Motivation? Dagens motivationscitat: Vejen til forbløffende resultater

5 Specielle, festlige tips til at hygge OG holde vægten i julen

Marina Aagaard, MFT

Julesæson er hyggesæson. Man hygger sig fantastisk sammen med andre med indendørs og udendørs aktiviteter, leg og spil. Ikke kun ved at spise sammen, selvom det er en af favoritterne. Et smart juletip er at finde en balance (smutveje til fest).

80-20 reglen (ikke Pareto-princippet) – eller måske 90-10 reglen – er en klassisk guide:
Fest med det mindre sunde en del af tiden og spis sundere og bevæg dig mere en større del af tiden. En fornuftig guide: Spis sundt i hverdagene og fest (lidt mere) i weekenden.

Jeg mener nu, at man måske kan feste mindst 80 procent af tiden, mentalt og med maden og kroppen; når man fester med lækre, sjove ting, der tilfældigvis og heldigvis også gavner humør, præstation og sundhed – og anretter det hele pænt og ‘appetitvækkende’:

Skovture til fods eller på cykel med familien, ketcher- eller bat-idræt med partneren, boldspil med vennerne, dans og (pakke) spil med fysisk aktivitet med alle. Og luksusguf:
Nødder af enhver art, fantastiske fede fisk, velsmagende olier, æg på alle måder, knasende sprøde grøntsager, himmelske friske og vitaminspækkede frugter.

Også i julen.

5 Smarte Strategier til Glæde og God Form i Julen

 • Hold jul. Fokuser på glæden. Lid ikke afsavn. Nyd det, der gør dig glad. Hold dog formen vedlige ved at prioritere og moderere indtaget af de mest kalorietunge mad- og drikkevarer, ikke kun for vægtens, men for sundhedens og velværets skyld.
 • Nyd maden. Spis rigtig langsomt og nyd hver en mundfuld. Læg gaflen mellem hver bid og tyg maden 35-50 gange. Det giver flere smagsoplevelser, forlænger nydelsen og måske når du at blive mæt undervejs og undgår overspisning:
  ….
  Undgå overspisning. Spis moderat også af det sundere: Tag en portion og/eller brug små eller mindre tallerkener. Det hjælper til at man spiser (en smule) mindre.

  Hvert år bliver folk så syge af overspisning i julen at de må på hospitalet?! Det kan være så slemt, at det føles som hjerteproblemer;
   stikkende smerter i mave og bryst!
 • Hold igen med slik og søde søger. Vælg 1-2 dage i løbet af ugen med slik, ikke hver dag. Begræns mængde. Vælg kvalitetsslik uden tilsætningsstoffer; fx chokolade og marcipan (nip til det og nyd det længere). Eller valnødder og mandler.

  Lyst til julekage? Spis den, du er vild med, ikke de andre. Spis moderat (1 stykke?). Spis ikke af høflighed overfor værtinden eller fordi den slags kage er “del af julen”.
 • Hold igen med alkohol. Nyd alkohol med måde og sammen med måltider eller snacks. Nyd alkohol således, at du næsten ‘tygger’ det, smager ekstra på det og drikker langsomt med tid mellem (små) mundfulde. Prioritér, vælg det bedste.

  Hold dig omkring Sundhedsstyrelsens anbefalinger (genstande/uge; 7 K / 14 M).
  Find erstatninger; lækre mocktails (drinks uden alkohol) og krydrede (chai) teer.
  De smager skønt og vejer knapt så tungt på kalorie-kontoen.
 • Bevæg dig mest muligt. Brug hver en lejlighed til at gå og bevæge dig ekstra i hverdagen – også i december – det kan være nok til vægtvedligehold. Og dyrk vintermotion; ture i den friske luft, skøjteløb eller festlig fitness inde i varmen.

  Hvad du end gør: Vent ikke til januar med at komme i form. Benyt december, hvor der er plads i parkerne og i fitnesscentrene til at tage forskud på nytårsmotionen.

p1010868   granataeblekerner_whasselnoedder_w    appelsiner-jul

Rigtig glædelig julesæson.

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Motivation? Dagens motivationscitat: Vejen til forbløffende resultater