Er kaffe sundt? Viden om kaffe, sundhed og sygdom

Blog post 1000: 10 Blogging tips til nye bloggere

Marina Aagaard, MFT – Bloglovin’

3.902.503 blogpost bare i dag og flere i på vej ifølge worldometers tælleren.
Antallet af blogs på verdensplan vurderes nu af eksperter til 300-400 millioner (2016) (500 mio., 2019). Dagligt kommer nye til, mens andre er uden aktivitet eller opgives. 

Blogging startede i slutningen af 1990’erne og ifølge platformen WordPress er der nu over 409 millioner mennesker, som ser mere end 23,6 milliarder sider hver måned.
Så dagens blogindlæg, # 1000, handler om blogging og blog start tips.

Blog post 1000

En fitness og wellness – health – blog

Denne blog kom først til 1. juli 2011 og den sene start skyldtes opfattelsen af, at det var vanskeligt at oprette en blog. Det er det ikke. Det er let(tere end man tror), men kræver derefter indhold og stabilitet (læs mere om blog og baggrund i Blog post 500).

Efter en langsom start har jeg i år blogget (næsten) dagligt med flere temaer; motivation, sundhed, træning, livsstil og rejser; ret forskelligt, men alt med relation til sund levevis og wellness. Til min glæde har det betydet større interesse, flere følgere og læsere.

Blog post 1000 Marina Aagaard blogVisitors (unikke besøgende) er det antal personer som besøger ens blog.
Views (visninger) er antal besøg/views af en enkelt besøgende.
En, der ser blogindlæg fem gange: 1 besøgende og 5 views.

Bloggen blev sammen med ni andre nomineret til Årets (Fitness) Blog i 2015 og 2016 og kom i 2016 på 2. pladsen takket være læsernes stemmer. I 2016 blev bloggen nomineret til den internationale Liebster Award. (I 2018 nomineret til European Health Blog Award).

Efter nu at have samlet blog erfaringer i 5,5 år:

10 Tips og Tanker om Blogging

1. Blog formål – din passion

Afklar først formål. Hvorfor skrive en blog? Hvad vil man skrive om? Professionelt eller personligt? Blogging kommer af web-log, fordi det startede som en net-dagbog.

Vil man skrive dagbog, er det lige til at gå til. Det er dog værd at huske, at alt er offentligt tilgængeligt på ens blog, så man bør overveje, hvad man skriver. Hudløst ærlige og bramfri blogs er tit populære, men kan give problemer her og nu og fremadrettet.

Blogging for penge? Kendte bloggere kan tjene mange penge på blogging. Det gælder dog et fåtal, for det kræver målrettet arbejde og regelmæssig blogging – og relativt mange læsere.

Denne blog handler om sundhed, træning, kost og livsstil inklusive rejser; det der gør livet godt; min passion. Der er tekst, tabeller, fotos og grafik fx om motivation (se foto).

motivation_limits

2. Blognavn

Find det rigtige navn til din blog. Brug tid på at tænke over navnet og overveje fordele og ulemper. Et godt navn er helt centralt.

Man kan bruge sit navn. Fordel: Det fortæller, hvem der står bag. Ulempe: Det fortæller ikke om indhold (kendisser undtaget) og blog findes (muligvis) ikke under emnesøgninger.

Man kan vælge et navn, der fortæller om indholdet, fx fitness, hvilket letter søgning. De oplagte navne er dog taget, så man må være kreativ. Der findes sjove og kryptiske navne – de kan fungere og er personlige, men fremmer i første omgang ikke søgning.

Vigtigt: Vælg navn og hold ved det navn og brug det i alle sammenhænge. Det kan skabe forvirring eller mistillid, hvis man senere ændrer navn eller bruger andre navne parallelt.

Denne blogs navn er mit eget navn, fantasiløst, men en nødvendighed,  når man er forfatter og foredragsholder og har behov for at blive fundet ved søgning på navnet.

3. Domæne, webhotel eller blogportal

Bloggere kan skabe deres egen uafhængige blog. Den kan enten være på et webhotel med eget domænenavn eller på WordPress.com, WP, der er verdens mest brugte platform og i udgangspunktet gratis. Vil man være fri for diverse reklamer, skal man betale for det.

Vil man have et ‘eget’ WP domænenavn, kan man købe det, så man undgår WP-endelsen wordpress.com. Ønsker man mere plads, flere GB, til fotos, koster det også.

Jeg valgte en gratis WP blog i starten, men betaler i 2016 for domænenavn og ekstra plads.
(pr. 2018 på portal som står for hosting).

