Julekalender låge 11: Sund og glad på 11 sekunder

Julemarked i Tyskland: Weichnactsmarkt tour i Niedersachsen

Af Marina Aagard, MFT

Det er næsten jul. Hvad gør mange danskere så?

De sætter sig i bilen og kører sydpå til julemarked i Tyskland.
så det gør jeg. Sammen med min bedre halvdel. I dag.

Det er første gang. Altså ikke, at jeg (vi) tager til Tyskland, men at jeg specifikt tager til julemarked. Jeg været i både Flensburg og Hamburg, mens der har været julemarked, men det var tilfældigt og jeg nåede ikke at udforske fænomenet

Julemarked i Tyskland

Tyskerne går all-out i december. Foto viser skraldespand på julemarked i Göttingen.

Selvom jeg ikke juler så meget selv, er jeg vild med juletiden, for julen er hjerternes fest. Jeg synes det er fantastisk og julehumør-fremmende at se på juledekorationer – ikke i oktober og november, men rigtig gerne i december. Så nu er det tid (foto: Mega julekugler, Hameln).

Efter en travl foredragssæson er det tid til en lang weekend i Tyskland. For at se noget nyt går turen for en gangs skyld ikke til Flensburg og Hamburg, men sydligere til delstaten Niedersachsen. Hvorfor nu det? Jo, nogen (i Niedersachsen) siger, at der er særligt smukt. Det vil vise sig.

Julemarkederne i Tyskland ligger i øvrigt fra sidste weekend i november, omkring d. 27.11., til årets sidste uge, efter jul og før nytårsaften, omkring d. 28.12.

Selv for de, der ikke er særlig julende kan en julemarkedstur anbefales, fordi der er så meget at se i Niedersachsen (og andre dele af Tyskland). Hvis man er indstillet på julepynt på facader og gader …

Fra langsomt til hurtigt til fuldt stop

Op klokken 4:30. I bad. Pakke. 06:00 Køre fra Rønde til Aarhus. 6.30-7.30 personlig træning med en kunde. 30 minutters egen træning, hængende benløft, støttet håndstand,
8.30 sydpå ad E45.

Det er tåget og trafikken er tæt, så det går ikke helt så hurtigt som ventet. Heldigvis ingen større vejarbejder før et stykke syd for grænsen, men det kører godt. Indtil Elb-tunnelen i Hamburg. Her gå trafikken helt i stå, så vi holder stille inde i tunnelen ½ time.

En halv time er ret lang tid, når man er en smule utålmodig. heldigvis har Henrik boet i Hamburg, så han er vant til det og kold som hindbæris. Jeg arbejder, så det går lige, men jeg vil hellere videre.

Tre byer på tre dage

Jeg havde forventet, at programmet måske var lige lovlig ambitiøst. Når jeg er på rejse, vil jeg gerne se mest muligt, så jeg plejer altid at arrangere et (lige lovlig) tætpakket program, men tre byer på tre dage er måske alligevel lidt for meget?

Denne tur var en julemarked-test-tur. Germany travel havde inviteret til julemarked, ophold og transport, og jeg fik lov til at vælge tre Niedersachsen julemarkeder (byer) at skrive om: Det blev Hildesheim og Hameln, som jeg har aldrig har besøgt og Göttingen, hvor jeg har været to gange før.

Heldigvis bliver det en god tur uden stress. Alligevel er der mere at se i byerne end jeg havde forventet, så det optimale ville nok være en lang weekend hvert sted, alternativt en uge, hvor man besøgte de tre, som ligger inden for 1-2 timers kørsel fra hinanden. (overskrifter er link til artikel):


Hildesheim

Torsdag eftermiddag kører vi ind på Novotel Hildesheim. Den vinkel-formede stenbygning var tidligere sindsygehospital, men huser nu et flot moderne hotel med business-look værelser (med kogekande og kaffe, te (også grøn) og chokolade. Ahhh).

Hildesheim by night (i November-December).

Ved 18-tiden møder vi guiden Susanne Kiesel, som viser os rundt i midtbyen i den lille by: Torvet er fyldt med julemarkedsboder. Vi ser nærmere på de omkringliggende huse og udstillingen på 1. etage i Turistinformationen. Det kan anbefales at kigge ind.

Efter 1½ time tager vi afsked og Henrik og jeg går selv rundt og fotograferer. Ved 8-tiden spiser vi i en moderne restaurant med tysk og internationalt spisekort: Restaurant Goldmarie.
Efter maden går vi tilbage til hotellet. Sover straks.

Står tidligt op og nyder en skøn morgenmad (en velassorteret brunch buffet). Så går vi en længere tur i byen. Og kigger ind i de to UNESCO kirker, St.Michaelis og Mariendom. Ved middagstid pakker vi og kører ud til det eventyrlige Schloss Marienburg for at se det, før vi kører videre.


Göttingen

Midt på eftermiddagen efter 1-1½ times kørsel kommer vi til Göttingen. Som mange de fleste andre byer industrikvarterer og mindre charmerende udkantsområder. Men vi skal ind til centrum.
Vi finder heldigvis en p-plads lige foran det lille, hyggelige ældre Hotel Stadt Hannover (Hannover?).

