Hvad er holdtræning? Hvad er fordelen ved holdtræning?

Hvad er en bootcamp? Virker det?

Af Marina Aagaard, MFT

Bootcamp ordet bruges flittigt i fitness sammenhæng. Ofte med løfter om markante resultater på kort tid. Men hvad handler det om?

I dag fik jeg en invitation til en bootcamp. Ikke aktuelt p.t., men interessant. Jeg er ved et par lejligheder selv blevet bedt om at køre bootcamp forløb, men overvejer stadig.

Bootcamp Sgt. David S. Bartholet, Lima company, photo by Lance Cpl. Aaron Bolser

Bootcamp

Online ordbøger har forskellige Bootcamp definitioner; her er et par stykker:

  • Militær træningslejr (forberedelse) for nye rekrutter, med meget streng disciplin.
  • Fængsel for unge kriminelle, drevet efter militærprincipper.
  • Kort, intensivt, anstrengende træningsforløb m.h.p. at forbedre fysik eller teknik.

Eller:

  • Disciplineringsmetode, der normalt anvendes til yngre kriminelle, med streng disciplin og intensiv fysisk træning svarende til den som militærrekrutter bruger.

Der har eksisteret fitness bootcamps siden 80’erne. I starten var de som beskrevet ovenfor, for det meste udendørs træning, der mest af alt mindede om militærtræning.
Udtrykket bruges i øvrigt af og til om korte fagkurser/virksomhedskurser.

Målrettede forløb

I de senere år er bootcamp udtrykket blevet brugt til at beskrive flere former for 8-ugers, 10-ugers eller 12-ugers forløb med henblik på bedre fysisk form eller vægttab. Alle forløb er intensive, men i varierende grad.

Indhold: Testning (og diverse kropsmålinger), indendørs og udendørs (funktionel) træning samt kost- og livsstilsforedrag samt motivationsforedrag. Der kan være en eller flere undervisere, samtidigt eller undervejs, til at lede aktiviteter og deltagere.

Bootcamp (forløb) var i 2015 nr. 20 på ACSM’s internationale liste over fitness tendenser, men faldt ud af listen i år. Bootcamp forløb er dog stadig udbredte og fortsætter lige nu med stor popularitet (udfald fra listen skyldes bl.a. at der skulle gøres plads til wearables, fx pulsure, der også anvendes under bootcamps).

Virker bootcamps?

Ja.

Det gør de for de fleste deltageres vedkommende. 8-12 ugers forløb er overskuelige og overkommelige, hvilket motiverer og fremmer vedholdenhed. Man får resultater i form af bedre træningstilstand og vægttab, hvis det er formålet. Og:
Man lærer noget, lærer noget om sig selv og får inspiration til livsstil, kost og træning.

Nej.

Ikke for alle. Der er en del, som ikke bliver motiverede af at blive pressede (for hårdt). Der er også nogen der deltager, fordi det er in, men uden at være motiverede.
En kritik blandt professionelle har været, at bootcamp forløb er 1) for kortvarige til at batte særligt, 2) for voldsomme, en del deltagere har fået skader på deres forløb, og 3) for hårde; alt for mange falder tilbage til gamle (dårlige) vaner efter forløbet [en løsning kunne da være coaching eller personlig træning som opfølgning].

Man bør opveje fordele og begrænsninger og træffe det bedste valg i situationen.

Læs mere:

1O1 fitness: Personlig træning  (bootcamp alternativ – small group personal training)

Foto:

Lima Company – Incentive Training – April 27-28, 2016 via photopin (license)

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvad er holdtræning? Hvad er fordelen ved holdtræning?