Af Marina Aagaard, MFT

Sunde knæ er forudsætningen for ubesværede bevægelser i dagligdagen og en lang række fitness og styrketræning øvelser for underkroppen.

En simpel test for at fastslå om knæene kan bevæge sig så frit som de er designede til, er at sætte sig i hugsiddende stilling. At sidde på hug er en naturlig og hensigtsmæssig øvelse, men mange har problemer med knæene; gamle skader og slid(gigt) eller ganske enkelt manglende eller forkert brug.

I en kort notits, The 10-Second Squat Test To See If Pain Is In Your Future Uncover problems that can lead to pain with this quick challenge, peger online fitness skribenten Jenna Bergen Southerland på, at dårlig mobilitet kan forudsige fremtidig smerte i ryg og knæ.

Om det er helt præcist ved jeg ikke – selvom stramme muskler kan forsage problemer og gener – squat testning er dog alle tiders, fordi det kan fortælle om man har fuld bevægelighed i knæ (og hofter), hvilket letter mange bevægelser i hverdag og idræt.

10 sekunders squat test

  • Sæt fødderne solidt i gulvet omtrent i skulderbreddes afstand.
  • Bøj langsomt benene så meget som du kan. 5 sekunder nedad. Stræk eventuelt armene frem for balance.
  • Stræk langsomt ben og hofter helt igen. 5 sekunder opad.

Kunne du bøje helt ned i dyb squat – baglår mod lægge – med korrekt form og ingen smerte, har du “klaret testen” og kan med fordel integrere dyb squat i din træning.

Gør det ondt undervejs eller løfter du hælene fra gulvet for at kunne lave øvelsen, har du sandsynligvis behov for styrketræning og bevægelighedstræning for at styrke musklerne og vænne dine knæ til større bevægeudslag. Få en træner til at hjælpe med den korrekte øvelsesteknik.
Smerter det direkte under testen, bør du blive undersøgt af læge og/eller fysioterapeut for at finde frem til årsagen.

Rigtig god træningslyst.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s