Bremerhaven Havenwelten: Havneby med stort H

Top 10 grunde til at besøge Bremen: Verdensarv, videnskab og wellness

Af Marina Aagaard, MFT. Foto: Marina Aagaard og Henrik Elstrup

Bremen? Rådhus og Roland statue. UNESCO World Heritage Site.
Ja. Men meget mere end det. Fitness og wellness. 
Musik og kunst.
A
rkitektur i alle aldre og ny teknologi. Fortiden møder fremtiden i nutiden.

Bremen? Fantastiske gamle bygninger, men også Airbus (med Columbus Space modulet), Universum og verdens mest produktive Mercedes fabrik. Der er oplevelser for hele familien. Man kan nå at se meget på en smuttur, forlænget weekend, men skal man have mest muligt med, kan man bruge en uge … mindst.

Bremen Tyskland Germany Travel Marina Aagaard blog rejse

Bremen – en grøn og blå by

Bremen, grundlagt i det 8. århundrede, omkring 782. En 1200 år gammel nordtysk havne- og handelsby, hovedstad i Bremen “Landes Freie Hansestadt”.
En by med mange grønne pletter og parker, over halvdelen af byen er grøn.

Byen ligger ved floden Weser i tæt forbindelse med “lillesøsteren” Bremerhaven og er et vigtigt kulturelt og økonomisk centrum i Nordtyskland.

Bykernen er lille, tæt og nem at komme rundt i, men Bremen er ellers en større by, en universitetsby, med over 550.000 indbyggere i selve Bremen, og cirka 2,7 millioner i Metropol-regionen Bremen-Oldenborg.

Man kommer rundt i byen med regionaltog, sporvogne og busser – det er uhyre nemt, når man køber et Erlebnis kort, så man frit kan hoppe af og på – eller taxi eller bil.

Bremen Tyskland Germany Travel Marina Aagaard blog rejseBremen by er en ‘lang’ by, som strækker sig over 32 kilometer fra den ene til den anden ende. Byen ligger omkring floden Weser som er fuld af motorbåde og sejlskibe.
I Bremerhaven, der ligger 53 km nordligere ved Weser flodens munding finder man Europas fjerdestørste containerhavn og største udskibningshavn for biler.

Weserpromenade Schlachte. Fra midtbyen kommer man direkte til en 2 kilometer lang flod-promenade, hvor man kan gå tur, løbe eller cykle. Det er et populært ‘spisested’ med indbydende restauranter og cafeer, hotelskib og havnerundfart-både, og gratis wifi.

I midten af byen er der også smukke grønne områder omkring det gamle fæstningsværk. Bymuren er desværre væk. Revet ned for et par hundrede år siden, fordi den var for høj?
Til gengæld finder man en over 100 år gammel mølle i Wallanlagen Park, 
Mühle am Wall. Møllen er åben for besøgende og har en rost restaurant.

På plænen uden for møllen er der et flot rødt-hvidt blomsterbed. Rundt om det sidder, ligger eller går lokale og turister, der ivrigt tager selfies med det idylliske motiv.
Her set på afstand i skumringen.

Bremen Top 10 Attraktioner

1. Böttcherstrasse

Byens store – og ganske gratis – attraktion – er en blot 110 meter lang, smal passage fra markedspladsen til floden. En eventyrverden af murstenskunst, kunst, restauranter, værksteder og specialforretninger.

 Indgangen til Böttcherstrasse, der skal opleves. Om dagen og om aftenen.

Den smalle gade blev købt og udviklet i 1920’erne af Bremens opfinder af koffeinfri kaffe, decaf, i Tyskland kaldt Kaffee Hag, kaffegrossisten Ludwig Roselius (1874-1943), sammen med arkitekterne Bernhard Hötger, Eduard Scotland og Alfred Runge.

I dagtimerne kan man hver time her høre klokkespil: Oppe mellem to hustage kan man se de 30 Meissen porcelænsklokker. Der er også et tårn med et drejeværk med 10 udskårne træpaneler med trans-atlantiske togter.

2. Himmelssaal

I Böttcherstrasse ligger bagindgangen til et Radisson Blu hotel. På en guidet tour kan man komme inden for: Guiden låser op for en dør, der gemmer en vidunderlig vindeltrappe i beton og glas. Den fører op til Himmelssaal i bygningen Haus Atlantis:

En unik art deco sal fra omkring 1930 med et hvælvet loft med blå og hvide glasbyggesten. Et helt usædvanligt syn. Ser man nærmere på glasstenene er de fleste medtagne og revnede grundet varme og rystelser, men heldigvis stadigvæk på plads.

