten 100 nationer
  • 1100 sejlbåde
  • 14 dages sejlads i verdensklasse
  • 170.000 kvm. konkurrenceområde; banerne dækker 80 kvadratkilometer
  • Største VM i sejlsport nogensinde; 59 tv-stationer verden over dækker VM
  • 12 sejlklasser; 12 verdensmesterskaber (alle 10 olympiske sejlklasser)
  • Kitesurfing mænd og kitesurfing damer er med som opvisningsdiscipliner
  • 400.000 besøgende til den samlede event
  • Hovedsponsorer Hempel, SAP og TDC
  • Gratis entre for publikum

Åbningsfest Torsdag d. 2. august

Fantastisk sommeraften … en hel dag, helt en u-dansk, uden vind, så sejladser blev udskudt.

Klokken 19.30 stadig høj sol. Blå himmel. Masser af mennesker på Havnepladsen mellem Dokk1, Toldboden og Navitas. Politi og samaritter var på plads, men det så heldigvis ikke ud som om de havde noget at lave.

Intet stort stævne uden en stor maskot, som vi mødte ved ankomst.

For anker foran havnepladsen lå Aurora, Aarhus Universitets topmoderne og multifunktionelle havforskningsskib. Herfra blev talerne og underholdningen afholdt. En smart detalje, der sikrede at de fleste kunne se det meste. Desuden var der opstillet tre storskærme, som viste både det igangværende program og i pauserne interviewklip med flere af sejlerne.

Åbningstale

Borgmester Jacob Bundsgaard åbnede VM i sejlsport med en velkommen-til-Aarhus-tale.

Derefter var der indmarch, en efter en med præstation. Det foregik i fire etaper – en god ide, at bryde indmarchen op – afbrudt af henholdsvis den populære Aarhus hitgruppe Michael Learns to Rock, popfænomenet Alexander Oscar og en aerial opvisning ved Christel Klan Stjernebjerg, tidligere Cirque du Soleil artist, akkompagneret af gymnaster. Lyden var i øvrigt optimal, både musik og taler flød klart og behageligt ud over publikum.

Aerial_Show_Aarhus_Marina_Aagaard_Blog USA_Sailing_World_Championships_2018-Aarhus_photo_Henrik_Elstrup_Marina_Aagaard_BlogUSA_flag_Sailing_World_Championships_2018-Aarhus_photo_Henrik_Elstrup_Marina_Aagaard_Blog

Blandt de mange solbrune, storsmilende og supertrænede sejlere skilte den amerikanske all-american-girl sig ud i en Stars and stripes glitterdragt.

Præsident for World Sailing, Kim Andersen, holdt også en åbningstale med tak til både sejlere, sponsorer, gæster og de mange frivillige, der er noget af det, der gør Danmarks unikt.

På havnen var en del af Aarhus’ 1.300 frivillige “turistguider” eller “værter” iklædt brede smil, blå T-shirts og meget store, synlige ”ASK ME”-badges . Deres opgave er at tage imod krydstogtgæster i havnen og hjælpe turister i byen, og assistere ved koncerter, festivaler og andre kulturelle events som det aktuelle VM. 

Flagmarch

Som afslutning kom alle flagbærerne ind igen, nu sammen på en lang række, det var rigtig festligt. Som nummer sidst fulgt af kraftige klapsalver, jublen og piften kom danske Anne-Marie Rindom, Laser Radial-jolle bronzemedaljevinder ved OL i Rio 2016.

Mai-Britt_Rindom_Sailing_World_Championships_photo_Henrik_Elstrup_Marina_Aagaard_blog Mai-Britt_Rindom_Sailing_World_Championships_flag_photo_Henrik_Elstrup_Marina_Aagaard_blogTil sidst for at markere VM officielt åbnet blev stævneflaget hejst … men i den svage brise foldede flaget sig desværre ikke helt ud. Forhåbentlig kommer der god vind de næste uger.

Åbningen blev også markeret med en kanonsalut fra søsiden; fra et af træskibene, der sejlede rundt i havnebassinet omkring Aurora.

Arrangementet var sat til 19:30-21:00 og startede til tiden – og var endda færdig lidt før tid.

Fest i vandet og på kajen

Hver dag var der sejladser i flere bådklasser, man kunne gratis følge kampen om VM-medaljer og OL-kvalificering.

Desuden bød programmet på over 100 maritime aktiviteter blandt andet kunne man gratis prøve SUP, stand up paddling, dykke, sejle med jolle, kano eller et “tall ship”.

Fuldt program

Hver dag fra d. 3.-12. august mellem kl. 10:00 -16:00 kunne børn og voksne opleve en lang række musikalske indslag arrangeret i samarbejde med Aarhus Musikskole (se program).