Man kan også – gratis eller mod betaling – være på en portal som Blogger, Bloglovin’ eller Bloggers Delight. På sidstnævnte er man premium blogger, hvis man har over 25.000 visits per måned og skal da ikke betale, men kan i stedet måske tjene på bloggen.

blogging_wp_site

4. Blog tema og design

En blogs tema, overordnede sidestruktur og design, gennemgående layout (evt. logo), er med til at sætte ansigt på bloggen og understøtte identiteten. På WordPress kan man vælge gratis temaer, som man kan tilpasse en anelse eller man kan købe et tema.

Jeg valgte et gratis tema 2011. Helt enkelt, let tilpasset: Rolig baggrund for fotos og grafik. 

blogging_med_sneDet kan være svært at se, men de små hvide prikker på foto er flyvende snefnug på skærmen. En automatisk december begivenhed på WordPress blogs (kan fravælges).

Efterskrift: I 2018 overgik bloggen til en portal og en anden WordPress platform.
Det gav overraskende nok tekniske problemer (bl.a. fejl i tekst og opløsning af billedgallerier) og et nyt look, nu med (banner) reklamer.

5. Blog indhold og tekster

Indholdet er afgørende, især kvalitet (tekst og skrivning), men også kvantitet. Tidligere var tendensen, at blog indlæg skulle være korte. Men trenden er længere blogindlæg med mere indhold. Tendensen er gået fra 400-800 ord op til 2000-3000 ord, gerne med evidensbaseret indhold. Dette indlæg er på 2088 ord.

En 2015 undersøgelse blandt 1000 top bloggere viste en gennemsnitlig
længde på 900 ord, 100 ord mere end året før
(doz.com).

En blog kan have et fagligt tema, hvor det især handler om oplysning, eller formålet kan være underholdning (og oplevelser) med tekst, billeder eller videoer. Eller bloggen kan være personlig og handle om ens daglige liv og livsstil – en online dagbog.

Denne blog blev startet for det faglige – sundhed og træning – og har en del lange indlæg, fordi jeg på universitet og internationale træningssamlinger og kongresser har indsamlet værdifuld viden, der kan komme mange flere til gode i hverdag, idræt og fitness.

Dr. Fitness

Med 25+ års erfaringer som fitness træner og instruktør kan jeg også lege Dr. Fitness:
På blandt andet DR Lev Nu hjemmesiden har jeg fået mange brevkassespørgsmål om både almen sundhed og specifikke træningsudfordringer. På bloggen kan jeg uddybe svar.

Ud over fritids- og rejsebeskrivelser har jeg på opfordring per i år postet personlige beretninger – også med relation til temaerne sundhed (eller mangel på samme) og livsstil.

For at lette læsning bør typer være tydelige og teksten bør deles op i afsnit – kortere afsnit end man ser i bøger – og gerne med overskrifter. Punktopstillinger anbefales også.

For overblikkets skyld bør man undgå at have for mange kategorier, 5-10 er det typiske.
Desuden bør man have et begrænset antal tags (alternative søgeord), cirka 5 er anbefalet.

Det er naturligvis sjovest, hvis ens indlæg bliver læst, derfor forsøger mange at lave søgemaskineoptimering, search engine optimization, SEO, ved at tilpasse overskrifter og tekster – proppe dem med søgeord – så indlæg lettere findes.  SEO er en hel industri.

Søgemaskinerne straffer dog ekstrem brug af søgeord og diverse fiksfakserier for at blive fundet, derfor skal man være forsigtig med det. Flere eksperter anbefaler, at man ikke bruger for megen tid på SEO, men i stedet skriver regelmæssigt og indhold med kvalitet.

Deep_squat_FitnessSquat-2-MVKSquat posts er evigt populære blandt motionister. Her for begyndere og øvede vist af undertegnede, fysioterapeut Heidi Tang Møller og Danmarksmester i styrkeløft Mathias V. Kristiansen.

6. Blog fotos

Ord er vigtige, men billeder fortæller mere end 1000 ord. Og det visuelle bliver mere og mere vigtigt. Gode billeder er ikke bare et plus, men snarere et must for en blog – og kan have betydning for om indlæg bliver læst.

Mange (også jeg) foretrækker lækre, gennemtænkte, ‘ryddelige’, prof fotos.
En anden populær tendens er dog amatørfotos, selfies og snapshots, der kan være både rodede, rystede og uskarpe (her under), altså autentiske. Der er flere muligheder.

bale_solnedgang_img_3452

Fotos

Fotos bør tages i høj opløsning, mange pixels, så billedet er tydeligt, men skal komprimeres til ca. 40-100 kB (absolut maksimum 500 kB), før de skal lægges op på en blog, da tunge billeder gør siden alt for langsom.

