Maratonløb: Er det usundt eller sundt?

Hvad er cupping? Røde, blå og lilla mærker og OL restitution

Cupping? Ved OL i Rio ser man amerikanske svømmere med store, runde rød-blå mærker? Hvad er det? Spurgte Danmarks Radio en dag. Jeg kendte lidt til det, da en ven er blevet behandlet med cupping mod nakkesmerter.

De amerikanske svømmere svømmer stærkt og vinder mange guldmedaljer, så hvis de bruger særlige behandlings- og restitutionsmetoder, er disse måske værd at vide mere om?

Cupping13880208_1217592248273380_1915260588881048934_nCupping er ikke behageligt og kan gøre ondt … (og mærker forsvinder først efter 14 dage).
Svømmer Michael Phelps i baggrunden. Foto øverst: Inform. Nederst: Twitter.

Cupping

Cupping er en 1.500-2.000 år gammel terapiform eller behandlingsmetode, der angiveligt stammer fra traditionel kinesisk medicin (TCM). Cupping har ifølge forskellige kilder også været kendt andre steder i verden i mere end 1000 år.

Cupping har været anvendt som formel metode i hospitaler rundt om i Kina (og andre lande) siden 1950. Også i Danmark bliver metoden brugt til smertebehandling.
Man anvender en slags kop, der kan være af glas, bambus, stentøj eller silikone.

Der findes forskellige former for cupping, retained cupping, flash cupping, moving cupping, wet cupping, medicinal cupping og needling cupping. Eller overordnet tør (sug) og våd cupping (der indbefatter kontrolleret medicinsk blødning).

Under begge former for cupping, placeres en brændbar substans eller materiale som alkohol, urter, papir eller bomuld i koppen og antændes.
Når ilden dør ud, placeres koppen omvendt på patientens hud. Når luften i koppen køler ned, skaber det et vacuum, der får huden til at løfte sig og blive rødlig efterhånden som blodkarrene udvider sig. Koppen sidder på i cirka 10 minutter.

Moderne cupping anvender en pumpe til at skabe vacuum i koppen. Behandlere bruger også silicone kopper til medicinsk brug. Disse er bløde og kan bevæges rundt på huden, så der opnås en massage-lignende effekt.

Cupping forskning

Et nyere review (Cau, Li, Liu, 2012) der har undersøgt 135 cupping forsøg skriver at:

Mekanismerne i cupping terapi er uklare, men nogle forskere foreslår, at placeringen af kopper på bestemte aku(punktur)punkter på huden producerer hyperæmi [blodoverfyldning på et begrænset område af legemet] eller hæmostase [komplicerede processer i kroppen, som permanent kan stoppe en indre eller ydre blødning som følge af en skade på en blodåre], hvilket kan give i en terapeutisk effekt.

I vores tidligere undersøgelse udførte vi en systematisk litteratur søgning baseret på kliniske forsøg publiseret fra 1958-2008. Vi konkluderede, at størstedelen af de 550 inkluderede forsøg viste at cupping har potentiel gavnlig virkning på tilstande som helvedsild, hoste og åndenød.

Fem andre systematiske reviews om cupping terapi er blevet publiceret; med fokus på smertetilstande, genoptræning fra slagtilfælde, forhøjet blodtryk og helvedesild. Antallet af inkluderede forsøg i de omtalte reviews var ret lille (mellem et og otte forsøg). Forskerne Lee et al. udførte en oversigt over disse fem review og konkluderede, at cupping kun er effektiv som behandling for smerte og selv for dette forbliver der tvivl om effekten.

Selvom kvaliteten af de inkludere forsøg (RCTs) i de førnævnte reviews generelt var dårlige (…), følte vi, at det stadig var værd at udføre et overblik, et systematisk review for yderligere at undersøge den terapeutiske effekt af cupping terapi til specifikke sygdomme/tilstande på grund af den begrænsede evidens på dette område.

Konklusionen

Der er blevet udført og publiceret adskillige RCT studier (Randomized Controlled Trials) omkring cupping terapi i løbet af de seneste årtier.
Reviewet viser, at cupping kan have en potential effekt i behandlingen af herpes zoster [smertefuldt udslæt, helvedsild] og andre specifikke tilstande. Dog er det nødvendigt med yderligere stringent designede forsøg omkring effekten på andre tilstande.

Kommentar

Under OL kan cupping være brugt til smertebehandling – i Phelp’s tilfælde skuldersmerter – eller anden specifik behandling eller til restitution. Behandlere og patienter rapporterer om øget velvære. Visse behandlere mener, at “våd cupping fjerner skadelige substanser og giftstoffer fra kroppen” (WebMD), men der mangler dokumentation.

Ifølge Kathleen Lumiere, assistant professor, akupunktur og orientalsk medicin, Bastyr University, Washington, USA, menes cupping terapi at skabe blodtilstrømning til huden, hvilket skaber “en mild immun reaktion” (ScienceAlert), hvilket kan fremme restitutionen.

Der er altså ingen solid evidens for at cupping virker, men derfor kan det jo godt gøre det i visse situationer? Man må gå ud fra at de OL deltagere, der bruger metoden, har testet den i god tid i forvejen med positiv effekt, fordi det er for risikabelt at binde an med nye (gamle) metoder under så vigtige mesterskaber som OL.

På sigt bør man anvende metoder, der sikkert virker, så man ikke spilder kostbar tid og penge og lægger krop til noget, der muligvis ikke virker eller virker begrænset eller dårligt. Fremtidige forsøg vil muligvis bringe mere solid evidens omkring cupping.

Læs mere:

Cao H, Li X, Liu J (2012). An Updated Review of the Efficacy of Cupping Therapy. PLOS.

WebMD: What Is Cupping Therapy? Uses, Benefits, Side Effects

ScienceAlert: Here is how cupping therapy works and why so many Olympians use it.

Michael Phelps puts cupping therapy in the spotlight.

Cupping billeder

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Maratonløb: Er det usundt eller sundt?