Motion og motivation: Massivt fravær og frafald fra fitness?

I form i år? Hvordan får du mest fitness for dine penge?

Af Marina Aagaard, MFT. Fotos: Henrik Elstrup

Undgå spildte fitnesskroner. Mange spilder pengene på et fitnessabonnement, de ikke får brugt. Det er temaet i DR Penge 11.1., hvor vært Dorte Fals går tæt på fitness og spørger: Hvordan finder du den træningsform, der passer dig så godt, at du får mest muligt fitness for pengene – og fortsætter med træningen?   

img_5365-1

Penge undersøger fitness

I programmet følger vært Dorte Fals projektleder Line Bek, som tidligere har trænet fitness, men faldt fra. Hendes mål med træningen: “Komme i form, være sund og få en pæn krop, blive veltrænet”.

Tidligere har Line i Fitness World betalt 199 kroner per måned. Og hun vurdere selv at hun kom af sted 5 gange per måned. Penge undersøgte det og fandt, at Line reelt kun kom af sted 3,8 gange per måned, mens hun trænede: Engangspris 50 kroner. Men faktisk kan man i Fitness World (nogle centre) nøjes med at betale 39 kroner per enkelte træningsgang uden at være medlem. [Gæstepris i nogle centre 75-100 kroner].

I udsendelsen ser man Line Bek gå i gang med træningen på egen hånd, varme op på crosstrainer og træne arme sammen med Dorte Fals. Overraskelsen er, at en ‘træningsekspert’ (undertegnede) har spioneret og har input til teknik og øvelser.

Line går i udsendelsen, som tidligere, selv i gang uden instruktion og virker hjemmevant i fitnesscenteret, “vi starter her, hvor jeg ved man kan træne biceps og triceps”, men siger alligevel – som mange – “Jeg synes det er så overvældende at komme sådan nogen steder”.

Efter træningen – og træningstips – er Lines melding, at det var rart at komme igen.
“Det er fint nok lige så snart, jeg er hernede. Men det er det med at komme herned.”
I år vurderer hun derfor, at hun vil prøve en personlig træner, fordi “det er rigtig rart med en der forklarer mig teknikken og hjælper mig med at få afklaret mine behov”.

img_5384-1

Dorte tester udendørs fitness

I programmet undersøger Dorte Fals, der allerede er i topform, også udendørs fitness – om det er muligt at få samme træning med gratis outdoor fitness. Hun besøger sammen med træneren en udendørs Kompan træningsfacilitet i Sundby Idrætspark.

Her kan man træne på egen hånd ved hjælp af instruktioner på plancher og en app, som man får ved at scanne QR kode på plancher. I udsendelsen foregår træningen sammen med træneren, som vurderer at en instruktionstime kan være en god hjælp i starten.

Konklusionen er, at man ude kan få samme træningseffekt som inde plus ekstra sundhedseffekt af dagslyset [og frisk luft] – men selvom man kan klæde sig varmt på, vil det for mange være en fordel at kombinere med indendørs træning i vintermånederne.

Penge vurderer personlig træning

I mange fitnesscentre kan man hyre en personlig træner. I udsendelsen har Penge besøgt Fitness World, som i de sidste tre år har set en stigning i antallet af både købte personlig træning timer og ansatte personlige træner ifølge Lars Kristensen, chef for personlig træning i kæden, som fortæller: “Kunderne bliver længere hos os med personlig træning”.

Ifølge Pricerunner koster det 732-1.748 kr. per måned for 1 time personlig træning hver 2. uge – inklusive fitnessabonnement, holdtræning og adgang til flere centre – i Fitness World kæden. [Priserne på personlig træning svinger en del landet over].

Som et alternativ [eller supplement] til personlige trænere nævner udsendelsen også fysioterapeuter [fysioterapeutiske træningscentre], der har stort kendskab til kroppen og som anbefales, hvis man har skader og skavanker.

img_5358-1

Programmet ser på Fodbold Fitness

En vej til at få hevet sig selv op og undgå at spilde sine fitnesspenge, er at træne sammen med andre og have det sjovt.

I udsendelsen fremhæves Fodbold Fitness; først træner man fitness inklusive planker og boldøvelser og dernæst fodbold. Pris: 50 kr. om måneden.
Det vurderes, at der aktuelt er 4000 fodboldfitnessdyrkere, hvoraf 55 % er kvinder.
[Der har været flere forsøg med fodboldfitness, som viser gode sundhedseffekter].

Når du træner sammen med andre og hvis der er nogen der venter på dig, så øges vedholdenheden, så du oftere kommer til træning, fortæller forsker Kasper Lund Kirkegaard, DGI. Han anbefaler, at man finder den aktivitet, der passer til én selv og ens liv. Der må gerne være legende spændende elementer i det, men hvad det er, er vanskeligt at sige: For nogen kan det være spinning.

Find fitness motivationen

Det kan være svært at finde motivationen til træning. Som hovedpersonen Line siger, “især med fitness, hvor man træner alene. Jeg havde ikke en træningsmakker, det var svært at motivere mig selv efter en lang arbejdsdag”.

Penge journalisterne interviewede dog i programmet flere aktive kunder, hvilket bragte en del af forklaringen på, at så mange alligevel holder ved fitness træning:

“Det gør mig så glad”.
“Det er en livsglæde”.
“Jeg er afhængig af at træne”.
“Man har det rigtig godt bagefter”.
“Man får meget for pengene”.
“Det er en af de billigste træningsformer (hjemmetræning undtaget)”.

Afslutningsvis kommer Kasper Lund Kirkegaard og Marina Aagaard med følgende anbefalinger, hvis man vil bevare motivationen:

Træn af lyst. Det legende element er vigtigt, for det er der lysten opstår.

Få instruktion. Få hjælp til at gøre det rigtigt, så bliver træningen sjovere.

Træn med andre
. Lad være med at træne alene, hvis du vil undgå at falde fra.

img_5440-1

Fitness fakta

 • Siden 2007 er andelen af voksne, der dyrker fitness, steget fra 26 % til 40 %.
 • I januar får fx Fitness World dobbelt så mange kunder som i december.
 • I 2005 brugte en gennemsnitlig dansk husstand 85 kroner på fitness.
  I 2015 var det tidoblet til 911 kroner.
 • 124-248 kr/md er den gennemsnitlige fitness pris – uden instruktion og uden holdtræning – ifølge et pristjek udført af Pricerunner [halv pris ift. 1990’erne].
 • Indendørs fitness, en gennemsnitlig træningstime, koster 29 kr/time.
 • Udendørs fitness anlæg er i princippet gratis at bruge, men da det kræver tøj og sko, er gennemsnitspris 10 kr/time ifølge Danmarks Idræts-Forbund.
 • Siden 2005 er der kommet 125 anlæg til udendørs træning. Pris 176 millioner kroner ifølge Lokale- og Anlægsfonden.
 • Mange får taget sig sammen til at træne, men en del falder hurtigt fra igen.
  Ifølge tal fra branchen selv er frafald op til 80 % [i løbet af de første måneder].
 • 40 % får ikke brugt deres fitness abonnement: Ifølge forsker Kasper Lund Kirkegaard bliver mange ved med at bruge penge på abonnementet, selvom de er holdt op.

I morgen følger Alt Du Altid Ønskede At Vide om Fitness (Men Var Bange for at Spørge om). Uddybende svar på PENGE spørgsmålene og (link til) bonusinformationer om fitnesscentre, fitnesstræning og fitnesspriser.

Reference:

DR Penge: Undgå spildte fitnesskroner

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Motion og motivation: Massivt fravær og frafald fra fitness?