Turen går igen, igen til: Dubai, Dubai

Turen går igen, igen til: Abu Dhabi, Abu Dhabi

Af Marina Aagaard, MFT.

Et besøg i Emiraterne er ikke komplet uden et besøg i Abu Dhabi. Den 68. dyreste storby i verden. Det er da ikke så galt.

Abu Dhabi Marina Aagaard blog travel rejse bil

Det er tirsdag. Vi låner en vens bil. Vi kører fra Dubai sydpå til Abu Dhabi. Det er ikke svært at finde vej … (den sekssporede motorvej går direkte, uden svinkeærinder dertil).

Abu Dhabi Marina Aagaard blog travel rejse bil

Abu Dhabi

Abu Dhabi er hovedstaden i Emiratet Abu Dhabi, det største af De Forenede Arabiske Emirater, UAE, og er også hovedstaden for UAE. Abu Dhabi er både regeringscentrum og et kulturelt centrum, men er mere afdæmpet end Dubai.

Der bor cirka 1,5 millioner mennesker i Abu Dhabi, der er den næststørste by i UAE.

Byen ligger ved kysten ved den Persiske Golf og har en imponerende skyline: Abu Dhabi rummer en lang række skyskrabere og flere er på vej. Mange er usædvanlige arkitektoniske mesterværker med glasfacader, der spejler omgivelserne.

abudhabi_eh_img_4626

Ud over selve byen er hovedstadens top attraktioner:
Grand Mosque (den store moske), Emirates Palace og Ferrari World, forlystelsescenter med kendt rutschebane … og hvis man har tid og penge Yas Marina Formel 1 Circuit.

Yas Island

Vi ruller ind i Viceroy Yas Hotel indkørslen i en åben Gran Cabrio og hører derfor motorlyd for fuld volumen. Fedt. Der køres på banerne, selvom det er tirsdag middag.
Det er beklageligvis ikke et Formel 1, der er i gang, men en flok heldige personer med penge på lommen som kører rundt på banen i Formel 3 biler.

Vi parkerer og slentrer en tur for at se faciliteterne an. Er de o.k.? Det tror jeg nok.

Arkitekterne Rani Hashid og Lisa Anne Couture fra Asymptote Architects beskriver det selv sådan: Yas Hotel, et 500-værelses, 85.000-kvadratmeter kompleks, Et af de primære arkitektoniske elementer i det ambitiøse 36-milliarder-dollar Yas Marina område og tilhørende Formul 1 racerbane i Abu Dhabi, UAE.
Asymptote forestillede sig et arkitektonisk vartegn der integrerer flere dominerende inspirationskilder spændende fra det æstetiske og former forbundet med hastighed, bevægelse og forestilling til kunstfærdigheden og geometrien i gammel islamisk kunst og håndværkstradition.

abudhabi_yas_img_2895 abudhabi_yas_img_2910

Design detaljerne er ultra cool. Stålstriber i gulvet simulerer racerbane markeringer. Også toiletterne er specielle og med lyseffekter.

abudhabi_yas_img_2909abudhabi_yas_img_2905abudhabi_yas_img_2918 abudhabi_yas_img_2922    abudhabi_yas_img_2923

Italiensk i UAE

Tid til en let frokost på Restaurant Amici. Menuen var fin, men det særlige januar tilbud fristede, pasta med blomkål og trøffel fristede … og derefter tiramisu i glas.

abudhabi_yas_img_4598 abudhabi_yas_img_4600 abudhabi_yas_img_4602

Det store kamera var ude for at få det hele med. Indtil en vagtmand dukkede op: Mobil pics er o.k., men fotos der potentielt kan være professionelle skal cleares af PR afdeling.
Den regel gælder flere steder, så vær forberedt på det, hvis du får lyst til at fotografere.

abudhabi_yas_img_6208-002Smiler og tommel op: Bil og hotel får begge et ‘ja’ fra mig. Der er X faktor for alle pengene.

Fra hotellet kørte vi hen til den store moske, Grand Mosque. “Stor” er ingen overdrivelse.

