Danskernes sundhed 2017: Uvaner, fedme, stress og sygdom

Sunde knogler fra junior til senior: FIT FIRST motion

Af Marina Aagaard, MFT

Hold knoglerne sunde. Uanset alder. Ophold dig ude i dagslyset. Spis og drik sundt.
Dyrk vægtbærende motion som gang, løb, hop og tungere styrketræning med vægte.

Motion og træning har ofte særligt fokus på muskler eller kredsløb, men man kan med fordel overveje, hvilke aktiviteter, der samtidig også styrker knoglerne. Et nyt dansk forsøg har set nærmere på det.

Knogler er levende livsvigtigt væv

Stærke knogle skaber fundamentet i en sund krop. Knoglerne fungerer som calcium-bank (frigives efter behov), producerer røde blodlegemer, beskytter organerne (fx hjerne og hjerte) og danner det vægtstangsarm-system, som med musklernes hjælp bevæger os.

Man bør skabe gode bevægelsesvaner tidligt, også for at undgå problemer med led og knogler senere. Vær på forkant og undgå knogleskørhed, osteoporose.

Fit first

Et nyt forsøg undersøgte konceptet FIT FIRST, hvor FIT står for:

Frequent Intense Training
Football, Interval Running og Strength Training

FIT FIRST er udført af forskere fra Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet og undersøgte sundhedseffekter af intens skolemotion for 8-10-årige børn på tre skoler i Frederikssund og København.

En af konklusionerne er, at:

Intens motion i skolen i 3 x 40 min om ugen virker effektivt til at forbedre børns knoglestyrke, og dermed kan træningen bruges som det første skridt mod forebyggelse af osteoporose (knogleskørhed).
Studieadjunkt Malte Nejst Larsen, SDU

Konceptet omfatter hyppig intens træning med boldspil, intervalløb og cirkeltræning og er udviklet ud fra den nyeste forskning om betydningen af intensitet for effekter på hjerte- og knoglesundhed.

Træning

De to træningsformer (småholds-boldspil, SSG, og cirkeltræning, CST) blev styret af trænere (om eftermiddagen). Tre gange om ugen, fordelt over 4 eller 5?dage af ugen.

SSG bestod især af 3-mod-3 fodbold (75% af træningerne), men også af 3-mod-3 basketball og unihockey (floorball) og evt. andre boldspil (maksimalt 4-mod-4). Hver træning begyndte med 3?5?min opvarmning med boldspil specifikke øvelser.

CST bestod af 30?s all-out træningsperioder afbrudt af 45?s pause-perioder. Halvdelen af tiden som traditional circuit træning med 6?10 stationser med styrke og plyometriske øvelser som hop, mavebøjning, armstrækning og andre dynamiske øvelser samt statisk træning med brug af over- og underkrop samt core.
Den anden halvdel med kendte lege med fysisk aktivitet på samme måde som i den traditionelle CST.

Med FIT FIRST har vi endnu et evidensbaseret motionskoncept, som mange børn kan få glæde af. Som forskere kan vi være med til at udbrede virkningsfulde motionskoncepter i Danmark og udlandet.
Professor og forskningsleder Peter Krustrup

Forsøget viste at:

  • Knogletætheden for benene og kroppen som helhed steg henholdsvis 44% og 46% mere for boldspilsgruppen end for kontrolgruppen.
  • Knogletætheden hos cirkeltræningsgruppen steg henholdsvis 39% og 17% mere end hos kontrolgruppen. Stigningen i knogletæthed for benene var signifikant større i boldspilsgruppen i forhold til cirkeltræningsgruppen.
  • Knogletætheden i benene steg således 7,0% i boldspilsgruppen, 5,6% i cirkeltræningsgruppen og 4,0% i kontrolgruppen, mens knogletætheden i kroppen som helhed steg 3,0%, 2,9% og 2,1% i de tre grupper.
  • Muskelstyrke målt ved stående længdespring steg 10% for både boldspils- og cirkeltræningsgruppen, mens der ikke var ændringer hos kontrolgruppen.
  • Balancen blev forbedret 13% i boldspilsgruppen og 19% i cirkeltræningsgruppen, mens der ikke var ændringer hos kontrolgruppen.

I forsøget dokumenteres det igen, at intens vægtbærende træning styrker knoglerne. Denne gang er det et forsøg for børn i 8-10 års alderen, men voksne og ældre kan lade sig inspirere af træningen.

Læs mere:

SDU: Stor international opmærksomhed omkring dansk knoglesundhed

Larsen MN et al. (2016). Positive effects on bone mineralisation and muscular fitness after 10?months of intense school-based physical training for children aged 8?10?years: the FIT FIRST randomised controlled trial. BMJ Vol 52, Issue 4.

Den Store Danske: Knoglevæv

Den Store Danske: Knoglemarv

Science News for Students: Bones: They’re alive!

Wilkes Elementary Physical Education

 

4 kommentarer

  • Honestly, I used the translation to read this. It’s very informative and useful post (study). I’m passing it to my family too. tak skal du have, Marina

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Thank you very much for your input, comment and Danish greeting, Mohamad.
      Yes, hopefully the information about how to take good care of ones body (life) from youth to adulthood will spread, so more people will stay healthy and well.
      Many greetings to you and your family.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pia

    Endnu en grund til at undres over at bevægelse ikke prioriteres mere i Folkeskolen… Og så ville det give sunde vaner til voksenlivet.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Mange tak for din kommentar, Pia.
      Ja, det er ganske enkelt forbløffende og uforståeligt. Fx i Kina starter man altid i skolen med morgengymnastik.
      Det er jo dokumenteret, at motion får hjernen op i omdrejninger – ud over alle de andre fordele …

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Danskernes sundhed 2017: Uvaner, fedme, stress og sygdom