Lige efter at vi har stillet baggagen på det lille værelse, seng, bord og tv (og badeværelse), møder vi guiden Enno Grebe, som viser os rundt i midtbyen. Der er kun 3-5 minutters gang hen til det centrale torv, hvor vi ser rådhuset.

Herefter går vi til universitetets aula bygning (overfor bygning på foto). Her ser vi “fængslet”, cellerne, hvor ulydige studerende tidligere blev idømt ophold, og hører interessante historier om de “indsatte”.

Efter den specielle sightseeing-tur er det næsten spisetid. I ventetiden nyder vi velsmagende glühwein i en af de mange træhuse.  Vi spiser på den fantastiske Restaurant Bullerjahn under rådhuset. En meget populær, propfyldt restaurant med rigtig god mad under hvidkalkede hvælvinger.

Så går vi til hotellet og til ro ved 23-tiden.

Vi står op omkring klokken 6. Nyder en dejlig morgenmad, der er en lille men god morgenmadsbuffet. Herefter går vi tur i byen, før den helt er vågen. Henrik fotograferer og jeg tager en tårntur. Ikke et tårnløb, for denne trappe er den måske stejleste, jeg har prøvet endnu. Jeg tager den med ro! Og det er værd at tage turen på de 270 trin. Der er en flot udsigt ud over Göttingen og omegn.


Hameln

Efter Göttingen kører vi til Hamlen, kendt for eventyret om rottefængeren. Midt på eftermiddagen parkerer vi i nærheden af Turistinformationen, hvor vi møder guiden Waltraud Zimmer. I den næste 1½ time viser hun os rundt i den gamle bydel og jeg er igen glad for at vi har en guide, for man får mange historier og set ting, man ikke selv ville have opdaget, nok heller ikke med en guidebog.

Her er et meget stort julemarked og megen “trængsel og alarm”, masser af julestemning, men vi går ind i sidegaderne, hvor vi ser de fantastiske bygninger. Mange er de oprindelige fra 16- og 17-tallet. Man kan næsten ikke se sig mæt i detaljerne. Efter vi har sagt farvel til guiden på den centrale plads, går vi selv lidt rundt i byen og besøger også shoppingcenteret ved kirkepladsen.

Vi spiser en solid, god tysk aftensmad på Hotel Zur Krone (på en restaurant i nærheden kan man spise ‘rottehaler’, men det takker vi nej til). Herefter kører vi til vores logi for natten. En overraskelse:
Vi skal bo på Schlosshotel Münchhausen og der er virkelig tale om et slot.
Vi ville have gået i seng, men bliver draget ind i den smukke pejsestue, hvor vi nyder et enkelt glas vin inden vi går til ro (nej, alkohol før sengetid er ikke sundt, men ret ferieagtigt).

Næste dag spiser vi en kongelig morgenmad i den elegante morgenmadsrestaurant. Får en rundvisning på slottet (ser blandt andet den store bryllupssuite og kapellet), nyder en kop middagskaffe og kører så tilbage ind til Hameln for at se mere af byen i dagslys. Fantastisk flot.


Hamburg

Sidst på eftermiddagen kører vi til Hamburg (igen, igen, igen). På vejen er der naturligvis altid mulighed for lige at gå på shopping vindueskiggeri. Her hos en tysk bilforhandler, hvor man kan få drømmebiler til spotpriser (her min bil-nummer-to-drømmebil Audi R8 V10).

I Hamburg har vi booket os ind på Radisson BLU, byens højeste hotel (med en bagtanke). Efter indtjekning, gå vi hen og spiser på Sala Thai (igen, igen, igen) og så – med mange fotostop ved kanalerne – retur til hotellet, hvor vi går tidligt til ro.

Næste morgen spiser vi en stor morgenmad – der er en suveræn brunch buffet med smoothies, lækre juices og mange slags æg med meget mere. Efter et lille (arbejds)hvil på værelset, løber (lunter) jeg trappeløb, men kun tre ture a 540 trin op og ned, 3240. En fin opvarmning. Så ned i det lille fitnesscenter, hvor jeg træner lidt styrketræning med frie vægte.

Ved 12-tiden tjekker vi ud. Sætter os i bilen og kører retur til Danmark.
Det var endnu en god tur i Tyskland. Denne var sponsoreret pga. artikler, men helt efter eget ønske.
Med formidabel historie og arkitektur plus julemarkeder, julestemning og mange tusind skridt!


Læs mere:

https://www.niedersachsen-tourism.com/destinations/cities-in-lower-saxony/hildesheim
https://da.wikipedia.org/wiki/Hildesheim
https://en.wikipedia.org/wiki/Hildesheim
https://en.wikivoyage.org/wiki/Hildesheim

http://www.goettingen-tourismus.de/?lang=en
https://en.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6ttingen
https://www.goettingen.de/index.php?lang=en

https://www.hameln.de/dk/hameln-dk/
http://www.hotelzurkrone.de/en-gb/home

Home


https://www.niedersachsen-tourism.com/destinations/cities-in-lower-saxony/hameln
https://da.wikipedia.org/wiki/Hameln
http://www.ferie-niedersachsen.dk/

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Julekalender låge 11: Sund og glad på 11 sekunder