Banff og Johnston Canyon: Skiløb og natur dag og nat

Skiferie med super sne og pister: Banff Sunshine, Canada

Af Marina Aagaard, MFT

BigSki3 hedder liftkortet, der dækker Mount Norquay, Banff Sunshine Village og Lake Louise. Et område med imponerende bjerge og frygtindgydende sorte områder som eksempelvis Delirium Dive. 

Banff Sunshine ski resort Canada Marina Aagaard blog travel rejse

Banff

En meget lille by i Alberta, Canada beliggende 1.383 meter (4,537 fod) over havet, hvilket gør det til den højest beliggende by i Canada.

Banff ligger i Banff National Park, Canadas første og verdens tredje nationalpark, etableret i 1885. Parken selv er 6.641 km2 (2.564 square miles); 96 procent af parken er ørken.

Banff National Park er en af fire nabo-nationalparker, der er på UNESCOs verdensarvliste for canadiske Rocky Mountain parker. Banff National National Park blev erklæret UNESCO World Heritage Site i 1984.

Der er en meget lille bykerne med en lang lige hovedgade, en lang række butikker og to små kirker i centrum.
Der er adskillige hoteller, lodges og hostels samt en del restauranter.

Der er 9386 beboere, 8421 fastboende og 965 på midlertidigt ophold (beskæftiget mindst 30 dage). Dertil besøger 3 millioner hvert år nationalparken og næsten alle besøger Banff.

Fra Danmark kan man tage dertil på egen hånd, flyve til Calgary og så videre i bil, bus eller shuttle i 1½ time. Man kan også vælge en pakketur, der udbydes af flere danske rejsebureauer, til ca. 10-14.000, hvilket virker som en rimeligt prisbillig løsning for både fly, hotel, liftkort. Det kan vist ikke gøres billigere på egen hånd.

Fitness og wellness

Ud over alpint skiløb og langrend, er der også skøjtebane. Og området , Banff National Park, er oplagt til vandreture – også om vinteren.

Flere af de fire-stjernede hoteller har træningscenter (lille), pool, boblebad og eventuelt sauna; ikke af samme klasse som i Tyskland, Østrig eller Italien, hvor spa og wellness er i højsædet.

Banff Sunshine skiområde

Banff er lidt ligesom Norge: Der er koldt, det sner og der masser af skiløb, men 1) priserne er billigere i Banff (fx i cafeerne i skiområdet) og 2) i Banff er pisterne lange som i meget lange, op til 8 km, hvilket er fabelagtigt. På minussiden: Sammenlignet med syd-Europa er alt noget dyrere i Canada.

wBAN_D40R0296Når man har købt et BigSki3 liftkort, kan man gratis køre med skibussen, som er en lækker turistbus med varme og bløde sæder. Liftkortet er et ‘gammeldags’ kort, som skal fæstnes lettilgængeligt udenpå tøjet (via en kabelbinder …). Det virker usmart, når man er vant til europæiske chipkort, som ligger gemt i lommen. Det smarte er dog, at kortene bliver scannet nede ved hovedindgangen og så behøver man ikke at tjekke ind flere steder. Man bevæger sig frit ind i lifterne.

Det specielle ved Banff er, at det er ikke ligefrem ski in og out. Man kører et godt stykke i bus til et af de tre Bigski3 områder; Mt. Norquay, Sunshine Village og Lake Louise. Sunshine Village har flest pister, flest udfordringer og mest sne.

Banff Sunshine Village er velegnet for alle niveauer; der er en hel del sorte, diamant, og dobbeltsorte, dobbeldiamant, pister, nogle ret ekstreme med blandt andre navne som Hell’s Kitchen, Think Again med flere. Men også begyndere og især for middeløvede skiløbere føler sig godt tilpas på de mange, lange, brede, velpræparerede pister.
Og selv mindre øvede kan køre offpiste: Der er overalt  kæmpebunker af sne, som frister til at man kører ind i dem – uden at man risikerer liv og lemmer.

En særlig detalje: Der er mange hjælpere, som sørger for at skiløbere har det godt; de tager skiene og sætter dem på plads (i gondolen), børster stolelifternes sæder af og sørger for at alle kommer sikkert afsted.
Det virker som om serviceniveauet er noget højere end i Europa. Prisen for pistekort er dog også ret dyr; omkring 700-800 per dag.

Områdets navn er Sunshine Village og selvom det passer rigtig godt periodisk, så er det lidt af en overdrivelse; der er en del gråvejr og snevejr. 

Banff Sunshine skifakta

25% Avancerede (sort og dobbelt sort diamant)
55 % Middelsvære pister (blå/rød)
20 % Begynder pister (grøn/blå)

Længste piste: 8 km

1 høj-hastigheds-gondol (8 passagerer)
8 stolelifter (4 passagerer); quads
1 høj-hastigheds-quad (med boble)
2 overfladelifter

145+ pister
3358 hektar

1660 meter ved foden
2730 meter ved toppen
1.070 meter (3.514 fod) vertical (lodret stigning)

Jeg har selv haft nogle fantastiske dage i Banff.
Rigtig god (ski)ferie til dig også.

Læs mere:

SkiBig3

Town of Banff

Albertas Delirium Dive

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Banff og Johnston Canyon: Skiløb og natur dag og nat