5 Specielle Sundhedstiltag: Sørg for at blive rørt

Styrketræning og programlægning: Har du det hele med i dit program?

Af Marina Aagaard, MFT

Styrketræningsprogrammer ligner ofte hinanden. Samme struktur og øvelser og samme antal sæt og repetitioner, for alle, igen og igen. Og uden de sidste elementer, der gør træningen komplet. Samtidig er en del fitnessmotionister skuffede over manglende resultater. Der er en sammenhæng …

Programmet, den detaljerede plan for et styrketræningspas, er det centrale i ens træningsplanlægning. Det er nøglen til træningsoplevelsen og træningseffekten.

Det er smart at tjekke om ens styrketræningsprogram omfatter de faktorer, der er med til at gøre træningen bedre og sikre at man når sine mål.

Fitness_styrketraening_program_Marina_Aagaard_blog

Ud over at træningen skal have en fornuftig varighed, ikke for lang, fra 20-60 minutter, med en passende opvarmning og nedvarmning, bør følgende nøgleområder overvejes, når man lægger sit styrketræningsprogram, alle områder er væsentlige for effekten:

Begynder? I starten af et træningsforløb skal der ikke så meget til for at skabe resultater og begyndere kan koncentrere sig om at vælge øvelser og belastning og følge den generelle anbefaling; 1-3 sæt a 8-12 repetitioner, i moderat tempo, med 1-2 min. pauser.

Øvet? Jo bedre form man kommer i, desto mere skal der til for at skabe fortsat udvikling og så bliver detaljerne tiltagende vigtige. Øvede kan få meget mere ud af træningen ved at fokusere og justere på sæt og repetitioner samt tempo og pauser.

Du kan finde mere information omkring de enkelte områder ved at klikke på det relevante område (blå link), i artiklen WOD (programdesign) eller i faglitteratur, bl.a. bogen Fitness og styrketræning (omhandler alle aspekter af fitness programlægning).

Rigtig god træningslyst.

Ingen kommentarer endnu

Hej. Synes du indlæg er brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

5 Specielle Sundhedstiltag: Sørg for at blive rørt