Størrelsen er også væsentlig: Fotos skal passe til sidens dimensioner. Man må tjekke, hvor bredt indhold må være (fx 585 px) og tilpasse fotos. For store fotos kan ødelægge layout.

Man kan finde gratis billeder ved at søge på free photos (det er ikke det samme som royalty free, der koster noget) eller købe billeder hos de store fotodatabaser istock, dreamstime, Shutterstock og Getty images.

Royalty free betyder, at når først man har købt/downloadet foto/illustration i henhold til gældende krav (betaling, kreditering), så må man frit bruge billedet til det meste. Royalty free betyder ikke gratis.

Creative Common er en organisation, der administrerer licenser. Der findes forskellige licenser: Creative Common 0 betyder eksempelvis, at du må gøre hvad du vil med billederne. Tjek den enkelte sides licens på siden.

Der er mange sites med gratis fotos med forskellige betingelser:

  • ADigitalDreamer.com
  • Everypixel
  • Deathtothestockphoto.com
  • Dreamstime.com (betalingssite med gratis fotos)
  • Finda.Photo
  • Flickr.com
  • Freedigitalphotos.com
  • FreeFoto.com
  • FreeImages.com
  • Freerangestock.com
  • Gratisography.com
  • Kozzi.com
  • Morguefile.com
  • Norden.org
  • Pexels.com
  • Photopin.com
  • Pixabay.com
  • PicJumbo.com
  • Pikwizard
  • RawPixel.com
  • StockSnap,com
  • Stockvault.net
  • TheStocks.im (portal med sider)
  • Unsplash.com
  • VisualHunt.com

Tip til vurdering af kvalitet af disse sites: Hvis du vil lave en hurtig søgning, der kan give dig et hint om kvaliteten i en billedbank, så søg for eksempel på ordet “coffee”, “work” og “baby” (brandmovers).

De fleste af denne blogs billeder er mine egne (eller min mands). Alternativt andres fotos, når de er mere velegnede. Så er kilden angivet. Ved sjældne lejligheder har jeg før brugt clipart fotos.

Rettigheder

Man har selv alle rettigheder til det, man skaber. Man skal derfor spørge, indhente tilladelse, før man bruger andres fotos m.m. og angive den rigtige kilde (link), så man respekterer copyright. Husk at kreditere kilden, fotografen og billedsitet, der hvor du kan/skal.

Fotografering er en af mine interesser. Før fotograferede jeg med et Olympus spejlreflekskamera i en tidsalder, hvor man (jeg) brugte film og fremkaldte i mørkekammer!
Tidligere fotograferede jeg med et Canon EOS 6, et lille (rejse) Canon M3 og en flad iPhone 6+ (indtil 2018): Nu med iPhone X og Sony A7 mirrorless (lettere at rejse med).

Nogle billeder er råbilleder, andre har jeg beskåret og behandlet i Adobe Lightroom og Photoshop, men der findes også diverse gratis billedbehandlingsprogrammer.

Kilimanjaro trek guide Marina Aagaard blog travelMit bedste billede nogensinde, synes jeg selv: Fra februar 2016: Kilimanjaro trekking: Jeg går lige bagved guiden Geoffrey og tager et snapshot af ham og det fantastiske lava landskab.

Vigtigt. Navngiv billeder for at lette søgning. Læg ikke billeder op uden navn fx img_3852.

Klik på billede (så dataside kommer frem).

Der et felt, der hedder billedtekst. Det kan man udfylde, hvis man ønsker tekst i bunden af billedet.

Navngiv billede i de to felter ‘billedtitelattribut’ og ‘alternativ tekst’.

Alternativ tekst: Skriv ønsket tekst uden bindestreger; det letter søgning. Eksempel:

Kilimanjaro trek guide Marina Aagaard blog travel

I billedtitelattribut: Skriv ønsket tekst. Er der flere ord skal de forbindes med bindestreger eller underscore. Eksempel:

Kilimanjaro_trek_guide_Marina_Aagaard_blog_travel

7. Blog grafik

Ud over billeder kan man anvende grafik, infografik og tabeller. Man kan finde og udforme grafik på disse sider:

  • Canva.com
  • Piktochart.com
  • Iconfinder.com
  • Openclipart.org
  • Wordcloud(s) (diverse)

Siden starten har jeg selv lavet tabeller i Word eller Adobe Indesign og grafik i Adobe Illustrator og Photoshop: I arkiverne kan man finde adskillige figurer og tabeller til almindelig orientering eller til undervisning. Fitness Tidslinje og  Y-, T- og E-tallerkener er populære.

