Kend din træningsform: Basistræning - grundtræning med kropsvægt

Sæt pris på livet: Sæt Pris På Brysterne

Sæt Pris På Brysterne er et nyt tiltag under STØT BRYSTERNE, der sætter fokus på brystkræft og opfordrer alle til at “sætte pris på brysterne”.

I denne uge fik jeg fra Kræftens Bekæmpelse en invitation til at støtte op om foreningens arbejde med at forebygge kræft og formidle viden om sygdommen; den nye kampagne hedder SÆT PRIS PÅ BR(.Y.)STERNE.

Ideen er at man støtter kampagnen ved at uploade sit eget Sæt Pris På Brysterne foto på de sociale medier og gerne – eller alternativt – samtidigt give et bidrag til forskning, forebyggelse og patientstøtte til brystkræftramte kvinder.

Sæt Pris På Brysterne

Sæt pris på brysterne Marina Aagaard blog#SætPrisPåBrysterne

Kampagnesiden skriver: Du kan være med til at sprede budskabet og engagere dine venner og familie til at være med og give et bidrag, så vi sammen kan bekæmpe brystkræft og hjælpe alle de kvinder og familier, der bliver ramt.

Sådan gør du

Og sådan gjorde jeg:

1. Tag dit SÆT PRIS PÅ BRYSTERNE-billede med to rekvisitter op foran brystet, som symboliserer en personlig ting  og som netop viser hvorfor du sætter pris på livet.

2. Upload billedet på din Facebook og/eller Instagram brug #SætPrisPåBrysterne.

3. Del budskabet med dine venner i dit netværk, og opfordr dem til at gøre det samme.

4. Gi’ en donation. Hvis du ikke har lyst til at dele et billede på de sociale medier kan du naturligvis også støtte og donere til brystkræftsagen via:
MobilePay: Giv et valgfrit beløb via MobilePay og vær med til at gøre en forskel for brystkræftpatienter og deres pårørende. MobilePay nummer: 53 19 08 08.
SMS: Brug mobilen og gør en forskel i kampen mod brystkræft. SMS PRIS til 1488, så donerer du automatisk 50 kroner.

Tjek. Tjek. Tjek. Tjek.

Det er en sjov kampagne-foto-ide, så jeg fik min mand til at tage et foto (øverst). Håndvægte er ikke de morsomste rekvisitter, men 1) de er personlige, del af mit liv, og henviser til at fysisk aktivitet kan forebygge sygdom, mens fysisk inaktivitet er en risikofaktor (grib vægte) og 2) “alle de gode ideer er taget”; se selv på Instagram #SætPrisPåBrysterne.

Får/har du også taget et billede, så del gerne her og der og alle vegne.

Fakta

Hver 9 kvinde rammes årligt af brystkræft og brystkræft er således stadig den mest udbredte kræftform blandt kvinder. Det er Kræftens Bekæmpelses målsætning, at det skal vi sammen lave om på, for når én rammes af brystkræft påvirker det mange menneskers liv og hverdag. Sæt Pris På Brysterne kampagnen har til formål at minde alle om, hvor vigtigt det er at sætte pris på os selv, hinanden og livet.

Fra rapporten: Fysisk inaktivitet – konsekvenser og sammenhænge (side 58-59)

5.3.2 Fysisk inaktivitet og brystkræft

Der er ca. 4.000 nye tilfælde af brystkræft om året i Danmark, og antallet af brystkræfttilfælde er stigende. Brystkræft er den hyppigste kræftform blandt kvinder.
Femårs- og tiårsoverlevelsen for brystkræft er henholdsvis 68 % og 47 %.

Sammenhængen mellem fysisk inaktivitet og brystkræft er mindre konsistent end for tyktarmskræft, saSætmtidig er styrken af sammenhængen lidt svagere end set for tyktarmskræft.

I et review af Friedenreich og Orenstein (141) fandt man en reduktion i antallet af brystkræfttilfælde blandt fysisk aktive kvinder i 32 ud af 44 studier (case-kontrol og prospektive kohortestudier). Blandt de 32 studier, hvor der var en positiv effekt af fysisk aktivitet, var den gennemsnitlige risikoreduktion på 30-40 %. Endvidere fandt man en dosis-respons-effekt i 20 ud af 23 studier.

Fysisk inaktivitet øger risikoen for brystkræft hos både præmenopausale og postmenopausale kvinder (155-161).

EPIC

I The European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) cohort, blev 218.169 præmenopausale og postmenopausale kvinder fulgt op for brystkræft i en gennemsnitlig periode på 6,4 år. I studiet blev det vist, at total fysisk aktivitet (arbejds- og fritidsrelateret fysisk aktivitet samlet) kun var relateret til en nedsat risiko for brystkræft blandt de postmenopausale kvinder og ikke de præmenopausale kvinder.

Det foreslås i flere studier, at effekten af fysisk aktivitet er forskellig for personer med forskelligt BMI, og at den største effekt findes hos kvinder med normal vægt (BMI<25). I The Women’s Health Initiative Study fandt man, at let til moderat fysisk aktivitet (gang 30 minutter pr. dag) var associeret med 20 % risikoreduktion for brystkræft blandt postmenopausale kvinder. Effekten var størst for normalvægtige kvinder,
som opnåede en risikoreduktion på 37 %, mens der ikke fandtes en signifi kant positiv effekt for overvægtige eller svært overvægtige kvinder. Ligeledes i det ovennævnte EPIC studie fandtes det, at den inverse relation mellem total fysisk aktivitet og risiko for brystkræft i de postmenopausale kvinder tenderede til at være stærkest hos de slanke kvinder (BMI <25) sammenlignet med overvægtige kvinder og svært overvægtige kvinder, men sammenhængen var dog ikke signifikant.

I en rapport fra The International Agency for Research on Cancer (IARC, som er en del af WHO) tilskrives 11 % af alle tilfælde af postmenopausal brystkræft fysisk inaktivitet (162). Biologiske mekanismer omfatter måske effekten af fysisk inaktivitet på hormoner, stofskifte, kropsvægt, kropsammensætning og immunfunktion. Brystkræft forekommer med øget hyppighed hos personer med type 2-diabetes og metabolisk 
syndrom, og det er muligt, at fysisk inaktivitet øger risikoen for brystkræft. (…)

Følg min Blog HER og Instagram HER

Skriv en kommentar

  • An excellent cause Marina.
    My wife was diagnosed with BC a couple of years ago. Mastectomy was her only option (she could have no chemo/radiotherapy as she had used up her lifetime limits of these treatments
    when she had Hodgkins Disease over 35 years ago).
    The more we can find out about all cancers and how they can be overcome the better.
    Thank you for sharing your wonderful photograph too.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Thank you, Ashley, for sharing. I sincerely hope your wife is doing better.
      In Denmark many, many people have family or friends, who have, have had or have died from cancer. Unfortunately Denmark has a very bad cancer statistic. It is hard and I wish it was not necessary to focus on this. Danish researchers are doing a great job, though, and I hope, that a feasible cure will be found in the not too distant future. I hope, hope, hope.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Thank you for your kind thoughts. My wife has issues with her health but is generally very well. She has a very positive attitude about things.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • A positive attitude does wonders for health and things.
      All my best wishes to your wife and you.

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kend din træningsform: Basistræning - grundtræning med kropsvægt