Top fit? Vejen til topform: Genopladning

Vild dag: Vejle, Værksted, Volvo Ocean Race – gratis

Af Marina Aagaard, MFT

Drømmegod dag spækket med fem klasse attraktioner og events – endda gratis.
Dagens super sightseeing; natur, arkitektur, hestekræfter og hav, havn og havkrydsere.

I dag fredag har været en super oplevelsesrig dag. Det var ikke helt planlagt, men det ene tog det andet.
Jeg kan anbefale dagens attraktioner til en hyggelig weekendtur – VOR desværre forbi, men måske om tre år.

Vild dag program

05:00 Tidligt op er skønt – ikke altid om vinteren, men lige nu er det – der er mere dag til rådighed

06:00 Træning med max engageret supermotionist – i Viby fitness dk – Henrik går tur med Rex

07.30 Køre sydpå – Henrik skal til møde om en kundes byggegrund – jeg er bare med på tur i dag

08:00 Stop ved Ejer Bavnehøj for at besøge tårn (kan ikke mindes at jeg har været der) og ny kiosk

09:00 Stop i Vejle for at fotografere to trapper (til Danske Trapper tekst) – altid fedt for en trappefan

10:00 Besøg i og fotografering af Fjordenhus; formidabelt murstensmesterværk af Olafur Eliasson

10:45 Besøg ved UNESCO World Heritage site Jellingstenene (så dem ‘fri’ som barn, nu er de i glasbur)

12:00 Møde i Juelsminde – Henrik til møde, jeg går tur med Rex i skoven og på stranden; super sted

13:00 Kører forbi My Garage; vi beslutter os for at gå indenfor og se på gamle og nye luksusbiler

14:00 Kører til Aarhus Havn, ser Volvo Ocean Race Fly By med blandt andre Vestas båden

16:30 Kører forbi Fedet og tager lidt mad med hjem, hakkebøf og laks. Så hjem og se på fotos …

Ejer Baunehøj (Bavnehøj)

Jeg er kørt forbi skiltet i årevis på vej sydpå, til Syddansk Universitet, på vej til Tyskland eller kurser på Fyn eller i Sønderjylland. Jeg kan ikke mindes, at jeg nogensinde har været der, så i dag skal det ske: Jeg kører fra motorvejen ved tankstationen Ejer Bavnehøj, man kører igennem og lige før man kører ud på motorvejen igen, kan man dreje fra.

Efter cirka 3-4 kilometer ser man bakken og tårnet.

En af Danmarks højeste bakker: Ejer Bavnehøj er Danmarks trejdehøjeste terrænpunkt, uden menneskeskabte jordbunker, 170,35 meter højt. På toppen er der et 12,5 meter højt tårn, tegnet af Jens Laustsen, bygget i 1923 til minde om genforeningen med Sønderjylland efter første verdenskrig.

I midten af det specielle tårn med fire søjler og to trapper er der en granit søjle: Jeg hopper op og leger figur for et øjeblik. Så tager jeg turen opad trapperne. Fra toppen er der udsigt over landskabet med Ejer Bjerge ved Ejer og Yding; de to høje Møllehøj 170,86 meter og Yding Skovhøj 170,77 meter. Skilte peger på sights i nord, syd, øst og vest.

Morgenvejret er fantastisk i dag, solen stråler fra en skyfri himmel. Den nye kiosk- og toiletpavillon tegnet af KAMP arkitekter. Flot, men opslagstavler og røde kioskskilte skæmmer stilen en anelse.

Fjordenhus

For nylig, 9. juni 2018, var der indvielse af Fjordenhus, Vejles nye ikoniske bygning i havnen for enden af Vejle Fjord. Det er den dansk-islandske multi-kunstner Olafur Eliasson, og hans studio, der har designet bygningen, der er kunstværk og kontorbygning i et. Det er et usædvanligt byggeri med mursten i mange farver og størrelser.
Ruderne er buede – vanvittigt flot og ekstremt dyrt …

Fjordenhus stueeetagen er åben for offentligheden mellem kl. 07.00 og 23.59. Bygningen ligger ude i vandet og går man over indgangsbroen kan man se særlige spejle og lamper af Eliasson. Bygningen er et besøg værd. Lige i nærheden ligger et andet vartegn, The Wave, Bølgen boligblokke og den elegante kajakklub. Der er meget at se på Vejle Havn.

Fra Fjordenhus kører vi til to villaveje i nærheden for at fotografere to lange trapper, som jeg har løbet på tidligere, men uden at fotografere dem. Billederne er til listen: Danske trapper: Udendørs fitness i dansk natur.

Jellingstenene

Der er stadig lidt tid før vi skal være i Juelsminde, så vi kører til en anden attraktion, som jeg længe har haft lyst til at se igen. Især fordi jeg af det store seværdigheds-skilt ved motorvejen er blevet mindet om den, hver gang jeg er kørt sydpå. Attraktionen blev optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste i 1994.

Jellingstenene er en samlet betegnelse for et dansk nationalklenodie, “Danmarks Dåbsattest”; de to store runesten i Jelling placeret lige foran Jelling Kirke. Runestenene udgør sammen med Jelling Kirke og de to kæmpegravhøje Jellingmonumenterne, der er på UNESCO’s Verdensarvliste.

