Top 50 Motion og Sport i Danmark: Danskernes motions- og sportsvaner 2016

NEAT: Småbevægelser for vægttab og vægtvedligehold

Af Marina Aagaard, MFT

Bevægelse holder kroppen i gang, sørger for at muskler og led er velfungerende, i perfect working order, og øger energiforbruget. Selv en lille smule bevægelse, hver dag, i årevis, har stor betydning for sundheden. Det bør man minde sig selv om.

mp900227768

De generelle anbefalinger for fysisk aktivitet lyder på større mængder med moderat til høj intensitet. Heldigvis har bevægelse med lav intensitet også værdi:

NEAT aktiviteter fremmer sundhed og forebygger overvægt

Små bevægelser i hverdagen, rejse sig og sætte sig, trippe med fødderne, tromme med fingrene, slentre fra sted til sted, kaldes NEAT aktiviteter, Non-Exercise Activity Thermogenesis, ikke-træningsrelateret aktivitet termogenese (forbrænding).

NEAT aktiviteter, små bevægelser og at stå og gå i stedet for at sidde har større betydning for sundheden end man umiddelbart skulle tro og de er væsentlige i relation til at vedligeholde kropsvægten, forebygge overvægt, og holde sig sund og rask.

Småbevægelser

Et amerikansk forsøg på Mayoklinikken viste at overvægtige og fede har en klar tendens til at bevæge sig mindre end normalvægtige. Forskellen i småbevægelser svarede til, at de overvægtige forbrænder cirka 300 kalorier mindre om dagen sammenlignet med de normalvægtige (Sandheden om sundhed):

“Et dagligt overskud på energibalancen
svarende til 300 kcal kan føre til en
vægtøgning på cirka 10 kg pr. år”.

Omvendt har flere forsøg vist, at blot lidt mere bevægelse i hverdagen, kan forhindre at man i løbet af året gradvist tager 1-2 kilo på svarende til 5-10 kilo i løbet af fem år.
Jo mere der sætter sig, desto sværere er det at slippe af med, så man bør være på forkant; ved at røre sig som en naturlig del af dagen bliver vægtvedligehold lettere.

Ha’ det godt.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Top 50 Motion og Sport i Danmark: Danskernes motions- og sportsvaner 2016