Top 10 Motion og Sport i Danmark - for voksne og børn

Fedmeoperation som 18-årig? Hvor fedt er det?

Af Marina Aagaard, MFT

En læge i Sundhedsstyrelsen foreslår, at der nu skal åbnes op for at fedmeoperere unge i 18-25 års alderen med BMI >40 med såkaldt Gastric Bypass.
Skal det virkelig være sundhedssektorens bedste bud på fedmebehandling?

En læge fortalte mig, at ja det er det. Det er klart, at man skal bruge de behandlinger, der er, når det er nødvendigt, og de virker. Desværre har et par udsendelser om de behandledes mange gener og smerter gjort det klart, at der bør handles, før det kommer såvidt, at det er eneste udvej … i så ung en alder.

Fedmeoperation DAVID HOLT17025842900_540058ede3_o

Fedmeoperation

Det er rystende at det er kommet dertil, at unge har behov for at fedmeopereres. Ja: Fedme har alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser, er forbundet bl.a. med muskel-skelet problemer, hjerte-kar sygdomme, kræft og diabetes type 2. Fedme bør derfor behandles på en eller anden måde. Måske mere holistisk og hellere før end senere?

Hvorfor er der ikke større fokus på forebyggelse?

Før 00’erne så man stort set ingen alvorligt fede i Danmark. Nu er fedme af flere årsager blevet et stort og belastende problem for både den enkelte og for samfundet.

Hvorfor ikke finde (individuelle) årsager og sætte tidligt ind, mens tid er:

Med kognitiv terapi, coaching, opmuntring, besøgsvenner, kost- og livsstilsvejledning og overkommelig fysisk aktivitet og motion. Man kunne få et meget stort antal psykolog- og diætist-samtaler og træningstimer for beløbet for én operation samt livslang opfølgning.

Der er en pris

Fedmeoperationer koster samfundet 70.000 DKK per styk. Men for patienten er det endnu dyrere; det er et virksomt, men stort og alvorligt indgreb: Efter operationen skal man kontrolleres resten af livet med blodprøver, tage tilskud og følge en (restriktiv) diæt.

I visse tilfælde er der mere eller mindre alvorlige bivirkninger eller komplikationer og gennem tiden er flere af de opererede stået frem i medierne og har ligesom Adipositas-foreningen rådet andre til så vidt muligt at undgå det eller se det som sidste udvej.

Der er ingen nemme løsninger, men Danmark (vi) må kunne gøre det bedre end nu og bremse fedmeepidemien, så unge – og voksne og ældre – kan få bedre liv.

Eller hvad siger du? Kommentarer eller historier er meget velkomne.


Foto:

London Monday April 20 2015 004 Obese Woman via photopin (license)

Følg min Blog HER og Instagram HER

6 kommentarer

 • Ja, det er rystende, og statistikker og undersøgelser viser jo, at har du først været overvægtig, vil din krop kæmpe imod vægttab og forsøge at få dig op i vægt igen, så det er jo kun det næstbedste at operere – i stedet for at forebygge og sætte tidligt ind som det foretrukne. Her er det selvfølgelig nemt at give skylden til Ipads og for meget TV, men jeg mener også, at man som forælder har pligt til at være et forbillede for sine børn og ikke selv kun sidde foran en skærm, det være sig en computer eller TV-skærm.
  Nej, lad os få noget mere bevægelse ind, så vi lærer vores børn at være aktive, så de ikke som 18-årige (føler de) har behov for en operation, som har meget store konsekvenser for dem resten af livet.
  Lad os give vores børn nogle gode, sunde motionsvaner, hellere lidt men godt end for meget, så man kører surt i det

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mange tak for din kommentar. Enig. Der er mange årsager og man må hjælpes ad med at forebygge. Undgå at problemer bliver så alvorlige, at operation er eneste mulighed.
   Godt tip om sunde motionsvaner i passende doser.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tak for dit indlæg. Du har fuldstændig ret i at forebyggelse er nødvendig. Vi har hver især et ansvar for egen sundhed, men der er også meget, sundheds-politikerne kan gøre. De kunne f.eks. sikre, at de fødevarer vi køber i supermarkedet er lødige. Tænk f.eks. på om der er frugt i juicen eller frugt i marmeladen eller er det bare farvestoffer og konserveringsmidler….?? I de familier, hvor fastfood, cola og slik er en del af daglig dagen, går det galt. Kunne vi påvirke danskerne til en sundere måltidskultur på samme måde som sundhedspolitikerne har påvirket danskerne til en sundere ryge-kultur??? vh Birgitte Hansen, landsformand for Adipositasforeningen

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kære Birgitte,
   Tusind tak for dit konstruktive indlæg, som jeg håber bliver nærlæst og fulgt op på af politikerne. Og andre. Der er behov for forebyggelse og støtte på mange fronter.
   Jeg tænker, at vi må løfte i samlet flok for at skabe bedre vilkår for hinanden.
   KH
   Marina

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Here in the UK we are also suffering from obesity in young people. It really is a worry for their futures and also for the stress that will passed onto the health services.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Yes, it is sad. I wrote this in relation to the Danish problems, but it is evident, that obesity is a growing problem in many countries.
   And even sadder that so many young people are affected. I hope things will start to change soon.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Top 10 Motion og Sport i Danmark - for voksne og børn