Vand og vandindtag tips: Bedre sundhed og præstation

Samsø: Overraskende skøn natur til aktiv ferie og oplevelser

Af Marina Aagaard, MFT

Samsø. Danmarks 12. største ø med et areal på 114 km², højeste højde 64 m, 22 landsbyer og 3800 beboere, samsinger. Samsø kaldes “Øen i midten” på grund af dens strategiske placering næsten midt i Danmark.

Samsø_w_IMG_2452-1

Samsø

En ud af 1.419 danske øer på over 100 m², hvoraf 443 er navngivne og under 80 er beboede.

Samsø ligger lige ud for den jyske halvø, Jylland, nærmere betegnet skråt ud for Århus, Danmarks næststørste by, min by. Alligevel var jeg først i 2016 på min første Samsøtur.

Samsø kort til download

Sammen med Henrik, min mand, og hans søster besøgte jeg gode, gæstfri og gastronomi-interesserede venner – en heldig kombination – her ses en ypperlig gazpacho:

Samsø_w_MG_2522-1Vi boede i deres (sommer)hus tæt ved en af øens små og hyggelige havne.

Samsø har en overraskende varieret natur; hver gang vejen slår et sving, ser man noget nyt: Næsten hele Danmarks natur er repræsenteret på øen; strand, eng, skov, hede, bakkelandskab, kornmarker og små byområder.

Samsø_w_IMG_2597-72Øen inviterer til aktiv livsstil på og ved vandet, i badetøj, havkajak eller båd, og gang, løb og cykling på veje og stier. Det er anbefalet. BSV håndboldtræner Peter Bredsdorff-Larsen kalder Samsøs natur for “et stort multifunktionelt fitnesscenter” (Samsø, 2016).

Samsø_w_IMG_2496-1Samsø har ikke alene enestående natur, men også historie: Med sin centrale beliggenhed har øen siden vikingetiden været af stor strategisk vigtighed. I 1801, op til Englandskrigen, opførtes der skanser på Besser Rev og Kyholm og de kan stadig ses.

Samsø_w_IMG_2535-1 Samsø_w_IMG_2536-13Den lavvandede Stavns Fjord er adskilt fra havet af Kattegat af den 7 km lange sandbanke Besser Rev (foto herover). Det er muligt at gå på revet hele vejen til spidsen ved lavvande (ebbe), bortset fra når fuglene yngler her: Ingen adgang fra 1.5.-17.7.

Det er vigtigt at være opmærksom på tidevandet , da der kan være stærke og farlige strømme omkring revene ved højvande (flod).

Samsø_w_IMG_2598-1

Stauns og Kanhave Kanalen

Geografisk er øen delt i Nordsamsø og Sydsamsø afgrænset af den kunstige Kanhave Kanalen, der er udgravet på øens smalleste sted nær Stauns. Den har forbundet Stauns Fjord med Sælvig og havet vest for Samsø, en “smutvej” for fortidens skibe. Kanalen er ca. 500 m lang, 11 m bred og ca. 1,25 m dyb. Den er dateret til år 800 +/- 100 år.

Lige syd for Kanhave kanalen ligger Samsø Lufthavn, måske verdens mindste med bare ‘en græsmark og en vindpose’. Og nær lufthavnen; et hemmeligt sted med kajakker og både.

Samsø_w_IMG_2533-10

Nordsamsø – Nordøen

Issehoved er Samsøs nordligste punkt, et fladt græsområde med flot sandstrand. På kort ligner området næsten en miniature af Danmarks nordligste punkt, Grenen, nord for Skagen. I virkeligheden skifter formen efter vind og vejr; p.t. en blid bue uden spids.

Samsø_w_IMG_2488-1Landskabet lige bag Issehoved er et formidabelt istidslandskab, “…et af de mægtigste bakkeområder i Danmark, hvor landbrug har skabt landets største sammenhængende overdrevsområde med åbne græsklædte bakker…” (VisitSamsoe).

Samsø_w_IMG_2452-1 Samsø_w_IMG_2459-1 Samsø_w_IMG_2468-1 Samsø_w_IMG_2498-1Der er massevis af dyr på Samsø ? også vilde dyr åbenbart …
Skiltet beskriver markfirbenet som bakkernes bidske rovdyr!

