Sevilla Sightseeing: Metropol Parasol og Sevillas Katedral

Gibraltar smuttur: En dag på klippen

Gibraltar er et meget specielt sted: En lillebitte halvø, et Britisk Territorium med delvist selvstyre. Halvøen ligger ved den sydlige del af Spanien, den Iberiske Halvø. Gibraltars areal er 6,8 km² og den nordlige grænse på 1,2 km mod Spanien er byen La Línea de la Conceptión. 

Er man i nærheden, er det oplagt at tage på en (dags)tur dertil. Det gjorde min mand, min nevø og jeg i sidste uge. Vi kørte i en lejebil fra Portugal via Sevilla, Spanien, til Gibraltar.

Gibraltar rejse

Man kører eller går ind igennem Gibraltars grænseområde, hvor man fremviser pas. Grænseovergangen ligner et færgeleje med billetkontor, men det skal man ikke lade sig snyde af. Alternativt kan man sejle eller flyve til halvøen. Lufthavnen ligger samme sted som grænseovergangen og havnen lidt derfra.

Lufthavnen set helt tæt på og langt oppefra.

Gibraltar_View_Marina_Aagaard_blog

Halvøen domineres af en markant 426 m høj klippe, Rock of Gibraltar, som ses i den 15. James Bond Film The Living Daylights (1987). Den indledende sekvens blev filmet på klippen og viser en Land Rover i fuld fart nedad i mange minutter før den kører igennem en klippevæg. Det meste er dog optaget samme sted nær toppen, filmet fra flere vinkler.

Gibraltar Rock of Gibraltar Marina Aagaard blog travel rejse

Gibraltar for begyndere

Gibraltar har været beboet og besat af mange nationaliteter. Navnet er af arabisk Jabal Tariq, Tariqs Bjerg, efter general Tariq ibn-Ziyad som ledede en invasion i 711.

I de seneste 300 år har halvøen været under britisk flag, med London som hovedstad, selvom Spanien ved flere lejligheder har forsøgt at tilbageerobre halvøen. Den spanske udenrigsminister antyder efter Brexit, det Britiske farvel til EU, “at det spanske flag på klippen er tættere på end før”. Indtil videre er alt dog ved det gamle:

Hovedsproget er engelsk og møntenheden er Gibraltar pund eller engelske pund. Modsat andre britiske områder, kører man dog i højre side af vejen som i det meste af Europa.

IMG_9246-15   IMG_9245-14Gibraltars økonomi er især baseret på turisme. Halvøen er et populært feriested for især briter og spaniere. Andre indtægtskilder er shipping, casino, online spil, finansielle services – skattely (?) – og shopping; der er et lille byområde med butikker og stormagasin.

Gibraltar_Great_Europe_Point_Lighthouse_Marina_Aagaard_blogResten af halvøen består af fladt lavland med en 12 km kystlinje med sandstrand eller klippe. Man kører gennem flere tunneller på turen halvøen rundt; der er en østkyst og en vestkyst, Westside, hvor hovedparten af de cirka 32.000 gibraltarer og andre nationaliteter bor.

På den sydligste spids, Great Europa Point, finder man en moske, et fyr, en kanon og et udkigspunkt med en imponerende udsigt over Gibraltar-strædet. På den anden side, 13 km væk, ligger Marokko. Desværre er der ikke tid til en sejltur dertil … denne gang.

Gibraltar_Great_Europe_Point_Marina_Aagaard_blogIMG_9353-190IMG_9356-1Gibraltar_Great_Europe_Point_Marina_Aagaard_blogDet sydligste Gibraltar (her over), set fra kystvejen lige foran fyret.

Gibraltar set fra oven

Hvad gør man i Gibraltar, hvis man kun er på besøg en enkelt dag? Nogen shopper, men man kan også købe en billet og tage Gibraltar Cable Car op til udsigtspunktet midt på klippen, 412 meter på mindre end 6 minutter. Der er en afgang hvert 10. minut.