Desuden leverede SPOT Festival live-musik, så der var garanteret feststemning på kajen og i byen. Programmet bød på især nye, og enkelte etablerede, kunstnere:

Inglev & Simonsen m. solister
Northern Assembly
Patrick Dorgan
Love Shop
Sherzandum
Iris Gold
Barselona
Farveblind
Soleima.

Læs mere:

Program SWC 2018 (sejlads og publikumsaktiviteter)

Hempel Sailing World Championships
Aarhus Denmark 2018

VM action, sails and fails

JP: Sådan sejler man en kapsejlads (købeartikel)


Fotos: Henrik Elstrup og Marina Aagaard


VM Bådklasser

Finnjoller

Finnjollen er resultatet af en konkurrence, der blev afholdt i Finland i 1949. I 1952 afløste Finnjollen Fireflyjollen som olympisk énmands-jolle. En position den har holdt lige siden. Finnjollen kræver stor fysisk udholdenhed, langvarig og hård træning, samt psykisk balance. Finnjollen giver sandsynligvis den reneste form for atletisk kapsejlads og tiltrækker nogle af verdens bedste sejlere, givetvis fordi den giver et sandt billede af sejlfærdigheder.

470 M / 470 W

470-jollen er, som navnet antyder, 470 cm. lang. Den er designet i 1963 af franskmanden André Cornu og var første gang på det olympiske program i 1976. 470-jollen er kendetegnet ved et ret ukompliceret design, og derfor en rimelig fremstillingspris. Prisen og det faktum, at 470-jollen kan sejles af relativt lette sejlere har gjort den populær og udbredt verden over. Jollen sejles af to relativt små personer med gasten i trapez. Da der for første gang skulle vælges en bådtype til en ren kvindeklasse ved OL, var 470’eren et naturligt valg. Kvindeklassen debuterede ved De Olympiske Lege i 1988.

49er /49erFX

49eren er en tomandsjolle og en af de hurtigste blandt dem, der anvendes til sejlsport. Bådtypen blev første gang introduceret som OL klasse i Sydney år 2000. Båden er konstrueret af australieren Julian Bethwaite i 1995, og har en stor asymmetrisk spiler, som muliggør hastigheder på vandet op til 50 km/t. En 49er er en meget fysisk og teknisk krævende jolle at sejle, der kræver, at sejlerne står i trapez, selv når der er svag vind. Navnet har den fået grundet sin længde på 4,90 meter. Kvindeklassen 49erFX debuterede ved De Olympiske Lege i 2016.

Nacra 17

Nacra 17 er en katamaran med to skrog. Katamaranen er mix-klasse ved OL og skal sejles af både en kvinde og en mand. Klassen deltog for første gang ved OL i 2016. Nacra 17 er designet til høj fart på både kryds og læns, og løfter med sine foils skrogene fri af vandet i høj fart. Både rorsmanden og gasten står i trapez i den til tider meget udforende katamaran.

Laser Radial /Laser Standard

Laseren er en en-mandsjolle, designet i 1969 af Bruce Kirby, og er nok den mest udbredte jolleklasse med 200.000 joller fordelt i verden. Jollen var for første gang på det olympiske program ved OL i 1996 i Laser Standard for mænd og i 2008 fulgte kvindeklassen Laser Radial, hvor den afløste Europajollen. Laser Radial er i familie med Laser Standard og skroget er identisk, men masten og sejlet er mindre. Laser Radial-sejlere vil oftest ligge i vægtklassen 55-70 kilo.

RS:X M / RS:X W (Windsurfing)

RS:X-brættet er designet til at kunne konkurrere i vindstyrker fra 3 til 30 knob ( 1½ til 15 s/m). I let vind sejler man med sværdet nede, og pumpning af sejlet sker hele banen rundt. Fra cirka 10-12 knob sejles med sværdet oppe, og brættet sejler på finnen. RS:X-brættet blev designet i 2004, og har siden været det olympiske bræt for såvel herrer og damer. Alle indenfor samme klasse sejler med det samme udstyr. Dermed er det er den enkles sejlers mentale, taktiske, tekniske og fysisk evner der gør forskellen i konkurrence. Windsurf som disciplin har været på det olympiske program siden 1984.

Kitesurfing (mænd og kvinder)

Kitesurfing er en forholdsvis ny disciplin i konkurrencesejlads sammenhæng. Sporten giver mulighed for sejlads i høj fart og store spring på op til 20-30 meters længde. Endvidere kan sejleren krydse op mod vinden næsten lige så godt som i en sejljolle. Kitesurfere benytter et lille sejlbræt med fodstropper og finne, som trækkes gennem vandet af kraften fra en styrbar fritflyvende drage (power kite). Kitesurfing, kvinder og mænd, er med for første gang som præsentionsdiscipliner ved VM i Aarhus 2018 og ved OL i Tokyo 2020.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fitness? Det ta'r kun 5 minutter ...