Samsø_w_IMG_2446-1På Nordsamsø er en stor del af landskabet uopdyrket og der er et ualmindelig smukt og indbydende landskab med enge og små områder med skov og hede. Kysten er – som på sydkysten – præget af stejle skrænter og stenede strande og enkelte sandstrande.

Samsø_w_IMG_2436-1Syd for Issehoved og nord for Nordby ligger verdens største permanente labyrint med navnet Labyrinten. Den blev grundlagt i år 2000 i en tidligere juletræsplantage og er på 60.000 kvadratmeter (645.835 ft²). Ruten er 5.130 m (16.830,70 ft.

I 2001 blev Labyrinten godkendt som Verdens største Labyrint af Guinness World Records og var i 2005-bogen. Vi nåede ikke Labyrinten denne gang, den skal prøves næste gang.

Ballebjerg

På Nordøen ligger de små byer Nordby, Mårup og Langør og lige nordvest for Nordby, ligger bakken Ballebjerg, Samsøs højeste punkt, 64 m. Mod vest er der en flot udsigt ud over Århus Bugt samt halvøen Helgenæs og øen Tunø, hvortil man kan sejle fra Mårup. Mod øst kan man fra udsigtstårnet se småøerne Kyholm, Lindholm, Rumpen og Vejrø.

Samsø_w_IMG_2420-1 Samsø_w_IMG_2425-1Ballebjergs udsigtstårn fra 1920. Det sikrer en god udsigt mod øst.

Mårup. En lille havn med cafe – med livemusik om sommeren – nogle få huse og sommer-huse og 1 km væk en brugs med åbent 365 dage om året; man dør ikke af sult i Mårup.
Fra havnen har man udsigt til skrænterne hen mod Ballebjerg.

Samsø_w_IMG_2523-1Langør. Endnu en lille havn med en havnerestaurant og rundt om den spredt bebyggelse. Fra havnen er der en udsøgt udsigt ud over Stauns fjord og Besser Rev.

Samsø_w_IMG_2526-1 Samsø_w_IMG_2528-6

Nordby

En særligt idyllisk landsby med mange bindingsværkshuse med dekorative døre (foreviget på en plakat, der sælges i den lokale brugs) og omgivet af stokroser, roser og andre blomster i alle regnbuens farver.

Samsø_w_IMG_2360-1      Samsø_w_IMG_2362-1 Samsø_w_IMG_2369-1Nordbys museum (her over til højre) med bibliotek og Post og Telegraf mini-udstilling.
En must-see seværdighed for bog- og biblioteksentusiaster …

Samsø_w_IMG_2365-1 Samsø_w_IMG_2366-1I Nordby finder man et stort gadekær omkranset af bindingsværkshuse – og turister – og ude i gadekæret finder man et lille bindingsværkshus tilsyneladende beboet af ænder.

Samsø_w_IMG_2377-2Samsø_w_IMG_2371-1Samsø_w_IMG_2370-1   Samsø_w_IMG_2382-1 Samsø_w_IMG_2410-1En fascinerende fotochance: Finurlige fuglekasser med fine fingerbøl-størrelse fuglekasser.

Samsø_w_IMG_2390-1   Samsø_w_IMG_2391-1Danskere – inklusive samsinger – cykler naturligvis …

Samsø_w_IMG_2406-1… når de altså ikke tager bussen …

Samsø_w_IMG_2415-1… eller bilen.

Samsø er helt åbenlyst et sted, hvor man lufter sine fine biler af både nyere og ældre dato. Her er en mageløs muskelbil, Mustang, spottet i Nordby.

Samsø_w_IMG_2378-1

Sydsamsø – Sydøen

Sydøen er hjemsted for Samsøs største by, Tranebjerg, og 17 små landsbyer, 18 i alt. Heriblandt landsbyen Ballen på østkysten, hjemsted for Energiakademiet; et uddannelses- og besøgscenter. Samsø er verdenskendt som modelsamfund med brug af vedvarende energi fra vindkraft, fra 10 hav- og 11 land-vindmøller (100 % af elektriciteten) samt solenergi og biomasse energi (75% af varmen til opvarmning).

Ballen er Samsøs ferieby nummer ét med masser af overnatningsmuligheder, restaurationer og små butikker. Ballen Havn er særligt populær; den blev kåret som Danmarks bedste lystbådehavn, Årets Havn, i 2014 (8.500 gæsteanløb om året).

