Hvordan bevarer du motivationen til træning?

Kom i Formel 1 Form: Træn (næsten) som Magnussen

Af Marina Aagaard, MFT

I form til motorløb? Hvor hårdt kan det være at køre i en racerbil? Ret hårdt.
Det kræver specialiseret træning, men også almen fysisk træning som alle kvinder og mænd – der gerne vil præstere bedre – kan have glæde af.

Formel_1_Car_Racing_freeimages_photo_Schuler

I motorløb påvirker store kræfter (G-kraft) nakken og arme, skuldre, hofter og core, kropskerne, har brug for at være stærke og udholdende i løb på op til to timer. Desuden kræves der kondition for at kunne holde sig frisk og bevare koncentration og overblik.

I forbindelse med optaktsudsendelserne til de kommende 2017 FIA Formel 1 Løb viste TV2 GO nu til morgen billeder af Kevin Magnussens CrossFit inspirerede træning.

Den fysiske træning er hård i off-season perioden og lettere, omkring 1 time dagligt fordelt på 2-3 træningspas, i løbssæsonen.

Træningen indeholder blandt andet:

Prowler træning

Du skubber en specialbygget slæde foran dig. Slæden lastes med vægtskiver efter behov.
Træner mange af kroppens muskler i ben, core (kerne) og arme. Fremad over en 10-15+ meter bane. Herefter vendes håndtag og man skubber fremad i modsat retning (retur).
[Som modvægt hertil kan man træne sled dragging, hvor man trækker noget efter sig].

Farmer walk

Du går med tunge vægte i hver hånd. Det kan være alle former for belastning båret på forskellig måde, men det er blevet populært at træne med tunge kettlebells, en i hver hånd. Gå fx 20 meter. Vend rundt og gentag.

Battle (Heavy) Rope træning

Et langt, tungt reb er lagt ud, foldet og forankret ved midten. Man holder fast i de to rebender. Man svinger rebet i forskellige mønstre over underlaget. Arme kan arbejde symmetrisk eller asymmetrisk; skiftevis (tegning: ExorLive). Fx i 30-60 sek. ad gangen.

Joy stick

En lang vægtstang, OL (20 kg), er fikseret i den ene ende i en holder eller lignende eller et hjørne (mindre optimalt og kan ødelægge væg). (tegning: ExorLive). Med en eller begge hænder holder man fast i den anden ende og bevæger nu stangen vilkårligt rundt som en kæmpe joystick eller i mønstre fra side til side eller op og ned. Fx i 30-60 sek. ad gangen.

Torso rotation med medicinbold på bold

Træning på den store bold kræver at man aktiverer sin core for at holde kroppen i ro på bolden. I den aktuelle øvelser ligger man med støtte på øvre ryg, men krop og ben holdes stabilt i brostilling. Arme er strakt lodret op, hænder holder medicinbold eller lignende.
Overkrop og vægtbold roteres fra side til side. Fx 8-16 rotationer fra side til side. 1-3 sæt.


Kevin Magnussens hjemmeside eller Instagram profil kan man se billeder fra hans træninger, der også omfatter forskellige former for agility og stabilitetstræning med og på BOSU, trim trampoliner, kegleløb og boldøvelser.


Lav grundtræning
Før man kaster sig ud i den form for krævende træning, kan det være hensigtsmæssigt at starte med grundlæggende fysisk træning som benbøjninger, armstrækninger, kropshævninger, mavebøjninger, rygstrækninger, planker og lettere versioner af nævnte øvelser. Rotationsøvelser er meget krævende og kan potentielt overbelaste ryggen.

Træn med rigtig teknik
Træningen er overkommelig teknisk set, men kræver en vis stabilitet og teknik, så træningen styrker i stedet for at overbelaste. Man skal have en rank, stærk og stabil holdning som fundament for de tunge og krævende bevægelser med arme og ben.

Træningsmængde
Tung, intensiv styrketræning med høj puls? Træn 2-3 dage pr. uge a 20-45 minutter (max. 60) minutter. Sørg for tilstrækkelig restitution (hvile) og varierer træningen i perioder.

Få instruktion og hjælp af en træner.
Rigtig god træningslyst.

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvordan bevarer du motivationen til træning?