TTM og motivation: Vaneændring - forandringsstadier og strategier

Stomp dig glad og i form: Motiverende motion for alle

Af Marina Aagaard, MFT

Et lillebitte sort, råt teater pakket med tilskuere. Fem eller flere fænomenale performere, der fylder rummet med tilsyneladende skødesløse, men skarpe bevægelser og inciterende lyd. Det er en ind-i-kroppen oplevelse og musklerne rokker i sædet.

Stomp – genial ide og forestilling

Det var en aften for mange år siden i New York, hvor min eks og jeg var så heldige at opleve den originale opsætning af Stomp. Dengang var fænomenet nyt og overraskende:
Musik skabt af kropsbevægelser og trommen på og med alle mulige og umulige objekter som tændstikker, koste, skraldespandslåg og lignende. Alle publikummer blev helt høje.

Har du ikke set en Stomp forestilling? Giv dig selv chancen, hvis muligheden dukker op.

På Aalborg Universitet, Idræt, havde jeg i dette forår fornøjelsen af at undervise en dag i musik i praksis og fandt og viste denne video med en sekvens, der er helt genial, for den handler ikke kun om rytme og klap, men også om kommunikation og motivation.

Stomp – og videoklippet – er seværdigt for enhver uanset om man er interesseret i idræt, dans og fitness eller ej. Det er unik underholdning og man behøver ikke at se ret mange sekunder af de 11 minutter, før man er fanget (og der er flere videoer i serien, vist 6).

Stomp som motion

For få år siden var jeg gæsteunderviser i 1 t motionsaerobic i en gymnastikhal. Vi skal i gang, men musikanlægget virker ikke. Som i slet ikke. Ingen fejl 40 denne gang. Gode råd er gratis:
Det må blive en time med stomp! Vi skaber selv musikken med gang, tramp og klap.
Det var ingen Grammy præstation, men det gik bedre end forventet og stemningen var høj … 

For nylig skulle jeg holde kursus med teori og praksis for motionsambassadører på Sjælland. Formålet var Fysisk uddannelse og ideer til nye øvelser. “Nye øvelser” er et vidt begreb og efterhånden kender de fleste alle grundøvelserne … hvad gør man?

Man kan eksempelvis finde inspiration uden for de vante rammer: Tænker man motion, danner der sig nogle billeder af, hvad det er. Tænker man dans, dukker der andre billeder op på nethinden. Tænker man fitness dans, forestiller man sig noget helt tredje …

Som motionsinspiration til diverse sammenhænge og stort set alle målgrupper i alle aldre: En ide til ice breakers, opvarmninger og pulstræning er helt simple Stomp-effekter som som tramp (gang med power) og klap i forskellig hastighed og rytme.

Gå (tramp) langsomt >
Gå dobbelt så hurtigt (stadig langsomt) >
Gå almindeligt tempo >
Gå dobbelt tempo

(som helnoder, halvnoder, fjerdedelsnoder og ottendedelsnoder). Eller:

Gå højre (1), klap (2), gå venstre (3), klap (4). Gentag. Eller forskudt, synkoperet:

Gå tre hurtige trin (og-1-og), klap (2), gå tre hurtigt (og-3-og), klap (4). Eller kombi:

Gå (1), klap (2), gå-gå (og-3), klap (4), gå (5), klap (6), gå (7), klap-klap (-og-8).

Plus variationer og kombinationer.

At klappe og trampe er ret nemt – også for danseudfordrede – og giver en mærkbar effekt; varme i kroppen, alsidig under- og overkropsmotion, stimulering af sanserne og højt humør. Klap løfter stemningen – især når man er flere.

Prøv det lige nu:

Stamp med fødderne og klap i forskellige tempi.

Rigtig god weekend.

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

TTM og motivation: Vaneændring - forandringsstadier og strategier