Samsø_w_IMG_2590-1Lige udenfor Ballen ligger festivalpladsen der huser den velbesøgte Samsø Festival, der afholdes hver år i juli (i 2016 for 27. gang), med Danmarks største musiknavne.

Samsø er udover festivalen og vedvarende energi også kendt for sin tidlige høst af nye kartofler, Samsø kartofler, ‘en delikatesse’ og sit økologiske landbrug.

Produktionen omfatter opdræt af grøntsager, korn og frugt samt husdyr, kød og produkter (lam, får (garn), køer, grise, heste, æsler, geder, høns (æg)). Der er også et mejeri, et bryggeri og en skovhave og planer om at udvide med slagteri og orangeri).

Samsø_w_IMG_2506-1

Ballen Havn

Frokost på Røgeriet i Ballen Havn. Probably the best ‘fiskefrikadelle’ in the world.
En ualmindelig fast, frisk, forrygende lækker ‘delle’ med knasende sprød kartoffelsalat.
En himmerigs-mundfuld.

Endda indtaget med udsigten til en tætpakket marina med masser af master og himmel og hav i klare blå nuancer, for lige netop til frokost viste vejret sig fra sin allerbedste side.
De to dage på Samsø bød – ifølge barometeret – på ustadigt vejr. En korrekt visning:
Der var gråvejr, regn og blæst – og vindstille og høj sol.

Samsø_w_IMG_2569-1   Samsø_w_IMG_2571-3 Samsø_w_IMG_2574-1

Smagen af øen

I dag kan man i løbet af en uge på øen besøge en ny restaurant hver eneste dag – og tre af dem er nævnt i White Guide over de bedste restauranter i Norden. Samsø har desuden sin egen Råvarefestival. I løbet af året kan besøgende købe produkter i blandt andet butikken Smagen af Øen i Ballen, en tætpakket kolonialvare-butik.

Samsø_w_IMG_2579-56 Samsø_w_IMG_2583-1 Samsø_w_IMG_2585-62

Pluk en blomst

Mange steder på Samsø er markerne omkranset af delvist ‘vilde’ bede med blomster i alle farver og med en opfrodring: Pluk en blomst og tænk på din landmand.

Samsø_w_IMG_2541-3  Samsø_w_IMG_2544-21Samsø_w_IMG_2542-4 Samsø_w_IMG_2548-25Et udvalg af øens vilde og tamme dyr lokaliseret i og omkring Ballen området.

Samsø_w_IMG_2581-1   Samsø_w_IMG_2587-1  Samsø_w_IMG_2591-1Samsø_w_IMG_2549-1Selvom det meste af jorden på Sydsamsø er opdyrket, er der enkelte steder skov, såsom skoven Brattingsborg Skov, og buskklædte skrænter og strandenge ved sydkysten. Optimale omgivelser til outdoor motionister, ornitologer og andre friluftsfreaks.

Men ikke kun cyklister og naturelskere har gode muligheder på øen. Bilinteresserede kan besøge verdens største private samling af Austins fra 1932-1990 efter aftale.

Samsø_w_IMG_2551-28 Samsø_w_IMG_2552-1Konklusionen på weekendens besøg er, at der er noget for næsten enhver smag på øen – og på en weekend kan man heldigvis nå at se en del. Alligevel er en enkelt weekend langt fra nok til at man når at opleve det hele. Der må flere og længere besøg til.

Læs mere:

Wikipedia Samsoe

Visit Samsoe

Følg min Blog HER og Instagram HER

Skriv en kommentar

 • Else

  Tak for din dejlige artikel og skønne billeder af vores dejlige lille ø

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Grete

  Kære Marina, dejlig ø – har netop her i sidste weekend også været der for første gang – med sejlbåd – nåede dog kun til Nordøen – Mårup – men fik til gengæld havnefest og fyrværkeri “med i prisen”. Desværre er den bedste restaurant (oplyst af pålidelig kilde!) i Nordby lukket og flyttet til Ballen – kun ét sted var åbent (midt i højsæson!!!) – vi blev da mætte, men kvaliteten var slet ikke i topklasse! Ikke sidste gang, at jeg vil bevæge mig rundt på Samsø:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kære Grete,
   Tusind tak for din hilsen, fortælling og tip. Det samme her. Jeg kommer også tilbage.
   Vi ses,
   Marina 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • A wonderful post.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vand og vandindtag tips: Bedre sundhed og præstation