Kost og sundhed: Kan man spise sig fit og rask?

Flow og træning: Deliberate play og deliberate practice

Af Marina Aagaard, MFT

I idrætsfaget Talentudvikling diskuterer man deliberate play og deliberate practice. Ikke bare teori med relevans for sport, men i høj grad principper trænere og trændende kan tænke over i forbindelse med målrettet fitness træning.

Begreberne vedrører udvikling af exceptionel sportsekspertise eller færdighed. Hvordan man forbedrer sig på den bedste, mest motiverende og resultatskabende måde.

Play eller practice? Det giver ekstra energi, når man oplever motivation og en tilstand af flow (kompetencer og udfordringer i et optimalt forhold, så man glemmer tid og sted).

Målrettet leg, deliberate play, deler kendetegn med mere primitive former for fysisk aktivitet som løb, klatring, spring og leg, hvor man tumler rundt, men med mere organiserede og unikke adfærdsmønstre (Handbook of Sports Psychology, side 186).
Det kan eksempelvis også være gadeidræt og fodbold i baghaven.

Deliberate_play_photo_Henrik_Elstrup_Marina_Aagaard_blog

Målrettet træning, deliberate practice, beskrives som enhver træning a) udført med det specifikke formål at forbedre præstationsevnen (fx ikke for fornøjelse eller ydre belønninger), b) med kognitiv [mental] og/eller fysisk anstrengelse, og c) relevant for at promovere positiv udvikling af færdigheder (Handbook of Sports Psychology, side 185).

Forskelle mellem Deliberate Play og Deliberate Practice

Deliberate Play Deliberate Practice
For aktivitetens egen skyld For et opnå et fremtidigt mål
Fornøjeligt Ikke det mest fornøjelige
Forestilling mulig Udføres med seriøsitet
Interesse i adfærden Interesse i resultatet af adfærden
Fleksibilitet Udførlige regler
Voksen involvering ikke påkrævet Voksen involvering ofte påkrævet
Forekommer i diverse miljøer Forekommer i specialiserede faciliteter

Tabel oversat fra tabel i Handbook of Sports Psychology baseret på definitioner af deliberate play (Côte et al., m.fl.) og deliberate practice (Ericson et al.).

Det er en fordel indledningsvist at lege sig til resultater og til erkendelse af, hvad det er man gerne vil blive god, bedre eller bedst til. Der er også fordele ved målrettet (fysisk) træning, som styrker både fysisk og mentalt (Practice does make perfect).

Forleden forklarede træningseksperten Eric Cobb, Z-health, i en video Play, Progress & Plateau, hvor han ser på tre scenarier i træningssammenhæng:

 • Play; leg eller blandet træning især for motionister uden specifikke sportsmål; en legende, nysgerrig tilgang kan bruges til at finde ud af, hvad man har lyst til at træne. Eric Cobb siger noget meget vigtigt, som jeg kun kan tilslutte mig:

  Den største forhindring for leg er frygt. Jeg ønsker, man forstår, at det kræver mod og dristighed for en voksen at kaste sig ud i noget :
  “Jeg ved ikke, hvad jeg gør, men jeg har tænkt mig at have det sjovt alligevel; jeg vil prøve det og blive engageret i det”.

 • Flow; en zone eller tilstand hvor man er positiv, fordybet og glemmer tiden. En flow definition (Csikszentmihalyi) er; balance mellem udfordringer og kompetencer.I Red Bull Flow Performance Institute har de jf. Cobb analyseret sig frem til at det er:

  “Uanset hvad man er god til; når man bevæger sig bare 4 % over det, over eller ved kanten af ens talent eller evne, så opnår man en mental tilstand af, at alt andet forsvinder og det eneste man er fokuseret på, er det, man er i færd med”.
  Opnås især under konkurrencer eller når man er lige uden for egen komfort zone.
 • Deep practice; træning, hvor man målrettet arbejder imod forbedring (efter at man er mentalt klar til det efter at have leget og oplevet flow). Her er der ofte fejl (40-50 %), mens man udvikler sine færdigheder, hvilket kan være hårdt og frustrerende, men også bør være givende og motiverende; man mærker en forskel. Deep (deliberate) practice er for konkurrencemennesker og de med særlige mål.

Interessante og relevante emner, som man kan finde mere information om ved at søge på idræts-litteratur og artikler inden for bl.a. psykologi, læring og talentudvikling.

Rigtig god læse- og træningslyst.

Ingen kommentarer endnu

Hej. Synes du indlæg er brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kost og sundhed: Kan man spise sig fit og rask?