Fitness i Danmark 2018: 1000+ centre, 1.000.000 medlemmer

Fly og ski: Skiferie med fly versus bil, Europa og Canada

Af Marina Aagaard, MFT

Skiferie rejseform? Selv tager vi normalt bilen på skiferie. Der er mange fordele, men også nogle begrænsninger. Så i år testede vi igen “fly og ski”.

Fly og ski ferie

For mange år siden fløj vi, min bedre halvdel og jeg, på skiferie til Italien. Det var med en dansk skiferie-arrangør. Flyrejsen gik glat, men det var en længere tur med bus sent om aftenen i Italien og guiderne havde ikke supergodt styr på tingene.

Fly og ski Marina Aagaard blog travel rejseI de senere år har vi taget turen sydpå til Italien (foto, Canazei, her under), Østrig (foto, Bad Gastein, her over) eller Frankrig i bil. Så kan man pakke bilen med alt det man har lyst til og køre af sted i eget tempo og se noget undervejs.

Man tænker, at det er billigere. Men måske ikke …

Bil og ski

Fordele

 • Frihed til at køre, hvor som helst og når som helst.
 • Man kan have al den bagage med, man har lyst til.
 • Man kan have sine egne ski og alt skiudstyr med.

Ulemper

 • Kør-selv (langt) er dyrere end man tror; benzin og slitage
 • Det kan være trættende at køre (især turen hjemad …)
 • Det kan være risikabelt at køre i sne/is (kræver snekæder).

Fly og ski

Fordele

 • Meget hurtigere, man sparer ofte mindst ½ dag
 • Behageligt, man undgår at køre langt selv (frisk ved ankomst)
 • Man kan hvis ønsket medbringe egne ski (pris svinger)

Ulemper

 • Der skal beregnes tid på at komme T/R fra lufthavne
 • Der kan være ventetid i lufthavn (giver evt. shopping mulighed)
 • Man kan ikke have så meget bagage med (som i bil)

Europa fly og ski?

Min konklusion er klar. Jeg kører og flyver lige gerne: Jeg kan lide at flyve og det er en nem løsning. Jeg kan også lide at køre bil, men det er så vidt jeg kan regne ud ofte samme pris som fly, hvis man er to af sted.

Det koster at medbringe egne ski i fly, og 1) arrangerer man selv, kan skileje være næsten lige så billigt og nemmere, alternativt 2) med en skirejse-arrangør er det ret billigt at medbringe egne ski.

Canada (USA) fly og ski?

Vil man til Canada (eller USA) på ski, er der ingen vej uden om. Man må flyve. Det er jo heldigt nok, når man kan lide at flyve. Men hvordan fungerer det, når det gælder skiferie? Helt fint.

En overvejelse er dog prisen for fly T/R og for leje af ski (eller skitransport). Tidligere troede jeg, at det var urealistisk at flyve til Canada for at stå på ski. Så fortalte en kursist mig heldigvis, at han fandt billige flybilletter i god tid (under 3000-4000 T/R hvilket er billigere end en køretur til Syd-Frankrig) og prisen på ophold er omtrent som i Europa.

Det – har jeg nu konstateret – er korrekt, men det afhænger af hvilken destination, man vælger. Steder som Banff og Whistler, Canada, kan være dyre og især i højsæsonen er de bedre hotellers priser ublu …

En anden overvejelse er, at skitøj og hjelm (og eventuelt støvler) vejer godt til i bagagen. Kan man have det med, som man har brug for?

Ja, det kan man. Heldigvis har udvalgte flyselskaber både billige oversøiske rejser og højere bagagevægt maksimum (23 kg versus 20 kg, der er normen), så det hjælper.
I øvrigt kan man (i disse år) købe ski og støvler til det halve af, hvad det koster i Europa …

En særlig oplevelse ved skiløb i Canada: Der er mountain guides, hjælpere på pisterne, som guider de, der ser ud til at have behov. En flot service. Sidst på dagen er guiderne på vagt og sikrer, at tempoet bliver sat ned på vej nedad mod byen. En vagt gav mig ‘dæmp farten’-tegnet. Jeg kørte ikke ret hurtigt, så jeg blev helt stolt …

Man kan arrangere sin rejse selv eller man kan tage en ski-pakkerejse. Pakkerejsen er billigere og nemmere, men på en selv-arrangeret rejse har man mulighed for at se noget mere.

Skiferie og storbyferie

Årets skiferie blev en kombineret skiferie og storbyferie, hvor vi havde fornøjelsen af at opleve Vancouver, en charmerende storby. Lidt for sent fandt vi ud af, at der faktisk lige uden for byen, 15-30 minutters køretid, ligger hele tre bjerge, hvor man kan stå på ski; en fantastisk chance.

Man behøver altså ikke at tage turen på 1½-3 timer – afhængigt af vejrforhold – nordpå til Whistler for at stå på ski, selvom det varmt kan anbefales; stedet er dyrt, men en eventyr-by i snevejr.

Har du spørgsmål til fly og ski eller skiferie i Canada?
Spørg bare.

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fitness i Danmark 2018: 1000+ centre, 1.000.000 medlemmer