Baby Bear Crawl: Super variation til træning

Giver forkert teknik styrketræning uden resultater?

Af Marina Aagaard, MFT

Er mine muskler måske ikke større end dine?! Udbryder en kvindelig fitness konkurrence atlet til træneren, undertegnede, som reaktion på informationen om, at øvelsen med fordel kan udføres med en renere teknik …

Den hændelse for mange år siden kom jeg til at tænke på, da jeg i går så på bloggen, at en nysgerrig søgte på sætningen:

“Forkert teknik i styrkeøvelser giver ingen resultater”.

j0405158

Interessant.

Styrketræning uden resultater?

Dårlig træningsteknik kan jf. forskning og empiri i mange tilfælde have disse følger:

  • Akut skade
  • Overbelastningsskade (typisk i styrketræning; kan ødelægge krop/træning på sigt)
  • Ringe(re) resultater
  • Længere tid om at opnå målene

Men: Man kan langt hen ad vejen få visse resultater, blive stærkere og få større muskler (hypertrofi), selvom man træner rimeligt ringe med en dårlig teknik.

Men er man villig til at spilde tiden med ringere træning? Musklerne aflæser ikke kilo-tallet på vægtskiverne. Musklerne reagerer på den belastning, de udsættes for.

Forskning har bl.a. vist, at træning med større bevægeudslag, range of motion, ROM, kan give bedre styrkeudvikling og øget hypertrofi (ROM er et aspekt af god teknik).

Visse kroppe kan forbløffende nok holde til megen dårlig træning, før de bryder sammen, fordi der er stor forskel på måden, man responderer på. Men:

Er man villig til at tage chancer med form og helbred? I elitegymnastik siger man, at “atletens helbred er nummer 1”, for med skader og dårlig træning, når man aldrig toppen.

Og selv de bedste, mest veltrænede kan have gavn af en træner, ‘spotter’, til teknikhjælp.

God træningslyst.

Følg min Blog HER og Instagram HER

2 kommentarer

  • Hej Marina

    Helt enig i din argumentation omkring vigtigheden af korrekt teknik – af hensyn til kroppens holdbarhed. Vi taler om “bæredygtighed” i alle andre af livets forhold – hvorfor ikke også “bæredygtighed” for kroppen? Træning skal belaste og opbygge kroppen, ikke overbelaste og nedbryde.

    Ang. din kommentar vedr. elitegymnaster: Jeg underviser grand prix-elitegymnaster i ballet, jeg har 4 hold om ugen a 30. min. i teknik og opvarmning, inden de skal træne deres serier hos gymnastikinstruktørerne. Jeg er chokeret over det høje antal skader, jeg oplever til hvert fremmøde. Og når deres forældre beklager sig over at deres barn ikke kan være med til ballettræningen (man er kun med hos mig, hvis man er helt klar, da man ikke kan træne ballet “halvt”), spørger jeg ind til, om de har være hos læge/fysioterapeut til nærmere undersøgelse. Det har de ikke og hos gymnastikinstruktørerne får de lov til bare at træne med på skrømt med selvforanstaltede forbindinger her og der. Gymnastiktrænerne tør ikke kræve af forældrene, at de får undersøgt problemerne til bunds, fordi det er ret dyrt at gå til elitegymnastik og man vil ikke have utilfredse forældre. Så måske er elitegymnastikkens officielle holdning, som du beskriver, men virkeligheden i de små klubber ude omkring i landet er helt anderledes.

    Vh
    Charlotte de Neergaard
    http://www.balletfitness.dk
    http://www.motionsballet.dk
    http://www.seniorballet.dk

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Charlotte,
      Mange tak for din kommentar og dit meget interessante indlæg: Det er væsentlige områder, du sætter fokus på og forhåbentlig kan det skabe debat og sætte mere fokus på vigtigheden af sundhed (fornøjelse) i træningen og at passe på de (små) trænende.
      Ja, det er rigtigt det med ‘officiel holdning’ og jo højere niveau, desto bedre støtteapparat; virkeligheden rundt omkring kan være en anden. Forhåbentlig bliver det bedre, selvom skader desværre jo ikke helt kan undgås.
      Mvh
      Marina Aagaard

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Baby Bear Crawl: Super variation til træning