Grand Mosque

Sheikh Zayed Grand Mosque, Abu Dhabi, Den vigtigste moske i UAE. Plads til over 41.000 bedende. Færdig i 2007. Byggeomkostninger 4 milliarder DKK, 545 millioner USD.
Længde 420 m (1,380 ft). Bredde 290 m (950 ft). Højde største kuppel, 85 m (279 ft); der er 82 kupler i syv forskellige størrelser og fire minareter med en højde på 107 m (351 ft).

abudhabi_gm_img_2929

Indgang og moske manerer

Først skal man ind igennem security. Mænd og kvinder går ind ad hver sin indgang i en container-lignende bygning; i forhold moskeen er indgangspartiet spartansk.

Kvindeindgangen viser traditionel beklædning (chador (?) med hår dækket, men ansigt frit). Vesterlandsk beklædning er velkommen, men man skal følge lokale retningslinjer:

Kvinderne skal tildække hår og ører samt skuldre, arme og ben. Shorts, nederdele eller stramtsiddende tøj som leggings er ikke tilladt.

Mænd må have bare arme, men ikke bare skuldre eller bare ben; shorts er ikke tilladt.

Tøjet må ikke være for tætsiddende, gennemsigtigt eller vise stødende ord eller billeder.
Har man ikke dækkende tøj på, kan man i moskeen låne en lokal heldragt.

Mosque manners fortsat

  • Der skal være stilhed.
  • Rygning er forbudt.
  • Mobiltelefoner skal være på lydløs.
  • Mad og drikkevarer er forbudt.
  • Man må ikke lægge sig på gulvene (eller sove).
  • Man må ikke kærtegne eller omfavne hinanden.

abudhabi_gm_img_4625

Barefoot sightseeing

Efter at man er kommet igennem security, går man igennem haveanlægget og ind i søjlegangene. Her stiller man skoene, så man går rundt i strømpesokker eller bare fødder.

Over hele moskeen er der vagter, der sikrer, at der ikke forekommer overtrædelser af reglerne: Nogle unge turister tog et billede uden hovedbeklædning i moskeen og det førte naturligvis til en irettesættelse og påbud om at slette billedet fra kameraet.

abudhabi_gm_img_4604

Vagter holder desuden nøje øje med at man ikke kommer for tæt på eller forbi afspærringer: Fuldt forståeligt at der passes omhyggeligt på stedet; der kan være op til omkring 30.000 besøgende om dagen, 4-5 millioner turister og bedende om året (2012).

Sheikh Zayed Grand Mosque’ens design “forener verden” med materialer fra mange lande inklusive Indien, Italien, Tyskland, Marokko, Pakistan, Tyrkiet, Malaysia, Iran, Kina, England, New Zealand, Makedonien og United Arab Emirates (wikipedia).

Moskeen består af kæmpestore flader, vægge, gulve og søjler, med hvid marmor og keramik. Det giver et nærmest drømmeagtigt, rent, blidt og beroligende udtryk.

abudhabi_gm_img_3032

Marmor, guld og ædelsten

Mere end 3.000 arbejdere og 38 byggefirmaer deltog i opførelsen af moskeen.
Der blev valgt naturlige byggematerialer af designmæssige årsager og på grund af deres bestandighed; marmor, guld, halvædelsten, krystaller og keramik (wikipedia).

På vægge, gulve og søjler snor menneskeskabte blomsterranker sig; et eventyrligt syn.

abudhabi_gm_img_2969

Moskeen er fuld af unikke elementer blandt andet er tæpperne i den store bedehal verdens største tæpper (wikipedia). De er lavet af Iran’s Carpet Company, designet af den iranske kunstner Ali Khaliqi og lavet af 1200-1300 tæppeknyttere. Tæppet måler 5.627 kvm. (60,570 sq ft), har 2.268.000.000 knuder og vejer 35 ton. Det er overvejende af uld fra New Zealand og Iran. Det tog to år at lave tæppet (wikipedia).

abudhabi_gm_img_2978

Der er syv lysekroner fra Faustig i München. De består af millioner af Swarovski krystaller. Den største af lysekronerne er verdens tredjestørste og har en diameter på 10 m (33 ft) og en højde på 15 m (49 ft).

abudhabi_gm_img_2972

De 96 søjler i bedehallen er beklædt med marmor indlagt med perlemor. Søjlerne er ualmindeligt elegante, smukke uden at være overdekorerede.

abudhabi_gm_img_2973

Søjlegangene omkring den centrale plads viser stiliserede blomster lavet af halvædelsten og perlemor. Øverst stiliserede palmeblade beklædt med bladguld.
De fantastiske søjler spejler sig i store blå bassiner.

abudhabi_gm_img_2960abudhabi_gm_img_3014abudhabi_gm_img_3039

Moskeen må ubetinget være et af verdens smukkeste bygningsværker. Enorm, men enkel elegance og rene linjer. Den bør opleves i virkeligheden.

