Squat jump og hop: Super (knogle) motion - også for begyndere

Hvad er Fodbold Fitness? Er det fitness?

Af Marina Aagaard, MFT

Er Fodbold Fitness fitness? Nej, det er mest fodbold. Men ja, man forbedrer sin fitness på en motiverende måde. Det tilbydes af mere end 150 klubber i Danmark.

Fodbold Fitness Marina Aagaard blog

Hvad er Fodbold Fitness?

Ifølge DBU, Dansk Boldspil Union, er Fodbold Fitness et træningstilbud til voksne mænd og kvinder, der ønsker en træningsform, der både er effektiv og social. Konceptet er enkelt og forsøger at tage det bedste fra to verdener ved at kombinere fodbold med fitness-sportens fleksibilitet.

Professor Peter Krustrup på Center for Holdspil og Sundhed på Københavns Universitet er en af hovedmændene bag Fodbold Fitness, der blev skabt i 2011:

“Et dansk fodboldkoncept der ser ud til at kunne blive udbredt i store dele af Europa” (Kronik: EM til os i nyt fodboldformat, JP 10.06.2016).

Fodbold Fitness er en intens, alsidig, involverende og motiverende træningsform
som kombinerer høj-intens intervaltræning, udholdenhedstræning og styrketræning, og
derved giver en effektiv og flerstrenget effekt på hjertekredsløbs fitness, metabolsk fitness og muskelskelet fitness for utrænede raske deltagere såvel som patient grupper:

Fodbold Fitness kan betegnes som en effektiv og bredspektret
forebyggelse og behandling af livsstilssygdomme.

Der er mange fordele. Men også en ulempe.

Fodbold Fitness Fakta

  • Motionsfodbold – på små baner. [og regler kan gøres fleksible].
  • For voksne mænd og kvinder i alle aldre – også seniorer.
  • Foregår udendørs.
  • Altid med bold.
  • Omfatter fodbold og fysiske øvelser.
  • Socialt. Man hygger sig, skaber relationer og styrker sit sociale netværk.
  • Sjovt. Man leger og spiller sig i form.
  • Sundt. Der er en lang række sundhedsmæssige fordele, som er uafhængige af spillerens køn, alder, form og fodbolderfaring.
  • Kan anbefales som en del af behandlingen af forhøjet blodtryk og har vist sig at være markant bedre end almindelige råd om sund og aktiv livsstil.
  • Kan reducere risikoen for hjerte-kar sygdomme for 20-55-årige ved at forøge konditallet og hjertefunktionen, forbedre fedtforbrændingen og reducere blodtryk, kolesterol og fedtprocent.
  • Kan have en positiv effekt for personer med type 2-diabetes
  • Forbedrer hjertets struktur og funktion; bedre end motionsløb
    (som set i forsøg med kvinder, der dyrkede fodboldtræning i 16 uger).
  • Forbedrer formen på en række områder. Stærkere hjerte, muskler og knogler.
  • Øger forbrændingen. Eksempel (DR Forsøg): Under 1 times træning løb de i gennemsnit 5 km og forbrændte cirka 700 kcal svarende til ca. 100 g fedt.
  • Øger chancen for at man holder ved motion; det er en sjov og social aktivitet.

Fodbold Fitness begrænsninger

Er der slet ingen ulemper ved Fodbold Fitness? Jo, en typisk boldspil ulempe:

I sport glemmer man ofte tid, sted og sig selv og der er uventede, ukontrollérbare, udefrakommende faktorer, hvilket øger risikoen for skader.
DR Sundhedsmagasinet satte i marts 2016 en gruppe på 30 midaldrende mænd til at spille let motionsfodbold med hinanden to gange om ugen for at se om de på ti uger kunne forbedre deres fysiske og mentale helbred.
Det lykkedes over al forventning. Desværre blev holdet ramt af et stort antal skader, hvilket resulterede i frafald: Holdet på 30 blev undervejs reduceret til 13 mand.
 
Skader er typisk for boldspil og kan ikke helt undgås. Noget kan dog gøres:
Grundtræning, almindelig fitness, med styrketræning, konditionstræning, balancer og bevægelighedstræning vil forberede og ruste kroppen til fysisk aktivitet.
Desuden bør motion inklusive Fodbold Fitness indledes med opvarmning.

Læs mere:

Følg min Blog HER og Instagram HER

6 kommentarer

  • http://wieliczko.eu You could likewise use NoTransformOptimizedImages to advise
    proxies not to additionally compress the images.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • hgf

    Great post! We are linking to this particularly great content on our site.
    Keep up the great writing.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • CC

    Fin artikel. Jeg føler mig nødsaget til at dele en kollegas motto: Alt løb er godt løb. Underforstået hvis alternativet ingen motion er. Man skal starte et sted, og stilstand er absolut ikke godt for noget.

    Selv har jeg nu en knægt på 6 der er vil med at sparke til en fodbold, og lade sig inspirere af at øve sig på andre boldspil, som for eksempel basketball. Han træner fodbold 2 gange om ugen a 1 1/2 time, og spiller gladeligt videre en time bagefter træning sammen med kammeraterne. For der er nemlig også lige det sociale aspekt ved holdsporten, som gør den så charmerende og sund.

    Firmasport har været en længe yndet disciplin i Danmark, og med rette. For her er det sporten der sætter rammerne for, at det sociale sammenhold kan udvides uden for arbejdspladsen. Motionen er heller ikke at kimse af, som du påpeger, for der er mange fordele at høste på den front. Firmasporten sørger således for moderat aktivitet og holdånd, som de fleste kan være med til, samtidig med at fysikken forbedres (og nej, jeg har ikke aktier i foretagendet).

    Du har en pointe med skaderne – og der kan man med reference til det omtalte program spørge sig selv, hvad hensigten har været med at skræmme folk væk fra sporten med skader? For de kan jo også undgås, eller behøver i det mindste ikke at være så udtalte at 2/3 af holdet må bukke under. Fnuggierne, som drengene hedder i den årgang som knægten spiller på nu, har ingen skader haft – og de går bestemt også til bolden. Så måske var der noget sportsånd og noget fysisk “optræning”, som skulle have fundet sted for det omtalte hold, før de kastede sig ud i at gå i kødet på hinanden, eller presse sig selv for hårdt?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Kære CC,
      Tusind tak for din hilsen og spændende kommentarer. Og bedste hilsner til kollegaen 😉 … og det er hørt: Stilstand er skidt.
      Fint med ros til Firmasporten, for det er virkelig et godt initiativ – lad os få mere af det.
      M.h.t. skaderne: Ja, det må ikke skræmme, man mane til opmærksomhed: De nævnte var fodboldspillere var ude over deres bedste fnuggi alder og så er man nødt til at passe på at undgå skader: Selvom kroppen er lidt brugt og har sværere ved at restituere, er man mentalt lige så klart til at presse sig selv (for) hårdt som tidligere 🙂 …

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Good post but for anyone in the UK what we need now is an exercise routine to that will help everyone one here, both “inners” and “outers” to overcome the stresses and strains of the last 4 months of the EU referendum debate. Today is a new beginning.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Thank you for your input. Yes, we can imagine! Shake it out (of your mind and body).
      But today, uhhhh, for many Danes it is ‘the end’ of an important relationship. Sigh.

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Squat jump og hop: Super (knogle) motion - også for begyndere