Dynamisk balance træning: Drejning på stedet

Castus Sport Frugtbar. Smagen af energi?

Af Marina Aagaard, MFT

Castus er et dansk firma, der blev grundlagt i 1952. Firmanavnet genkendes muligvis af forældre, for Castus producerer blandt andet frugtstænger – i mange smagsvarianter – og frugtpålæg til madpakker og mellemmåltider.

Castus_IMG_2977

Castus Sport bar

Firmaet står også bag Castus Sport, der er dansk producerede frugtbarer udviklet i samarbejde med Team Danmarks diætister. Castus Sport er “naturens energi til din træning” og er tænkt som (del af) et mellemmåltid og snack, når man er på farten.

For længe siden spurgte Castus om jeg ville teste deres sportsbar. Da jeg til dato ikke havde spist frugtbarer og kun sporadisk spiser mellemmåltider, takkede jeg nej.

Senere spurgte de igen og da havde situationen ændret sig: På mit Kilimanjaro trek havde jeg om natten ved topforsøget uvant ringe lyst til at spise (de medbragte chokoladebarer virkede for vamle). Heldigvis sponserede en ven en Castus bar. Den tyggede jeg længe små bidder af. Men smagen er anderledes i højden og jeg kunne ikke rigtig smage den, så nu var jeg nysgerrig. Da produktet er udviklet sammen med Team Danmark og fitness relevant, takkede jeg ja.

Castus er ISO 22000 og BCR certificeret og laver ingen egentlig produkt-forarbejdning, kun blanding af råvarer; navnet Castus, af latin, betyder renhed – også i deres Sport barer:

  • Naturligt produkt, mellem 94-95,5 % frugt
  • Uden tilsat sukker (men med naturligt frugtsukker [meget])
  • Et højt fiberindhold
  • Uden konserveringsmidler og andre tilsætningsstoffer

Castus Sport findes i fire smagsvarianter, Granatæble/Hindbær, Banan/Kakao og Lime/Chili – og den nyeste; Citrus Fusion. De fås i poser med tre små indpakkede frugtbarer a 25 g, så en enkelt ikke fedter tasken til.

Eksempel på varedeklaration:

Ingredienser i Frugtbar Citrus Fusion

Frugt 94% (dadler 93%, tørret appelsin 0,6%, tørret citron 0,6%), solsikkeolie 2,5%, vand, koncentreret lime 1,6%, naturlige aromaer (citron, appelsin).

Næringsindhold | En frugtstang vejer 25 g

Indhold 100 g               25 g
Energi kJ/kcal 1350/320 340/80
Fedt 3 g 0-1 g
– heraf mættede fedtsyrer 0-1 g 0-1 g
Kulhydrat 67 g 17 g
– heraf sukkerarter *61 g *15 g
Kostfibre 8,5 g 2 g
Protein 2 g 0-1 g
Salt 0 g 0 g
*Uden tilsat sukker- men med et naturligt indhold af sukker 

Træner man meget og har man behov for nem energi til anstrengende aktiviteter, kan en frugtbar være en mulighed. Da frugtsukker er sukker skal man til gengæld ikke blive forfalden til at spise (for mange) frugtbarer, da energiindtaget bliver for højt.
(Frugtmasse kan sætte sig fast på tænderne; skyl efter med vand/børst tænder).

Castus_Chili_IMG_1638Resultat af en uformel test:

Jeg smagte sammen med en lille ad hoc testgruppe, 10 voksne og ældre motionister, alle fire smagsvarianter: Alle frugtbarerne blev positiv modtaget, og forsvandt hurtigt fra fadet, mens der var lidt uenighed om, hvilken smag, der var bedst.

På dette testhold var der en tendens til at de ældre foretrak den sødeste, mest frugtagtige smag med hindbær. De yngre foretrak smagen af banan/kakao eller citrus og chili. De sidstnævnte to er friske med en dejlig syrlig citrussmag og overraskende holdbar chilismag.

En anden smagstest med unge og voksne gav meget blandede resultater og her var de yngre glade for granatæble-smagen, mens de mente at banan/kakao var “god og mere neutral smag” eller “smager ikke meget af banan” [mere af kakao].

Citrus blev vurderet som henholdsvis “meget frisk og lækker” og “frisk, men bitter”. Der er ingen endelig afgørelse; man må lave sin egen smagstest. Citrus og Chili er nok mine egne favoritter, hvis jeg får behov for ekstra, nem energi i form af frugtbarer.

Læs mere:

Castus.dk

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Dynamisk balance træning: Drejning på stedet