Rejseinspiration? Verdens 7 Underværker: Top 7 Destinationer

Efterår i Risskov: Riis Skov og Aarhus Bugt

Af Marina Aagaard, MFT

Efterår. Weekend. Formiddag. Gråvejr.

Risskov

En gåtur. For en gangs skyld ikke i lokalområdet, men i Aarhus, nærmere bestemt Riis Skov, Risskov, 80 ha byskov, lige nord for Aarhus centrum, Aarhus Ø og resten af havnen. Med kig til den gråblå bugt.

Risskov Riis Skov Aarhus Marina Aagaard blog travel rejse foto

Det er altid fantastisk at være en tur i skoven, i dag helt stille bortset fra bladene, der knitrer under skoene. Helt stille er her alligevel ikke. I modsætning til Mols (vores nabolag) længere ude på landet, er der her i Riis Skov i bydelen Risskov faktisk en del, der løber eller går … med hinanden, med hund eller barnevogn.

Er det længe siden du har været i skoven sidst? Så tag en tur. Det er ren wellness.

Skoven er skøn, også med efterårsfarver; alle nuancer af rød, gul og grøn. Og så laver jeg lige et ‘blad-vejr’ af efterårsblade; det har jeg overvejet længe!

Efter skoven en tur ned til stranden ved badeanstalten, Den Permanente. Der er mange, der låser sig ind for at bade, mens jeg (og Henrik og Rex) er på stranden for at nyde havudsigten og tage et par billeder af vandet og det nye boligkvarter Aarhus Ø.

Riis Skov

Dronning Margrete 1. sikrede allerede i 1395 skoven for Aarhus ved at fastlægge afgrænsningen af bymarken, så den sydlige del af Riis Skov overgik til Aarhus by. Den nordlige del af skoven blev skænket til byen i 1542 af kong Christian 3. Riis Skov var frem til 1800-tallet af stor betydning som leverandør af egetømmer til anlæg af og vedligeholdelse af kajerne i byens gamle åhavn, og enkelte steder i skoven kan man opleve store ege med mere end 200 år på bagen.

Skoven er blevet brugt som lystskov langt tilbage i tiden. I midten af 1800-tallet var der servering, sommerforlystelser og musik tre forskellige steder i skoven – ved Salonen, som nu hedder Sjette Frederiks Kro, ved et traktørstedet Selskabspavillonen på Ferdinands Plads og ved Riis Skov-pavillonen, hvor der i dag er vandrerhjem.

Om foråret lugter Riis Skov skarpt af de mange ramsløg, som dækker næsten hele skovbunden i området. Ramsløget skulle efter sigende være kommet hertil med de spanske soldater, der slog lejr ved Aarhus i 1808 i forbindelse med Napoleonskrigene. Men historien er måske bare en myte. Ramsløg har vi i hvert fald haft som plante i Danmark lige siden bondestenalderen og højst sandsynlig før. Planten er i dag hjemmehørende i det meste af Europa og helt over til Kaukasus.

I oktober 1951 eksploderede en meteorit i atmosfæren over Danmark, og et stykke på størrelse med en knyttet barnehånd blev fundet i Riis Skov, hvor der nu står en mindesten for begivenheden. Stenen, der er et af kun fire tilsvarende fund i Danmark, opbevares nu på Geologisk Museum i København.

(Wikipedia)

Rigtig god weekend.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Rejseinspiration? Verdens 7 Underværker: Top 7 Destinationer