De to runesten afspejler overgangen fra den hedenske vikingetid til den kristne middelalder.

Den mindste runesten er ældst og dateres til ca. 950. Den er rejst af kong Gorm den Gamle til minde om hans hustru Thyra Danebod. Stenen er den ældst bevarede danske kilde, hvor Danmark nævnes på skrift.

Den Store Jellingsten blev rejst omkring år 960-985 af Gorm og Thyras søn Harald Blåtand i Jelling til minde om hans forældre. Stenens indskrift fortæller også om Haralds bedrifter; han samlede Danmark og gjorde danerne kristne.

Fra toppen af gravhøjen foran kirken er der udsigt til byen med blandet ældre og nyere arkitektur og et elegant Jelling museum, der er del af Nationalmuseet. Inklusive cafe- eller restaurantbesøg kan man nemt bruge ½-1 dag på sightseeing i området. I dag blev det bare til et kort, men længe ønsket, fotostop.

Fra toppen af gravhøjen bagved kirken er der udsigt til det stort anlagte stisystem med høje hvide søjler, der viser den oprindelige 1440 meter lange palisade, “træfæstning”, omkring området.

My Garage

Så kører vi til Juelsminde til møde og herfra retur til Vejle. Der opdager vi en stor bygning nær motorvejen. My Garage. Åbent mandag til fredag 8-17. Første søndag i hver måned 11-15.

Vi har aldrig været der, men læst om projektet:

“Et banebrydende koncept inden for klassiske, special- og luksusbiler”.

Nok især for ejere af luksusbiler, som vil have opbevaret bilen i glasbokse med specialværksted i samme bygning. Det lyder dyrt. Det er det også. Til gengæld kan meningmand helt gratis komme inden for og nyde synet af de specielle biler. Flere er til salg.

Er man vild med biler som Porsche, Ferrari, McLaren, Maserati, Mercedes, BMW, Range Rover, Audi, Rolls-Royce (og motorcykler) kan man nemt bruge 1-2 timer i de fire store bilhaller (flere fotos følger senere).

Klokken er ved at være 14. En Vestas ansat ven har spurgt om vi ville med ud på en båd og se Volvo Ocean Race, som lige netop i dag kommer forbi Aarhus … på et eller andet tidspunkt mellem 12 og 18. På grund af møde og anden aktivitet opgav vi tidligt at få plads og regnede ikke med at kunne nå ind til Aarhus Havn i tide.

Vores ven ude på båden ved Helgenæs giver os dog løbende meldinger og lige nu kan man kun skimte sejlene i det fjerne, så vi begiver os fra Vejle til Aarhus Havn. Måske kan vi lige nå det?

Volvo Ocean Race Fly By

Verdens hårdeste kapsejlads, et maraton på havet hele jorden rundt med verdens mest avancerede kapsejlads både. Selvom man intet ved om sejlads er det interessant at se de flotte både og de superseje mandskaber, der har sejlet 45.000 sømil, ca, 83.340 kilometer, under barske betingelser.

Volvo Ocean Race er sejlernes maraton på verdenshavene og det største offshore sailing race i verden – under yderst vanskelige betingelser. Det aktuelle Volvo Ocean Race begyndte i den spanske by Alicante i oktober 2017. Herfra kommer sejladsen forbi hele fire oceaner og seks kontinenter. 

De syv 65 fod (ca. 22 meter) lange sejlbåde vender i Aarhus Havn lige ved Dokk1 – Fly By – før de sejler videre til målet i Haag i Holland.

Med en ven hos Vestas er vi allerede fuldt informerede om, at vindmøllegiganten Vestas er med i feltet med sin egen båd. Vi ankommer ved 14:30-tiden; der er fest og mennesker på hele havneområdet (og toppen af Navitas og Bestseller), rundt på molerne og bassinkanten, fra den indre havn ud til Aarhus Ø.

Vente. Vente. Spejde. Spejde. Helt o.k. Havnen er et dynamisk og inspirerende sted at opholde sig.
Hov: Nu har jeg glemt et insta venligt outfit: Sejlersko og Helly Hansen sejlerfrakke blev hjemme. Arrgghhh.

Mange har ventet spændt på havnen siden klokken 12, men først lige efter 15:00 kommer første båd til syne:
Dongfeng, der ligger a point med Mapfre og Team Brunel, når at sejle ind og vende omkring den store gule bøje foran Dokk 1 og sejle udad igen, før den passerer Mapfre, der netop er sejlet ind gennem havneindsejlingen.

Efter cirka en halv time, som nummer tre, kommer båden som mange har ventet på: Vestas båden, Vestas 11Th Hour Racing, der med flotte blå sejl, nærmest cruiser ind i havnen, vender og sejler ud igen.

Et fantastisk syn. Man kan ikke undgå at blive grebet af det – slet ikke når man som jeg er vild med hav, havne og næsten alt hvad der har at gøre med aktivitet på og i havet.

Det bedst tænkelige afrunding på dagens “tour” …

God weekend!

Læs mere:

Ejer Bavnehøj

Fjordenhus

NatMus: Jelling UNESCO Monument

My Garage

Volvo Ocean Race

Verdens hårdste kapsejlads kom til Aarhus

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Top fit? Vejen til topform: Genopladning