For nylig opdagede jeg infografik programmer på nettet; simple værktøjer til at udforme enkel og informativ grafik til blandt andet blogs. Min første, 117 grunde til at dyrke fitness, var lige lovlig kluntet, de nye er mere enkle og overskuelige.

fitness_faults     0001-2918773     udendoers_traening

8. Blog reklamer og sponsorerede indlæg

Bloggere, som driver mere kommercielle blogs, kan få 1) små eller store beløb for at anprise et produkt, 2) mindre beløb for at anbringe links til produkter i artikler, 3) mindre eller større beløb (eller gaver) for at skrive blogindlæg, med link, eller 4) gaver, tit i form af produkter. Monetizing handler om at tjene penge på blogging.

Monetizing skal overvejes nøje: Hurtig profit kan ødelægge en blog: Medierne har i år haft fokus på, at mange bloggere helt har mistet troværdigheden; sider fyldt med links udelukkende for pengenes skyld. Bloggere må overveje, hvad der tjener én bedst på den lange bane.

Man skal betale skat af de beløb, man modtager, der skal føres regnskab og indtægter opgives på selvangivelsen. Man beskattes også af gavers værdi; de er ikke gratis at modtage og man kan være forpligtiget til at promovere dem, “ja tak” skal overvejes nøje. ?

Da min blog var gratis blog (2011-2016), optrådte der af og til reklamer, som kun WordPress profiterede på. Indtil videre har jeg ikke haft tid til at undersøge de mange tilbud om reklamering på bloggen og har også takket nej til flere firmaers tilbud.
Til gengæld har jeg testet relevant udstyr fx Polar, TomTom Runner og SHFT (foto).
Links bragte jeg før og nu, kun hvis de er relevante for bloggen og artiklerne, dvs. læserne.

ma_shft_running_img_3454-1

9. Blog indlæg, deling og sociale medier

WordPress giver mulighed for at dele (link til) blogindlæg på andre sociale medier bl.a.:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google+
  • LinkedIn

Ved at dele indlæg på flere andre sociale medier gør man opmærksom på deres eksistens og sikrer at de bliver opdaget og læst af flere. Man kan aktuelt ikke dele på Instagram, der er en fotoside, men man kan omvendt via Instagram gøre opmærksom på blogindlæg.
Nogle bloggere bruger Insta Stories, Snapchat og YouTube til at skabe trafik til deres blog. Man kan også være på en portal som fx Bloglovin’.

Der gik lang tid før jeg så, at man kunne tilføje knapper, der muliggør deling på diverse sociale medier! Da de kom på, fulgte hurtigt mange nye læsere.
Indtil for nylig delte jeg alle indlæg på både min private og professionelle fb side, men efter anbefaling fra en SoMe sociale medier ekspert, deler jeg nu typisk indlæg forskellige steder:

Fagnyt og data på LinkedIn, træningstips på prof fb, fritid og rejser på privat fb. Infografik og billeder på Pinterest. Motivation og almen sundhed på fb og Google+.

1483021278_social-media_facebook   1483021434_social-media_twitter  1483021465_social-media_pinterest  1483021481_social-media_linkedin  1483032690_social-media_google-plus  1483021393_social-media_instagram

10. Blog statistik

Professionelle bloggere – eller deres sociale medier eksperter – overvåger løbende (dagligt) bloggens statistikker, så de blandt andet kan se:

  • Hvilke dage, tidspunkter og indlæg, der er populære.
  • Hvor mange læsere, der er, og hvilke lande læserne kommer fra.
  • Hvilke sider, der linker eller henviser til bloggen og hvilke links, bloglæsere følger.

Styr over statistik gør at man kan målrette og time indlæg endnu bedre.

Jeg opdagede først sent statistikfunktionen og har endnu ikke fulgt eller anvendt den målrettet. Det er dog interessant at se, hvad bloglæsere synes bedst om og hvordan siden findes: Mest populære tidspunkt er tirsdag 7:00 og bloggen findes især via almindelig søgning, facebook og WP Reader. 

Note: Talinteresserede kan se befolkningstaltællere, blogposttællere m.fl. her: Worldometers.

blogging_map

Vil man have avancerede data, kan man tilknytte Google Analytics.
Man går ind på Google og søger på det og følger vejledningen (gratis).

Jeg håber på fortsat at udvikle bloggen, tekst, indhold og opsætning. Og inviterer interesserede til at bidrage med historier, kommentarer, forslag og spørgsmål.

Med dette 1000. indlæg: 1000 tak for de første 5 år fra mig.

Rigtig god blog læsning eller egen blog skrivning.
MarinaSignatur

 

Som blogger kan det være rart med hjælp til sit regnskab.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Er kaffe sundt? Viden om kaffe, sundhed og sygdom