Af Marina Aagaard, MFT

Bootcamp ordet bruges flittigt i fitness sammenhæng. Ofte med løfter om markante resultater på kort tid. Men hvad handler det om?

Sgt. David S. Bartholet, Lima company, photo by Lance Cpl. Aaron Bolser

Online ordbøger har forskellige Bootcamp definitioner; her er et par stykker:

  • Militær træningslejr (forberedelse) for nye rekrutter, med meget streng disciplin.
  • Fængsel for unge kriminelle, drevet efter militærprincipper.
  • Kort, intensivt, anstrengende træningsforløb m.h.p. at forbedre fysik eller teknik.

Eller:

  • Disciplineringsmetode, der normalt anvendes til yngre kriminelle, med streng disciplin og intensiv fysisk træning svarende til den som militærrekrutter bruger.

Fitness bootcamps

Der har eksisteret fitness bootcamps siden 80’erne. I starten var de som beskrevet ovenfor, for det meste udendørs træning, der mest af alt mindede om militærtræning.
Udtrykket bruges i øvrigt af og til om korte fagkurser/virksomhedskurser.

I de senere år er bootcamp udtrykket blevet brugt til at beskrive flere former for 8-ugers, 10-ugers eller 12-ugers forløb med henblik på bedre fysisk form eller vægttab. Alle forløb er intensive, men i varierende grad.

Indhold:

Testning (og diverse kropsmålinger), indendørs og udendørs (funktionel) træning med kropsvægt eller et eller flere slags redskaber (fx kettlebells og/eller medicinbolde) samt kost- og livsstilsforedrag samt motivationsforedrag.

Der kan være en eller flere undervisere, samtidigt eller undervejs, til at lede de forskellige aktiviteter og vejlede deltagerne. Holdene kan være små eller store.

Bootcamp (forløb) var i 2015 nr. 20 på ACSM’s internationale liste over fitness tendenser, men faldt ud af listen i år. Bootcamp forløb er dog stadig udbredte og fortsætter lige nu med stor popularitet (udfald fra listen skyldes bl.a. at der skulle gøres plads til wearables, fx pulsure, der også anvendes under bootcamps).

Virker bootcamps?

Ja.
Det gør de for de fleste deltageres vedkommende. 8-12 ugers forløb er overskuelige og overkommelige, hvilket motiverer og fremmer vedholdenhed. Man får resultater i form af bedre træningstilstand og vægttab, hvis det er formålet. Og:
Man lærer noget, lærer noget om sig selv og får inspiration til livsstil, kost og træning.
En fordel er, at hold aktiviteter med ligesindede kan være ekstra motiverende.

Nej.
Ikke for alle. Der er en del, som ikke bliver motiverede af at blive pressede (for hårdt). Der er også nogen der deltager, fordi det er in, men uden at være motiverede.

En kritik blandt professionelle har været, at bootcamp forløb er 1) for kortvarige til at batte særligt, 2) for voldsomme, en del deltagere har fået skader på deres forløb, og 3) for hårde; alt for mange falder tilbage til gamle (dårlige) vaner efter forløbet [en løsning kunne da være coaching eller personlig træning som opfølgning].

Man bør opveje fordele og begrænsninger og træffe det bedste valg i situationen.

Foto:

Lima Company – Incentive Training – April 27-28, 2016 via photopin (license)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s