Emirates Palace Hotel

Et pompøst bygningsværk. Både set udefra og indefra. Emirates Palace er et luksushotel i Abu Dhabi i marmor, guld og andre ædle materialer. Der er 114 kupler, den højeste 80 meter høj. Der er 394 værelser og suiter. Udenfor er der en 1,3 km privat strand samt 85 hektarer have og plæner.

Hotellet virker storslået både dag og aften. Er jeg bare for nem at imponere? Nej, antallet af turister fra hele verden, som fra gaden fotograferer og fotograferer, antyder, at jeg ikke er den eneste, der finder hotellet seværdigt.

abudhabi_eh_img_3061abudhabi_eh_img_3064abudhabi_eh_img_3057abudhabi_eh_img_4627

Ikke alt, der glitrer, er guld, men på Emirates Palace Hotel er det ret tæt på …

abudhabbi_eh_img_3046 abudhabi_eh_img_3047 abudhabi_eh_img_3050 abudhabi_eh_img_3051

Selv toiletterne er elegante og guldbeklædte.

abudhabi_eh_img_3052

Lige foran hotellets hovedindgang er der et lille trappe-vandfald og for foden en plads med adskillige springvand. En pænt populær selfie location, så man skal være tålmodig.

abudhabi_eh_img_3054 abudhabi_eh_img_3059 abudhabi_eh_img_3062

Anstændigt antræk

Hotellet huser de rige, de berømte og de velklædte og der er ingen adgang i afslappet strandbeklædning. Arme, ben og fødder skal være tækkeligt beklædte (det var min ledsagers ikke ved sidste besøgsforsøg, så vi blev vist på porten!).

Er beklædning ‘tækkelig’, er der til gengæld adgang til at besøge det eksklusive hotel også selvom man ikke har booket en suite for natten.

abudhabi_eh_img_3065

Man kan spise på en af restauranterne eller nyde en afternoon te i cafeen. I dag besøgte vi brasseriet, hvor der var buffet. Buffet er ellers en sundhedsmæssig udfordring; for mange er (inklusive undertegnede) er det svært ikke at overspise. A la carte er at foretrække. Vi tog chancen og fik en mindeværdig visuel og smagsmæssig oplevelse til rimelige penge.

Buffeten var den mest eksklusive, jeg til dato har set. Alt var de lækreste varianter og fiskebuffeten rummede udover fisk og fiskeretter østers, store rejer og hele krabbekløer.

Der var sushi buffet, buffet med lokale retter, små færdigretter, fine oste med lækkert tilbehør, alt i brød og kiks, kæmpe dessertbuffet med mange spændende desserter og friske frugter. Desuden chokolade fondue og arabiske delikatesser og flere slags dadler.

Lokale arabiske specialiteter.

abudhabi_eh_img_4628

Internationale specialiteter. Den lille tallerken i midten rummer en salat med vagtelæg.

abudhabi_eh_img_4636

Semi-sund dessert. Frisk frugt og flere slags mousse, panna cotta, cheesecake, kage og en lækker crème brûlée; en favorit, der dog først blev nydt efter billedet her.

abudhabi_eh_img_4637

En pikant tunanretning.

abudhabi_eh_img_4631

Ud over en lang række færdige varme retter stod 3-4 kokke og lavede særlige retter efter ønske. Et slaraffenland for madelskere.

Tak for mad.

Efter denne velsmagende afslutning på dagen vendte vi køleren nordpå og var tilbage i Dubai på under halvanden time.

Efter en sightseeing-spækket dag sover vi tungt.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Turen går igen, igen til: Dubai, Dubai