Danskerne lever sundere og dyrker mere fitness

Varme, vand, vild natur: Albufeira, Algarve, Portugal

Af Marina Aagaard, MFT

Portugal, eller República Portuguesa, ligger på Den Iberiske Halvø i det sydvestlige Europa og grænser op til Spanien i nord og øst og ellers omgivet af Atlanterhavet i vest og syd, med øgrupperne Madeira og Azorerne.

Vild og varieret natur og billige priser. Landet er absolut en rejse værd. Vi tog på en uges rejse til den sydligste del: Algarve kysten med base i byen Albufeira.

Algarve_Praia_Aveiros_Morgen_Henrik_Elstrup

Landet er 92.391 km² stort og har cirka 11 millioner indbyggere. Sproget er portugisisk (verdens sjettestørste sprog) og møntfoden er Euro. Hovedstaden er Lissabon.

Søfart og fiskeri udgør en vigtig del af Portugals historie og økonomi, men i de senere år er turisme blevet en stadigt større indtægtskilde. Landet er verdens største korkeksportør.

Den nordlige del af Portugal er dækket af et bjergmassiv, den sydlige del af bjerge, sletter og kyster med store, smukke, bløde sandstrande og varmt middelhavsklima med 33-44 grader Celcius om sommeren. Et varmt turistmål.

Albufeira_Portugal_Marina_Aagaard_blog

Algarve

Algarve kysten, nærmere bestemt Benagil, blev i 2016 nummer fire på  listen over de 50 flotteste steder i verden (Conde Nast Traveler: 50 Most Beautiful Places in the World; 1. Kappadokien, Tyrkiet, 2. Salar de Uyuni, Bolivia, 3. Mù Chang Chái, Vietnam).

Algarve_Portugal_Marina_Aagaard_blog

Enig. Algarvekysten er mere end kilometerlange sandstrande med silkeblødt sand fri for sten. Det er fascinerende, forrevne klippekyster med de mest fantastiske formationer skabt af de kolossale kaskader af vand, som bliver kastet op af havet.

Naturen er formidabel, men for historieinteresserede er der også noget at se: området har en omtumlet historie med mange besættere og der er spor tilbage fra stenalderen og bygningsværker fra blandt andre romernes tilstedeværelse omkring år 2 f.Kr.

Algarve_Portugal_Waves_Marina_Aagaard_blogMagiske, men magtfulde bølger: her et splitsekund før bølge angreb os og kameraer!

 

Algarve regionen har 16 kommuner og dækker 4.997 kvadratkilometer. Der er ca. 450.000 faste indbyggere som forøges med yderligere 1.000.000 beboere om sommeren; Algarve besøges årligt af cirka 10 millioner turister fra både indland og udland. Hovedstaden er Faro, der har en international lufthavn (FAO) og universitet, University of Algarve.

Sammen med produktion af fisk og skaldyr, appelsiner, bønner, figner og mandler udgør turisme den væsentligste del af Algarve’s sommer økonomi. Der er masser af resorts, hoteller, ferieboliger, restauranter, cafeer og barer samt marinaer, hav og strande, vandlande, golfbaner og mini-golf baner til de mange turister – også de motionsglade.

I sidste uge var der ni ekstra: Familien Aagaard; mor, far, min søster og jeg med mænd, søsters søn og datter og en veninde i en lejet ferievilla med pool i Oura bydelen, Albufeira. 

Albufeira_Portugal_Marina_Aagaard_blogPraia dos Pescadores, stranden midt i Albufeira by. Her strandmotion; beach volley.

 

IMG_9749-1Hvordan gik det til? uerfaren mini-golf spiller roder i vandet efter golfbolden …

Albufeira

Albufeira er en middelstor by beliggende centralt på Algarve-kysten. Navnet kommer af arabisk Al-buhera, der betyder havets slot. Der er ca. faste 40.800 beboere og mindst 300.000 om sommeren. Det er en hyggelig by med ældre bygninger, men også moderne arkitektur og bydele med barer, farver og fest, der ikke står tilbage for Sunny Beach …

IMG_8749-1  IMG_8756-1  IMG_8760-1 Algarve_Portugal_Marina_Aagaard_blog IMG_8768-1

Man spiser godt i Algarve (Portugal). Der er mange spændende fiskeretter, men også kødspisere kan blive mætte. Som på de fleste turiststeder i Europa er der et udvalg af traditionelle ‘internationale’ retter, suppe, salat, pasta, steak og de fleste steder er der pommes frites til maden eller i portugisisk stil kogte kartofler. Maden svinger fra jævn til superlækker afhængigt af spisested og kok.

Albufeira_Portugal_Marina_Aagaard_blogAlbufeira_Portugal_Marina_Aagaard_blogAlgarve_Tuna_Salat_Louisiana_wIMG_3147En simpel ret: Tun-salat med æg og sennepssovs. Ualmindeligt velsmagende.

Algarve_Albufeira_IMG_8720-1En anden simpel ret: Caprese, tomater, mozzarella og grønt (tomatrose i midten). Ahhh.

 Algarve_Knickerbocker_Glory_Louisiana_wIMG_3149   Algarve_Smoothies_Louisiana_wIMG_3148I varmen, 35 grader C, må der også kølende is-desserter og semi-sunde grøntsags-smoothies til …

Albufeira har en del små turistbutikker. Alternativt kan man gå på vindues-shopping og se på byens små og store arkitektoniske attraktioner. Blåt og hvidt dominerer.

