Af Marina Aagaard, MFT

Sondrio? En norditaliensk by. En blandt utallige interessante byer, så hvorfor lige tage til Sondrio? Der er mange gode grunde til at tage til Sondrio. Har jeg opdaget.

Det er en hyggelig by i et naturskønt område, der er oplagt til cykling og vandring og skiløb om vinteren. Desuden producerer området nogle fantastiske rødvine, vini di Valtellina, som kan nydes i restauranter og barer. En af mine favoritter fra år tilbage er 5 Stelle Sfursat.

Sondrio, en mindre stationsby, ligger i Sondrio provinsen i Lombardiet i Italien. Byen ligger 360 meter, 1.180 fod, over havet, højt, men stadig en dal-by i Valtellina, omgivet af bjerge.

Fra Milano er der flere daglige togafgange til byen for bare 10,50 EUR. Togturen tager bare 2 timer. I øvrigt ligger Sondrio kun 24 km fra Tirano, der også er en hyggelig by og startby for det røde særtog, Rhaetian Railway, som kører i Albula/Bernina bjerglandskaberne; jernbanen er et UNESCO World Heritage Site

Byen har cirka 22.000 indbyggere (21.876 pr. 2015). Den modtog Alpine Town of the Year prisen i 2007. Velfortjent. Ikke alene ligger byen i et billedskønt område med fantastiske bjerge med grønne terrasser med vinstokke. Der er også smukke gamle bygninger, brostensbelagte pladser og hyggelige gyder med cafeer, barer og butikker.

Vi spiste frokost i en lille cafe, vinbar, Nuovo Portico, i Via Scarpatetti, hvor vi fik nogle gode rustikke sandwiches. Cafeens væg bagvæg var en bjergvæg … (her med kunst på):

IMG_8958

Byens centrum udgøres af Piazza Garibaldi, en stor brostensplads med en statue af general Garibaldi. Pladsen er omgivet af smukke bygninger blandt andre Teatro Sociale, en bank og byens fine hotel, Grand Hotel Della Posta med gourmet restaurant og spa.

Sondrio rummer ikke bare et kunstmuseum, og et geologimuseum, men også kunst rundt om i byen. På fortove, på plæner og lidt uventet på denne klippevæg, hvor der er en hel samling små kunstværker, streetart eller rettere rock-art …

Som i italienske byer generelt er mange bygninger, især de ældre, kunstværker i sig selv. Kirkerne er ubeskriveligt smukke og også officielle bygninger og (tidligere) paladser er fulde af fænomenale designdetaljer. I bygningen, der rummer turistinformationen – hjælpsom og anbefalet – finder man denne ‘baggård’; et besøg værd.

Endnu en årsag til at besøge Sondrio, Italien, er varmen. I april måned, hvor det aktuelt stadigvæk sner og regner tæt i Danmark, siger termometeret i Sondrio 15 grader Celcius, men i solskinnet er der mindst 20 grader. Det er afslappende lunt.

Et kig ind i en baggård. En bygning er bygget i og omkring klippen. Tæt på naturen.

Altså mange gode grunde til at besøge denne by.

Er der nogen dårlige grunde til at besøge denne by?

Det kan man på en måde godt sige … (fortsættes i morgen)

Læs mere:

Sondrio Italy

Sondrio in Lombardia

Wikipedia: Sondrio

 

1 kommentar »

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s