Sindbjerg og Stoubjerg: Bakker og trapper på Sejs Hede, Silkeborg

OOTD tanker, outdoor og opad bakke

Af Marina Aagaard, MFT

Forandring fryder. I weekenden eller når du ellers har fri er der tid til at lave noget andet og træne anderledes. Ugens lille weekendrejse – mission gåtur med hund og motion – går til et sted, vi aldrig har været, for at se nogle danske “bjerge” …
En tur på 1½ times biltur tur-retur og en 3/4 times tur omkring to lyngbeklædte bakker på Sejs Hede sydøst for Silkeborg nord for byen Sejs: Sindbjerg og Stoubjerg, som ifølge danske forhold er høje: Sindbjerg er 103 meter og Stoubjerg (Stovbjerg) er 99 meter høj.

OOTD

Dagens outfit, outfit of the day? Et emne for enhver anstændig mode blogger.

Tydeligvis er jeg  ikke mode blogger og følger sjældent de nyeste trends, så hvorfor nævne outfit? Jo, siden Danmarks Nationalmuseum bad alle danskere om at skrive deres dagbog  og inkludere alle mulige detaljer, herunder tøj, tilbehør og tanker, har jeg set anderledes på det område. Det behøver ikke at være irrelevant reklame, men kan give et nærmere billede af en bestemt tidsperiode.

Solen skinnede i morges, så jeg tog en let, sort Dri-FIT løbedragt, lange tights og jakke på. Inden under sort Purelime top og pants. Over det – i tilfælde af køligere vejr – en ny italiensk EA7 træningstrøje, hoodie, købt for to uger siden som 1) souvenir og 2) belønning for gennemførelse af Valtellina Vertical Tube Race.

Da jeg købte trøjen i Mazzuchi Sport i Sondrio, Italien, så to under 20-årige kvindelige ekspeditricer på mig som om der var et klart mismatch mellem alder og tøjstil, deres øjne sagde “det der går bare ikke” …

Bare ærgerligt! Jeg købte den alligevel (jeg køber sjældent tøj, da mine gamle ting jo er ok …):
Emporio Armani er italiensk, elegant tøj og afslappet tøj. Synes jeg.

Solbrillerne? Tidligere samlede jeg for sjov på billige solbriller til 0-5 Euro (80 DKK), jeg har en del af dem og kun 3-4 par, der er noget værd. Dagens par er en af dem. Sikkert dyrt, men fundet for under 60 Euro (480 DKK) i et Prada-outlet i Italien år tilbage. Specielle og smukke, men solen skinner for sjældent her!

Outdoor fitness

Outdoor, udendørs fitness er en stor, voksende trend. Udeliv har tidligere især tiltrukket seriøse friluftsliv entusiaster, biologer, geologer og seniorer med interesse for flora og fauna spotting. Men i de senere år har der været fokus på sundhedsfordelene ved at være udenfor; frisk luft giver mere energi og dagslys er afgørende for bedre humør og søvn. Som følge heraf tilbyder utallige institutioner, fitnesscentre og personlige trænere nu natur og udendørs fitness og udendørs bootcamp-kurser – ud over de sædvanlige løb, vandre- og cykeltimer.

Mange steder finder man udendørs fitnessfaciliteter, nogle mindre anvendelige, andre helt fantastiske. De fungerer næsten som legepladser for voksne som supplement eller alternativ til ren naturtræning.

Jeg har brugt (for) meget af mit voksne liv indendørs i træningscentre i byen, og først da jeg flyttede til landskabet nær Mols Bjerge National Park (og senere også fik en hund at gå med) blev jeg mere aktiv udendørs. De fleste dage er jeg nu ude mindst 1 time og mere.

Desuden: At rejse er at leve, og heldigvis behøver man ikke altid at rejse langt væk for at opleve nye steder. Der er mange smukke områder i Danmark. Selvom der desværre er en alvorlig mangel på bjerge (et stort savn), er der heldigvis mange områder med interessante bakker og bakker …

Sindbjerg_og_Stoubjerg_Bakker_og_Trapper_Marina_Aagaard_blog

Opad bakke

Denne weekends særlige tur med mand og hund har et fire-dobbelt formål (jeg er vild med quatro). At gå med Rex, gå tur, opleve et nyt sted og især afprøve og fotografere en af Danmarks længste udendørs trapper: 363 trappetrin på Sindbjerg. Trinene er ret uregelmæssige og afbrudt af en lille sti, men de er der.

Faktisk er der en bonus, fordi nabobakken Stoubjerg har to trapper med henholdsvis 138 og 153 trin.
Jeg kan lide at gå på trapper, mens jeg finder trappeløb ‘opad bakke’ og utroligt hårdt! Jeg forstår ikke, hvorfor jeg nogle gange forsøger at løbe opad trapper … bortset fra træningseffekten: Suverænt til kredsløb og muskler.

Her over: Stoubjerg, 99 meter, 138 trin, hvor jeg starter med en lille opvarmning, jogging, opad.

Herefter en kort pause i toppen – jeg ventede på fotografen – over til Sindbjerg og en jogging-gang tur opad.
Desværre glemmer jeg at time turen, men på pulskurven (nederst) kan man se, at der er en vis anstrengelse.

Her under: Sindbjerg, 103 meter, 363 trin.

Altså ingen rigtig træning i dag; kun to trappeture, lidt op og ned, og en løbetur ned til parkeringspladsen.
Vurdering af pulsur: Grundlæggende træning. Ikke værd at nævne, moderat intensitet, selvom pulsen nedad bakke kortvarigt var 91% af maksimum. Men nemme dage er også gode.

God weekend og god træning.

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sindbjerg og Stoubjerg: Bakker og trapper på Sejs Hede, Silkeborg