Himmelsalen overlevede mirakuløst 2. Verdenskrigs over 100 bombardementer, der ramte Bremen og ødelagde over 60% af byen. Her som i mange andre tyske byer bliver man mindet om krigstidens omfattende ødelæggelser: Bybilledet byder på få oprindelige bygninger, flere ‘kopier’ og meget lidt kønne bygninger fra efterkrigstiden. 

3. Schnoor

Går man ‘rundt om hjørnet, ud forbi Weser og retur mod den centrale markedsplads, kommer man til Schnoor kvarteret. Bremen’s ældste kvarter, Schnoor viertel, som er en labyrint af smalle brostensbelagte gyder med bittesmå, farvestrålende huse fra det 15. og 16. århundrede. Her er butikker, værksteder, cafeer og Det Historiske Museum.

4. Domkirken

På markedspladsen ligger domkirken, Bremer Dom, St. Petri Dom zu Bremen. En over 1200 år gammel protestantisk, luthersk kirke i tidlig gotisk stil fra første halvdel af det 13. århundrede. Ikke så rigt dekoreret som katolske kirker, men med imposante hvælvinger.

Tidligere var de to tårne af forskellig højde og udseende, hvilket man kan se på en frise inde i kirken. Denne ‘skævhed’ blev rettet og nu er tårnene ensartede. I dagtimerne fra 11-17 er det muligt at komme op i tårnet, hvorfra der er en flot udsigt ud over byen. 

5. Rådhuset og Roland

UNESCO World Heritage Site. En fantastisk og detaljerig bygning, efter sigende et af Tysklands flottede rådhuse og absolut et besøg værd: Man kan booke en guidet tur i de smukke sale. Bygningen er bygget mellem 1405 og 1410 og har senere i det 17. århundrede fået tilføjet en renaissance facade.

Bremen’s frihedsstatue, byens symbol på handelsrettigheder og frihed siden 1404; Tysklands største Roland statue. Også et UNESCO World Heritage klenodie.

Andre smukke bygninger – genopbyggede versioner af de originale, der blev sønderbombet under Anden Verdenskrig – er Schütting (til venstre på foto)Bremens tidligere laugshus for handelsmænd, nu handelskammer. Oprindelig bygget i 1537-38. 

B_414X4924

Haus der Bürgerschaft. ParlamentsbygningEn nyere beton- og murstensbygning med markante, aluminiumsfriser på bygningens forside. Det foldede tag skal få bygningen til at falde bedre sammen med markedspladsens historiske huse, som spejler sig i glasfacaden på Parlamentsbygningen.
 

6. Ratskeller

Under rådhuset ligger rådhuskælderen, Ratskeller. En 600 år gammel restaurant med 650 tyske vine. Fra en vinkælder med verdens største samling af tyske vine, mere end 1100 vine af forskellig årgang, og Tysklands ældste vinhandel.

Her kan man købe både ældre vine – fra 1727 den ældste stadigt drikkelige vin på flaske, Rüdesheimer Apostelvin – og yngre vine efter smag og pengepung.

Hvis man vil i vinkælderen, skal man booke en guidet tur, så der kan blive låst op for døren ind til den specielle verden under jorden i midtbyen.

7. Bremens Stadsmusikanter

Lige ved indgangen til Ratskeller finder man Bremens Stadsmusikanterden mest kendte statue – af et æsel, en hund, en kat og en hane – inspireret af sagnet med samme navn.
En bronzeskulptur skabt i 1951 af Gerhard Marcks.
… 
Bremens Stadsmusikanter, Die Bremer Stadtmusikanten, er et sødt og sjovt Brødrene Grimm eventyr om de fire dyr, der rejser ud for at finde friheden i Bremen. Undervejs overmander de sammen fire røvere. Pudsigt nok når de aldrig Bremen.

På statuen kan man se, at forbenene af æslet er nærmest blankpolerede. Det siges, at tager man fat om begge forben, lukker øjnene og ønsker noget, så går det i opfyldelse.
Tager man til gengæld kun fat om det ene ben, så hilser et æsel på et andet æsel!

8. Universum Bremen

Et interaktivt naturvidenskabsmuseum med over 300 udstillinger, hvor man kan afprøve naturvidenskabelige fænomener inden for de tre hovedtemaer Teknik, Mennesket, Natur.  Desuden er der en årlig specialudstilling, aktuelt om Inklusion, og en have med flere aktiviteter blandt andet et udsigtstårn med naturvidenskab op igennem i tårnet.

Når man først kommer ind, kan det umiddelbart se ud som om, at museet især er for skolebørn, der skal lære om naturvidenskab; store plancher med let læst tekst og simple forsøg; tovtrækning og piruette-plade … men efter første aktivitet er man fanget.

