5 Specielle, festlige tips til at hygge OG holde vægten i julen

5 cool skiferie tips: Generelle og specielle til ski fitness

Af Marina Aagaard

Vintertid er lig med skiferie tid for mange. Alt for mange glemmer dog at tage forskud på glæderne og undlader skitræning? Få meget mere ‘skiglæde’, dyrk skiforberedende træning; en herlig påmindelse om, at tiden på ski nærmer sig.

Ski_Bad_Gastein_Skiing_Henrik_Elstrup_Marina_Aagaard_blog

5 cool skiferie tips

En optimal skiferie starter om sommeren (eller lige efter skiferien)!

1. Start på skitræning asap (vær i skiform året rundt)

Det er vigtigt at vide at skiløb er en krævende sport, der kræver en vis forberedelse – også for, eller måske især for, hyggeskiløbere.

Gør klar til at få den bedste skiferie. Dyrk ski fitness nu.

Er det lige før afgang? Det er aldrig for sent at komme i lidt bedre form. Lav lidt styrketræning og balancetræning i den sidste tid inden. Til gengæld er det vigtigt, at der ikke trænes alt for hårdt og tungt; man skal undgå at blive øm på turen.

balance_t_balance_g6t7378

2. Dyrk ski fortræning hvor som helst og når som helst

Mange geniale ski øvelser kan man lave derhjemme, på jobbet eller studiet eller rundt omkring, mens man er ude eller venter på et eller andet.

Vælg mellem diverse hop, twist hop, benbøjninger (squat), udfald (lunge), armstrækninger, rygstrækninger, mavebøjninger og planker og forskellige balanceøvelser.

Skiløb handler også om afsæt og opbremsning, så det er en fordel at medtage disse bevægelser ved at lave ski- og skøjtebevægelser som del af motionen. Det gavner – ikke bare i forbindelse med skiløb, men giver all-round god form og figur.

3. Dyrk konditionstræning hele året

Danmarks bedste skiløbere – og sundhedsprofessionelle – anbefaler at man mindst 2-3 gange om ugen, mindst ½ time ad gangen, dyrker konditionstræning og får pulsen op, så man får en bedre udholdenhed, der giver overskud på pister og løjper.

Vægtbærende aktiviteter der minder om skiløb, rulleskiløb, skøjteløb (eller slide, vist på foto) og løb, er oplagte. Mountainbike cykling (balance) er også anbefalet (pas på skader), men al konditionstræning gavner generel udholdenhed, også roning, svømning o.l.

slide_g6t87034. Lav ski-specifik varieret træning

Man kan ikke simulere – efterligne – skiløbet, men man kan stimulere kroppen til udvikling med øvelser, der minder om aktiviteten, så man bruger tiden fornuftigt. Dvs. træner specifikt målrettet skiløbet, så man ikke spilder tiden med uvirksomme øvelser.

I skiløb anvender man flere positioner og teknikker, bestemt af bjergets hældning og sneens beskaffenhed, og man aflaster ofte undervejs, dvs. at man står ikke i en enkelt statisk stilling. Derfor er variation i den skiforberedende træning anbefalet.

Skiløb tager afsæt i følgende grundposition, som også kan trænes under fortræningen:

  • Fødder starter i hoftebredde eller lidt smallere.
  • Hofter og ben bøjede, skinnebenene presses frem (som om de presses mod skistøvlen) med hælene solidt i gulvet. Dvs. at knæene ofte passerer frem over tåspidserne, hvilket er helt o.k., når fødderne er i underlaget, så knæene er stabile.
  • Kroppen er let fremadlænet, med stabil ryg, så skuldrene er fremme over knæene.
  • Armene er let bøjede og foran kroppen.

ski_grundstilling

5. Få skiundervisning

Det kan næsten ikke anbefales kraftigt nok: Gå på skiskole eller træn med skilærer eller ski-instruktør, som i løbet af kort tid kan give mange tips til, hvordan man 1) står på ski, 2) forbedrer skiløbet og 3) finder de gode steder og de flotteste ture.

Skiundervisning sikrer at man får meget mere for pengene, når man er på skiferie; at man får flere og bedre oplevelser på skituren.

Bad_Gastein_Peaks_Henrik_Elstrup_Marina_Aagaard_blog

Rigtig god skiferie.

Se mere: Basisøvelser med og uden slider (find flere, scroll ned i Ski Fitness kategorien):

Læs mere (masser af fotos og super øvelser):

Ski Fitness bog eller ebog.

Fotos: Henrik Elstrup (Bad Gastein). CPhotography (Ski Fitness)

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

5 Specielle, festlige tips til at hygge OG holde vægten i julen