Fake fitness news? Vælg fakta for fin form her og nu og på sigt

Tanker om vægttab: Hellere et los i …. end små skridt?!

Af Marina Aagaard, MFT

Der skal mere til end blot små skridt. Sådan lyder overskriften på et JP Aarhus læserbrev, der har forslag til, hvordan sundhedstilbud bør strikkes sammen.

aid1998875-728px-crack-a-whip-step-1-preview

Tanker om vægttab

Læser Henrik Woer skriver i Debat indlægget som “en af tusindvis af overvægtige, der uafhængigt af vores økonomiske formåen og sociale status drømmer om, at Chris MacDonald eller Jerk Langer kommer forbi og hjælper os med at bekæmpe vores fedme og livsstilssygdomme. Ikke fordi vi ønsker at komme i tv eller tror, at det vi ser i tv, er hele sandheden, men fordi vi kan se, at deres coaching rent faktisk virker”. … … …

Om små skridt, mener Henrik Woer, at “Den kommunale opgave er ikke at opbygge en sundhedsstrategi efter en bestemt tankegang” [såsom Små Skridt der også anbefales af Sundhedsstyrelsen]. (…)

“Nogle vil have stor glæde af venlig vejledning og at tage små, men usikre skridt. Men der er også mange, der ikke kommer ud af stedet, hvis ikke de tager store skridt.”:

Vi har brug for et los i røven og efterfølgende støtte og coaching til at gennemføre en kur.

Henrik Woer skriver især til kommunen (forkortet referat her) [men andre kan læse med]:

A) Læg livsstilshold på tidspunkter, så flest mulige, også folk, der er på arbejdsmarkedet, kan deltage.

B) Skab tilbud hvor hele familien kan være med.

C) Skab sammen med idrætsforeninger, oplysningsforbund, VIA og hvem der ellers har lyst til at være med, nye forpligtende fællesskaber ude i lokalområder, der fokuserer på vægttab og livsstilsændringer.

D) Åbn dørene i de kommunale faciliteter for befolkningen. Langt de fleste træningsfaciliteter på f.eks. lokalcentrene står ubrugte efter kl. 16.

Kommentar:

Kure virker, når de bliver fulgt. Både i hverdagen og på tv med stor bevågenhed og mandsopdækning af eksperter. Når tv-forløb stopper, har historien dog vist, at en stor andel af de medvirkende – ligesom i “det virkelige liv” – tager det hele eller mere på igen.

Tv-forløb er naturligvis ikke spildte, for deltagere (og måske seere) lærer noget undervejs, og for enkelte lykkes de store skridt endda over al forventning. Men: Der findes mange andre metoder end tv-metoderne fx en mellemting mellem små og store skridt.

Selv er jeg generelt en varm fortaler for små skridt, fordi kure og hård motion kan stresse krop og psyke unødigt. Alligevel er indlægget værdifuldt, for det kan minde enhver inklusive sundhedsfagligt personale, coaches og trænere om, at sundheds-strategier, som hr. Woer, skriver, ikke [nødvendigvis altid] skal opbygges efter et bestemt system eller en bestemt tankegang, men bør tilpasses den enkelte borgers evner og temperament.

Som fagperson ved man naturligvis på baggrund af forskningsresultater, at visse strategier virker bedre end andre og virker for flere, og det vil ofte danne baggrund for en indledende plan. Til gengæld er det dog åbenlyst, at selv velfunderede, velmenende planer gennem tiden har fejlet og så er det “Tid til nye tanker” om hvad der skal til.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fake fitness news? Vælg fakta for fin form her og nu og på sigt