Kristi Himmelfartsdag: Glædelig Optur

Rammstein i Horsens: Fyr og flamme

Af Marina Aagaard, MFT

Til fest ved Fængslet, Horsens, Danmark, 25.5.2017.

Med en god ven og

Till Lindemann, sang, harmonica
Richard Z. Kruspe, lead guitar, keyboard, backing vocal
Paul H. Landers, rytme guitar, backing vocal
Oliver “Ollie” Riedel, bas guitar, akustisk guitar
Christian “Flake” Lorenz, keyboard, synthesizer, sampling
Christoph “Doom” Schneider, trommer

Nærmere betegnet Rammstein, fra Berlin, Tyskland. En gruppe, der har holdt sammen siden 1994 og hvis stil er klassificeret som ‘Neue Deutsche Härte’ eller industrial metal eller tung metal. Men mere end det. Smuk, interessant musik og geniale ordspil, især på tysk, men også engelsk, fransk, russisk og spansk.

Et par Rammstein videoer har vundet priser og deres koncerter er legendariske. Med pyrotekniske elementer, ild og fyrværkeri, og specielle forestillinger på og omkring scenen.

Rammstein i Horsens

Den aktuelle koncert på plænen ved Fængslet i Horsens, Danmark, blev udbudt i november 2016 og blev udsolgt næsten med det samme.

Rammstein i Horsens Marina Aagaard blog35.000 fans samlet på et sted. 32.000 danskere, 3.000 fra hele 37 andre lande; især Tyskland, Holland, Norge og Sverige, men også fra Grønland, Albanien, Australien, Argentina og USA (Fyns Stiftstidende).

Kl. 13:30- Chill-out område ved Fængslet.
Kl. 16:00 Dørene til koncertpladsen blev åbnet.
Kl. 17:00 Første supportband, danske Helhorse (så slutningen).
Kl. 18:00 Pause med lounge musik; hvorfor det? Alle var kommet for at høre rock.
Kl. 19:00 Andet supportband, danske Defecto; inciterende start og potent musik.

Der er høj sol og en skyfri himmel over den store græsplæne. Der er rockfans i alle aldre, børn undtaget, og alle størrelser og alle udformninger og mange nationaliteter.

Der sælges masser af øl, pølser og burgere og merchandise. Folk står, sidder og ligger i græsset (eller står i kø til hæveautomat). “Festival-hyggeligt” snarere end rå optakt …

Klar. Parat. …

Indtil ved syv-tiden. Nu begynder folk mere at ligne fans; går i klar-stilling, kommer op i gear, på benene og fremad mod scenen. Senere løftes næver og strittende fingre. Der er entusiastiske headbangende fans, men også en del dvaske uklappende tilskuere?

Please enjoy the show and do not be pre-occupied recording it.

Står der. Det er hørt. Alligevel kan jeg ikke lade være med at optage et par korte klip som minde. Selvom jeg allerede har albums til lytte- og træningsbrug. Fordi live musik og energi er magisk.

Kl. 20:00 Rammstein skal gå på, men nej, et ‘tårn’ med følgespots vil ikke løfte sig!

Publikummerne bag os diskuterer, hvad der kan være årsagen til at hejs og platform ved siden af os ikke kører op som ventet; mangel på olie, tryk, kraft? Efter 4-5 forkølede forsøg, hvor platformen kører lidt op og daler ned igen, står platformens mandskab af.

Der foregår et eller andet og efter en rum tid kører platformen op (uden bemanding). Den anden platform ved siden af kører ned (de to mænd springer ind). Platformen kører op og de to mænd monterer liner og kravler fra den ene platform til den anden.
Ingen applaus til platformsleverandøren, men til de to modige og sikkert ret stressede, svedende lysmænd.

Start!

Kl. 21:05 Rammstein går på ved 21-tiden.

En countdown bygger stemningen op. Så følger en fantastisk flot røgeksplosion bag den store scene. De røde Rammstein-skabte skyer driver væk foran en perfekt blå himmel.

Så en rigtig Rammsteinsk vellydende start, “toner der tryllebinder” og sætter gang i kroppen. Ind kommer Till i kridhvid dragt, der får hans store krop til at se endnu større ud. En growlende, grum stemme og tung tromme-, bas- og guitarrock.

Der går ikke lang tid før ‘selvantændelse’ ændrer Tills tøj-look til rå-sort, som holder koncerten ud. Det krydres under et enkelt nummer med blod ned ad panden – uden at en mine fortrækkes – efter en af mange fyrværkeri-eksplosioner.

Ich tu dir weh visualiseres: Keyboard-spiller bliver hevet fra klaviaturet, ydmyget og kastet i et badekar. Till hejses op og frem kommer benzinen; hældes i karret og antændes, en flammesøjle rejser sig! Som i et andet tryllenummer rejser Christian sig igen, iført glitrende jakkesæt, så frisk som nogensinde og heldigvis hurtigt retur til tangenterne: Keyboardspillet løfter rock-numrene til særlige højder.

Ild omkring næsten enhver kropsdel og ild fra instrumenter. Ild på scenen. Ild på koncertpladsen, lodrette og vandrette flammer. Det er intenst og det er varmt. Og det passer perfekt med musikken – som eller sagtens kan stå alene.

Sæt liste (set list)

Ramm 4
Reise, Reise
Hallelujah
Zerstören
Keine Lust
Feuer frei!
Seemann
Ich tu dir weh
Du riechst so gut
Mein Herz brennt
Links 2-3-4
Ich will
Du hast
Stripped (Depeche Mode cover – anderledes live end på video)

Ekstranumre

Sonne
Amerika
Engel (wings didn’t work)

Ohne dich (Piano Version) – da lyset var slukket og fansene forlod pladsen.

[wpvideo jlLTjfqr]

[wpvideo VMiS7CH7]

Kl. 22:35 Rammstein takker af; skærme siger FIN! Ingen superlang koncert, men supergod.

Pladsen bliver rømmet i slow motion, i tæt trop, men ikke ekstremt eller ubehageligt; de mange mennesker taget i betragtning foregår det i overraskende god ro og orden.Kritikere beklagede sig over, at der var mindre fyrværkeri end tidligere, at storskærme var mindre end ellers og at sætlisten var den samme som de seneste koncerter. For de, der ikke har set dem live før, var oplevelsen super; for musikken er suveræn.
Lydkvaliteten svingede lidt, men det var ret minimalt og til at leve med.

Selvom “fornyelse er en by i Østtyskland for germanerne” (EB) og effekterne snarere fryder end chokerer, er det kræs for øjne og ører: Energien er til at føle på.

Rock rocker!


Lyt selv:

Træningsmusik og lyttemusik: Top 10 Rammstein hits – og bonus klavermusik

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kristi Himmelfartsdag: Glædelig Optur