Algarve_Albufeira_IMG_8863-1 Algarve_Albufeira_IMG_8865-1 Algarve_Albufeira_IMG_8866-1 Algarve_Albufeira_IMG_8868-1 Algarve_Albufeira_Portugal_Marina_Aagaard_blog Albufeira_Portugal_Marina_Aagaard_blog Algarve_Albufeira_IMG_8876-1 Algarve_Albufeira_IMG_8906-1 Algarve_Albufeira_Portugal_Marina_Aagaard_blogAlgarve_Albufeira_IMG_8908-1 Algarve_Albufeira_IMG_8910-1 Algarve_Albufeira_IMG_8911-1 Algarve_Albufeira_IMG_8919-1 Algarve_Albufeira_IMG_8922-1 Algarve_Albufeira_IMG_8925-1  Algarve_Albufeira_IMG_8927-1 Albufeira_Portugal_Marina_Aagaard_blog

Marina området er … naturligvis : – ) … anbefalet. Der kan man spise og drikke og bestille dykker-, fiske- og grotte-sejlture – eller man kan køre i go-kart eller på Segways. Bygningerne i Marina e Bryn er i festlige Miami-farver og kaldes Legoland af de lokale.

IMG_1838-1    IMG_1829-1Algarve_Albufeira_Portugal_Marina_Aagaard_blog

Algarves vestligste spids

I syd-vest finder man Fortaleza de Sagres, et stort fort fra det 15. århundrede, beliggende på en råt udseende klippespids. Samme sted finder man et mindre strandområde Praia do Tonel; et populært bølgeombrust surfer-område (små prikker på foto er håbefulde surfere).

Algarve_Portugal_Marina_Aagaard_blog IMG_8957-1Algarve_Reptile_Portugal_Marina_Aagaard_blogEt smukt reptil i en klippesprække nær ved fortet. Det havde jeg aldrig fået øje på, havde det ikke været for en tysk turists insisteren på at jeg simpelthen måtte følge med ham og se og fotografere vidunderet.

Algarve_Pottery_Portugal_Marina_Aagaard_blogEn butik på vejen: dækket af tallerkener og platter i alle regnbuens farver og diverse former. Portugal er kendt for keramik og fliser og også i algarve der er masser af håndværksbutikker med spændende ting.

 

Lidt nordligere på Algarves vestligste punkt finder man fyret, Farol do Cabo de São Vicente. Et populært udflugtsmål – især for fotoglade med hang til at fotografere fyrtårne – og stedet med ‘den sidste pølse før Amerika’ (stedet er endda afmærket i Google map) …

IMG_8998-1  IMG_8999-1Algarve_Letzte_Bratwurst_Portugal_Marina_Aagaard_blog IMG_8993-4   IMG_8996-1 Algarve_Farol_de_Capo_Sao_Vicente_Portugal_Marina_Aagaard_blog

Lagos-området

I området omkring byen Lagos finder man noget af den smukkeste kystnatur. Blandt andet den verdensberømte Benagil grotte med ovenlys. Desværre var bølger for kraftige under vores ophold, så hulebesøg var ikke mulige. Øv. Her Benagil strand set fra to vinkler:

Algarve_Benagil_Beach_Portugal_Marina_Aagaard_blogAlgarve_Benagil_Beach_Portugal_Marina_Aagaard_blog

Til gengæld gik vi tur på den moderat udfordrende natursti, The Seven Hanging Valleys Walk, 5,7 km fra Vale Centianes til Marinha Beach. Her er udsigt til klipper og hav set lidt fra oven. Vil man tættere på skal man se området fra søsiden.

Algarve_Coast_Portugal_Marina_Aagaard_blog

Tre steder man absolut bør besøge fra landsiden og vandsiden er: Ponta da Piedade, Lagos, Praia de Benagil, og Praia da Marinha.

IMG_3204  IMG_9021-11-2Algarve_Marinha_Beach_Portugal_Marina_Aagaard_blogAlgarve_Ponta_de_Piedade_Portugal_Marina_Aagaard_blogPonta da piedade, lagos. Der er en trappe med over 200 trin, der fører ned til en lillebitte afsats,
hvor man kan komme helt tæt på bølgerne eller sejle ud fra, hvis vejret er godt.

 

Algarve_Yellow_Submarine_Portugal_Marina_Aagaard_blogKlippeformationen Yellow Submarine er et fast indslag på sejlture. Set på en kombineret delfin-og-grotte-tur med DreamWave … på grund af hård bølgegang blev hjemturen et mareridt for ryggen.

 

Den lokale strand

Stranden få meter fra vores lejede villa var dejlig og inviterede til havbadning. Det var dog kun muligt de første par dage. Det meste af tiden viste havet tænder, så badning var forbudt. Så blev det til gå-, løbe- og fototure på strand og klipper i stedet.

Albufeira_Portugal_Marina_Aagaard_blogAlbufeira_Portugal_Marina_Aagaard_blog Albufeira_Portugal_Marina_Aagaard_blog

Et fantastisk sted, som man gerne vil tilbage til.

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Danskerne lever sundere og dyrker mere fitness