Det viser sig hurtigt, at de besøgende er i alle aldre – og der er mindst lige så mange voksne (inklusive undertegnede) og ældre som børn, der går op i aktiviteterne med liv og sjæl og får latteranfald under flere af de interaktive udfordringer.

Der er oplagte selfie-muligheder for både unge og ældre foto-entusiaster:
Tyk-eller-tynd-spejl, varmeudstråling eller videooptagelse med forsinkelse.

 

Man kan se og prøve meget på 3 timer, men hvis man vil have det hele med (og måske spise) bør man afsætte 5-8 timer; åbningstiden er 10-18 i weekenden.

Et fabelagtigt sted for hele familien uden undtagelse.

9. Mercedes

Man bliver hentet af en stor sort factory tour bus i Bremen midtby. Derfra kører man i 20 minutter ud til det enorme produktionsanlæg grundlagt i 1938.

Man kommer til et ankomstcenter, hvor man ser en introduktions-film og får udleveret hovedtelefoner, så man kan høre guiden. Dernæst bliver man kørt til én af produktionshallerne, hvor guiden viser rundt og fortæller om montageprocessen.

Guiden fortæller vidende, detaljeret og engageret om både personaleforhold, produktionsmetoder og bilerne, der spontant kommenteres, mens de ruller forbi.

En suveræn oplevelse for alle bilentusiaster.

 Mercedes-Benz. Fortiden. Nutiden. Fremtiden.

Det er ikke tilladt at fotografere i montagehallerne. Kun i kunde- og ankomstcenteret, hvor man kan se denne oversigtsplan over området.

10. Airbus

For videnskabs- og ruminteresserede rummer Bremen en særlig attraktion: Airbus Defence and Space. Den næststørste af fire Airbus fabrikker i Tyskland.
Bremen ingeniør know-how er med til at muliggøre store europæiske rum projekter som den Internationale Rumstation, Spacelab og Columbus modulet, Ariane European raketten og missioner til Månen og Mars.
Der er 2-timers ture kl. 14.00 og 16.00 om lørdagen og man skal booke mindst fem dage før. Så vær ude i god tid. (Jeg gik glip af tur i denne omgang. Det sker ikke igen).
Prisen på 17.90 EUR for voksne er et røverkøb.

Fitness og Wellness

For fitness entusiaster er der nok af fitnesscentre i Bremen city for eksempel FitX, CrossFit og McFit. Lidt uden for centrum fandt jeg efter et tip fitnesscenteret i Oase im Weserpark.
… 
For wellness fans er der rigelig gratis wellness i parkerne og ved vandet og hvis man vil have spa oplevelser er det muligt i Dorint Park Hotel Bremen og før nævnte Oase im Weserpark, der er fyldt med mange former for fitness og wellness aktiviteter.

Kunst og kultur

Ud over alle de faste attraktioner er der en lang række festivaler, koncerter og special-arrangementer i Bremen: Blomster, vin, musik, teater, cirkus, både, biler, markeder, julemarked og meget mere.

For særligt kunstinteresserede er der Kunsthalle Bremen, der rummer malerier og skulpturer helt tilbage fra det 14. århundrede frem til i dag.

Inden man planlægger sin Bremen tur bør man tage et kig i Event kalenderen, så man kan få flere oplevelser – mange er gratis – med i købet.

Überseestadt

En bonusoplevelse for arkitektur-, havne- og madinteresserede: Bremen?s tidligere havneområder er ved at blive omdannet til moderne boligområder; mere eller mindre minimalistiske, elegante lejlighedskomplekser. Selvom området ikke er færdigbygget, er der allerede spændende barer, cafeer og restauranter og specialforretninger.

Er man i bil (eller på cykel), er det nemt at cykle en tur i området, eventuelt helt ud til molen, hvor der er et lille fyrtårn og kig til havneområdet.


På eget initiativ inviteret af Bremen Turismus; på siden Rejselandet Tyskland kan man jævnligt finde særtilbud og rabatter på rejse og oplevelser. 

Man kan udforske Bremen på egen hånd med et bykort eventuelt suppleret af en audio guide (engelsk eller tysk) som lejes på turistkontoret. Alternativt kan man booke en rigtig guide, som viser rundt i byen.
Desuden kan man købe et Bremen ErlebnisCARD, som giver adgang til tog/bus/sportvogn og rabat på entré til museer, udstillinger, cafeer med mere.

Læs mere:

Bremen Erleben

EinSmuttur

Wikipedia: Bremen

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bremerhaven Havenwelten: Havneby med stort H