Man kan nøjes med at købe adgang til turen og platformen på toppen. Man kan også købe en billet til flere af øens attraktioner, inklusive en stor hule, St. Michaels Cave.

IMG_9248-21Gibraltar_Cable_Car_View_Marina_Aagaard_blogGibraltar_Cable_Car_View_Marina_Aagaard_blogPå toppen er der en cafe med relativt høje turistpriser og begrænset udvalg, en souvenir shop, to udsigtsplatforme, et abe-reservat, gamle fæstningsruiner og et afspærret militærområde. Man kan nemt få lang tid til at gå med at se på udsigten og fotografere.

Gibraltar_Top_View_Marina_Aagaard_blogØverst: Udsigt mod syd, militæranlæg og hav. Nederst: Udsigt mod nord, Spanien.

Gibraltar_Rock_View_Marina_Aagaard_blogJeg er ved at fotografere, da nogen pludselig river voldsomt i min rygsæk. Jeg tænker at det er Henrik, min mand, der laver sjov. Men nej. En stor abe er hoppet op på ryggen af mig og er begyndt at lyne taskens lynlås op, imens folk omkring mig råber advarsler. Jeg drejer rundt, aben hopper ned, og jeg redder taskens indhold.

IMG_9261-34IMG_9279-51Jeg vidste det jo godt. På klippen lever der mellem 50-70 vilde ‘barbary macaque’ aber og de løber hjemmevant rundt blandt turisterne – uden at man af den grund må fodre dem: Fodring forbudt! Min mand overværer senere en abe nusse sin nyfødte lige efter fødslen.

Efter en rum tid på klippen svæver vi ned. Nede ved p-pladsen er der en botanisk have, The Alameda Gibraltar Botanic Gardens, og selvom jeg selv mangler grønne fingre, er jeg vild med væksthuse og haver. Denne stemningsfyldte oase er speciel, petite og lidt slidt.

The_Alameda_Gibraltar_Botanical_Gardens_Marina_Aagaard_blogIMG_9310-147wIMG_9307-144w The_Alameda_Gibraltar_Botanical_Gardens_Marina_Aagaard_blogIMG_9311-148wIMG_9312-149wDet vrimler med kanoner på øen. Selv i den botaniske have er der flere af slagsen.

IMG_9313-150wIMG_9314-151wThe_Alameda_Gibraltar_Botanical_Gardens_Marina_Aagaard_blogEt have særsyn: En rød, gammel engelsk telefonboks i baggrunden til venstre.

IMG_9321-158wIMG_9322-159wThe_Alameda_Gibraltar_Botanical_Gardens_Bee_Hotel_Marina_Aagaard_blogHerover et særligt have-afsnit med et bi-hotel og to velklædte fugleskræmsler.

The_Alameda_Gibraltar_Botanical_Gardens_Cactus_Marina_Aagaard_blog

Uden mad og drikke …

Lige overfor haven og svævebanestationen er der et lille italiensk pizzaria, Mamma Mia.
Vi skal have noget at spise i en fart, før vi skal ud og køre langt. Så det bliver Mamma Mia. Et diminutivt, jævnt udseende sted; forventningerne er moderate (der er tre pizzarier i Gibraltar, men Mamma Mia er det eneste – ifølge skiltet – med en ovn med træ-brænde).

Heldigvis bliver vi positivt overraskede. Alt er frisklavet, rygende varmt og meget lækkert: Først bruschetta, ristet brød med tomater, olie og krydderier, så henholdsvis pizza (nevø), spinat ravioli (mand) og spaghetti bolognese (blogger). En dejlig og mættende middag – ikke særlig paleo-agtigt (alt for meget hvidt mel til at være sundt), men det er jo ferie …

Man kan nå meget på en dag i Gibraltar, men det ville være mere optimalt med en lang weekend eller længere. Så ville jeg selv bruge længere tid alle steder, besøge hulen og måske butiksområdet. Og gerne en dagstur til Marokko for at se Tangier. Det skulle være anbefalet; sejlturen tager 1½ time hver vej og så er der 40 km kørsel i bus hver vej.

