Motivation? Dagens motivationscitat: Plan B eller W?

Undgå at miste motivationen: Fasthold nye vaner, sådan!

Af Marina Aagaard, MFT

Motivation er helt centralt, når det gælder nye kost og motion vaner.
C
hristina Sander i Radio Nova mig flere relevante spørgsmål;
høj-aktuelle i februar, hvor motivationen hos flere allerede er dalet. 

Fasthold nye vaner interview

Christina Sander: “I år eller alle mulige andre år – begynder for rigtig mange menneskers vedkommende med et nytårsforsæt om at begynde at træne og smide nogle ekstra kilo.
Og grunden til, at man måske har det nytårsforsæt igen og igen er, at man mister motivationen hen ad vejen. Men lad os tale om, hvordan man holder fast (…)”. 

Fasthold nye vaner vedholdenhed motivationHvad er egentlig den vigtigste faktor, hvis man skal kunne holde et nytårsforsæt for evigt?

Vedholdenhed. At man gør sit nytårsforsæt til en blivende vane.
Nogen kalder det viljestyrke: Det vil sige, at når motivationen daler, sætter viljestyrken ind, så man “overhører” sine gamle uvaner og impulsen til at give op [og holder ved].

Vi er et par uger inde i året nu – og mange begynder måske allerede nu at miste modet. Hvad skyldes det?

Der er flere mulige årsager:

For det første: Hvis man er gået på slankekur, så er det måske fordi man nægter sig nogle ting som man har lyst til, så i bund og grund lider man afsavn og det bryder ingen sig om.

For det andet: Hvis man er gået i gang med at træne, ser man måske ikke resultaterne så hurtigt som man gerne vil. Det skyldes tit, at man har urealistiske forventninger.

For det tredje: Hvis man allerede er kommet ind i en dagligdags trummerum, er det måske variation af en eller anden art, man mangler.

Lad os prøve at tale konkret om, hvad man kan gøre. Hvad er en god træningsform at starte med, hvis man er uprøvet ud i træningens verden?

Det bedste er, hvis det er noget, man har lyst til: Man kan tænke tilbage til sin barndom eller ungdom, hvad var sjovt?

Hvis skavanker forhindrer idræt og lignende, er fitness (grundtræning) et nemt sted at starte. Eventuelt holdtræning, hvor man er på hold sammen med andre.

Hvordan kommer man i gang?

Jeg anbefaler en instruktionstime, uanset hvad man vil i gang med, og at man tager til træning med familie, venner eller kollegaer [makker- og holdtræning øger vedholdenhed].

j0433814Mange vælger jo at få tiden til at gå med blade, podcasts eller at se fjernsyn imens de får træningen overstået. Hvad tænker du om det?

Det er ilde set blandt mange instruktører. Selv fraråder jeg de ting under styrketræning og høj-intensiv intervaltræning, da fokus er særligt vigtigt. Men sidder man på en kondicykel, er det til at overskue og så er det bedre at cykle og se tv eller læse end slet ikke at cykle!

Der ligger jo også masser af træningsvideoer på youtube, eller man kan hente trænings-apps eller bare kaste sig ud i maskiner ovre i det lokale fitnesscenter. Er det en god ide?

Apps og videoer kan være en rigtig god ide, især hvis man har en vis træningsbaggrund i forvejen. Alligevel er det anbefalet at få tjekket form og teknik af en ‘rigtig’ instruktør eller personlig træner, så man ikke træner sig til overbelastning. Eksempelvis viser mange videoer på nettet øvelserne meget forkert og har nogle meget dårlige træningsforslag.

Du mener også at man skal prioritere kvalitet frem for kvantitet; kan du uddybe det?

Det er helt basalt: Hellere tage otte teknisk rigtige gentagelser med flot stil end at tage 12-16 sjuskede gentagelser med lille bevægeudslag, fordi kroppen reagerer bedst og hurtigst, når man gør det rigtigt.

Lad os så komme tilbage til det med motivationen, for alt vi lige har talt om nu, er måske nemt nok de første par uger, men så begynder de gamle vaner, dovenskab eller måske dalende motivation at ødelægge den nye rytme. Det er her det bliver ret kritisk for mange mennesker. Hvordan holder man fast?

Man sætter sig nogle helt konkrete mål og små opnåelige delmål, der er til at overskue.
[Læs mere om SMART Målsætning her]. [Tag en vane ad gange og gør det nemt].
Jo nemmere, jo mere overskueligt, desto lettere er nye vaner at igangsætte og fastholde.

j0432551

Mange har måske også den tanke, at nu er træningen glippet i denne uge allerede – jeg starter forfra i næste uge – eller næste måned – eller måske endda næste år. Hvad mener du om den tankegang?

En sort-hvid tankegang er helt unødvendig. Når man falder fra sin nye vane, er det helt naturligt, menneskeligt, og o.k.. Man skal bare “op på hesten” med det samme igen. Det er den rigtige, holdbare metode (hold fokus, fasthold nye vaner ved at sætte det ind i din kalender og ikke afvige fra kursen); vejen til succes med vaneændring.

Det er jo i virkeligheden den tankegang, som ligger bag hele ideen om nytårsforsæt. Burde man ikke i højere grad begynde at træne, når man har brug for det – og ikke når vi starter et nyt kalenderår?

Netop. Det vil sige, at i dag er lige så godt som den 1.1. og jo hurtigere jo bedre. Alle har gavn af at bevæge sig og der er mange motiverende måder, man skal bare i gang.

Her til sidst: Hvad er det der gør, at nogen mennesker bare bliver såkaldt bidt af det, og formår at gøre det nye liv til en livsstil, mens andre falder af på den?

Vi mennesker er forskellige fysisk såvel som mentalt. Det er naturligt. Men i virkeligheden, er mange af dem, der bliver bidt af en sund livsstil også længe undervejs; det vil sige, at man starter i det små og efterhånden som resultaterne kommer, bliver man gladere og gladere for de nye vaner og til sidst bliver det en naturlig livsstil.

Det handler om at blive ved og finde nogle metoder, der passer til ens egen mentalitet.

j0432668


Det var interviewet, tak Radio Nova, og mine tanker om motivation (ud fra erfaringer og evidens).
Fasthold nye vaner som de har succes; bliv ved: Find din egen bedste strategi.

Har du spørgsmål eller kommentarer om motivation og ‘fasthold nye vaner’, er dine input meget velkomne.

Læs mere (fasthold nye vaner, sådan):

Ny viden om vaneændring: Det er lettere end du tror

20 tips til at få eller bevare motivationen 

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Motivation? Dagens motivationscitat: Plan B eller W?