Mallorca mad: Fraklip. Uden filter!

Blodmåne view: Total måneformørkelse

Oplevelser behøver ikke at koste noget.
Man kan bare gå uden for døren.

Himlen kan vente, men den er værd at betragte i mellemtiden. Astronomi har altid fascineret.
Stjerner, stjerneskud, kometer, sol og måne er topklasse underholdning.

Blodmåne

I går gik jeg ud på en nærliggende bakke og stillede mig på toppen på det forventede tidspunkt: 22:20. Da skulle måneformørkelsen, blodmånen, være på sit højeste. Og der var næsten ingen skyer i Danmark, så der var gode chancer. Men. Der var absolut ingen måne at se – hvor var den dog henne? Jeg var super skuffet.

Gik hjem og i seng. Kort efter udbrød Henrik: “Se”. Lige ud for vores soveværelsesvindue kunne man på himlen ganske svagt se hele månen, helt rød, men meget mørk. Henrik gik på jagt efter kamera, teleobjektiv og stativ, som blev stillet op på terrassen udenfor soveværelset.

Selv med ret godt udstyr og langtidseksponering bliver nattefotos ikke særlig gode, det kræver ekstra godt udstyr og teknik. Alligevel kan man på dette billede – hvor måneformørkelsen er aftagende – ret tydeligt se månelandskabet (foto: Henrik Elstrup).

Vi stod på terrassen og så da fænomenet skiftede fra total måneformørkelse til aftagende med kun en helt lille knivskarpt oplyst del af månen indtil den var stærkt aftagende. Et betagende syn og jeg kunne ikke lade være med at tage et mobilfoto selvom man ved at det bliver rædselsfuldt dårligt (selv med iPhone X, se selv nederst), men det er et minde …

Blodmåne

Naturoplevelse “blodmåne”

Fredag aften 27.7.2018: Total måneformørkelse. Formørkelsen total cirka 21:30-23:10.

Total måneformørkelse finder kun sted ved fuldmåne, når Jorden blokerer for det sollys, Månen normalt reflekterer. Lidt af sollyset afbøjes dog i Jordens atmosfære, så selv ikke Jordens skygge kan forhindre lyset i at ramme Månen, der kan ses i et rødligt skær, der har givet navn til udtrykket “blodmåne” om totale måneformørkelser. 

Formørkelsen 27.7. gik i gang da månen stod op ca. kl 21:15 og var total i tidsrummet fra ca. 21:30 til ca. 23:10. Derefter aftog formørkelsen og hele forestillingen var slut ca. 00:20.

Totale måneformørkelser er relativt sjældne. Den seneste var i september 2015.
Næste chance for at se ”blodmåne” bliver i januar 2019.

I ♥ kosmos.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mallorca mad: Fraklip. Uden filter!