Mere om Gibraltar:

Det er dyrt at flyve direkte til Gibraltar (fra Danmark):
Søg eventuelt på flybilletter (fx med Momondo) til Spanien og kør dertil.

Gibraltar Holiday Guide

Visit Gibraltar

Wikipedia: Gibraltar 

Følg min Blog HER og Instagram HER

24 kommentarer

  • Genuinely when someone doesn’t understand afterward its up to other viewers that they will help, so here it takes place.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fantastic website. Plenty of helpful info here.
    I am sending it to several buddies ans also sharing in delicious.
    And of course, thank you to your sweat!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • What a information of un-ambiguity and preserveness of valuable familiarity regarding unpredicted
    feelings.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • What’s up, its good article about media print,
    we all understand media is a impressive source of information.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nice blog here! Also your website so much up
    very fast! What host are you using? Can I am getting your affiliate link on your host?

    I wish my website loaded up as fastt as yours lol

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hungry Shark Mod is an actual working mod.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Aw, this was a really good post. Finding the time and actual effort to
    generate a very good article… but what can I say… I hesitate a whole lot and don’t
    manage to get anything done.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • First off I want to say terrific blog! I had a quick question which I’d
    like to ask if you do not mind. I was curious to find out how you center yourself and clear your mind prior to writing.
    I have had a hard time clearing my thoughts in getting my ideas
    out there. I truly do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15
    minutes are wasted simply just trying to figure out how to begin. Any suggestions or tips?
    Kudos!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Right now it appears like WordPress is the preferred blogging platform available right now.
    (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Superb, what a website iit is! Thiss weblog gives helpful information to us,
    keep it up.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • my dogs just look at me unless I tell them “car”.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Can you tell us more about this? I’d like to find out some additional information.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Excellent blog! Do you have any recommendations for aspiring writers?
    I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
    Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely overwhelmed ..
    Any ideas? Thanks a lot!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Our network of members and companions brings different capabilities to the desk.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hello, after reading this awesome article i am as well happy to share my
    knowledge here with friends.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hi there colleagues, its great article concerning cultureand completely explained,
    keep it up all the time.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Truly no matter if someone doesn’t understand after that its up to other viewers that they will assist, so here it happens.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Thanks for any other informative website. The place else may just I am getting that kind of information wrotten in such a perfect manner?

    I have a mission that I’m simply now operating on, and
    I hage been on the look out for such information.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne Nielsen

    Vi skal til Portugal (Algarve) om et par uger og manden vil godt på en bustur til Gibraltar. Der er 5 timers kørsel og jeg er lidt nysgerrig på vejforholdene, for jeg har tendens til køresyge. Er der bjergkørsel og mange sving?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Marina

      Hej Anne,
      Mange tak for dit spørgsmål. Og heldige jer, Algarve er fantastisk.
      Som jeg husker det er der ingen bjergkørsel og vi kørte på fin landevej/motorvej det meste af vejen. Jeg husker det som det var meget lige og regulære veje. Intet specielt udfordrende.
      Det er en lidt lang tur, men Gibraltar er turen værd.
      Rigtig god tur.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Leif blom

    Tak for info. Tager i morgen til Gibraltar på en endags tur. Bor pt. I Torremolinos.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Marina

      Hej Leif,
      Mange tak for din hilsen og heldige dig (at bo i Torremolinos og skulle til Gibraltar).
      Rigtig god tur!
      🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frederik

    Jeg kan også anbefale at tage en 8-personers guidet taxatur. Det koster 30 euro og inkluderer tunnel, grotte og aber. Det tager ca. 1 time og 40 minutter. Taxa’erne holder i bymidten (268 Main St).

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sevilla Sightseeing: Metropol Parasol og Sevillas Katedral