Drømmerejser og Rejsedrømme: Top 10 Smukkeste Steder i Verden

Kend din træningsform: Dans – mere end motion

Af Marina Aagaard, MFT

Vild med dans? Dans er langt mere end træning. Dans især for dansens egen skyld. Dans er en af de ældste, mest basale former for bevægelse og involverer kroppen, sindet og sjælen – og hver verdensdel har sin specielle stilart.

Dans Marina Aagaard blog fitness DM2003ShowHEIDSC_7693Man kan danse sig gladere og i bedre form og dans er for alle uanset køn, alder og træningstilstand. Man kan danse for sjov, for samvær, for fitness og for motorisk træning som grundtræning eller supplement til fysisk træning og idrætstræning.

Hvad er dans?

Det er rytmisk (eller arytmisk) bevægelse med eller uden musik eller lyd. Der findes hundredvis af forskellige former for danse.

Dans (Merriam-Webster’s Learner’s Dictionary)

Verbum. Simpel definition af dans, at danse (dance)

– at bevæge kroppen på en måde der følger rytmen og stilen i den musik der spilles
– at bevæge sig med og guide (nogen) til musikken, at danse med (nogen)
– at optræde eller udøve (en særlig form for dans)

Navneord. Simpel definition af dans (dance)

– en serie af bevægelser som udføres, mens der spilles musik, en måde at danse på
– en forestilling med dans
– kunsten eller aktiviteten at danse

Dans forbedrer:

  • Konditionen, hvis intensiteten er høj nok
  • Forbrændingen, dans kan forbrænde 250-400 kcal pr. time (som gang, golf, jog og tennis), hvis man danser energisk.
  • Koordinationen; arm-ben styring, balance, rytme, rumsans, reaktionsevne;
    der er danse på alle niveauer fra helt lette til meget svære danse.
  • Styrke-udholdenheden, ved visse danse, bl.a. afrikansk dans og twerking
  • Smidigheden, ved visse danse, ballet, jazzballet, modern dance, m.fl.
  • Almen bevægelighed og kropsholdning
  • Humøret (er dansen på et passende niveau, bliver humøret bedre)

Hvordan foregår dans?

Man kan danse med forskelligt formål:

Dans i et fysisk perspektiv

For træning, sundhed, velvære – fysisk og mentalt – det er det typiske i fitness og træningsregi, fx ZumbaFitness, Bokwa, Batuka, Ballroom Fitness og Groove.
Dans bruges også som mentaltræning og terapi, Dance Movement Therapy. 

Dans i et socialt perspektiv

For samvær, nærvær, fællesskab, fornøjelse, hygge, teambuilding, privat og jobmæssigt, fx folkedans, salsa, standarddans, stomp, squaredance.

Dans i et udtryksmæssigt [æstetisk] kropskulturelt perspektiv

Som performance og kulturelle oplevelser; til opvisninger, i forestillinger, i konkurrencer, fx breakdance, hiphop, funk.

Danse

Der er hundredvis af danse og stilarter, nogle udvalgte (her på opfordring vurderet ganske overordnet, for effekt afhænger af koreografi og egen indsats, ud fra 5-skala):

Dans_African_Vladimir Kud25240217703_2c772fbbe0_oAfrikansk dans

Afrikansk dans dækker over mange forskellige danse med forskellige udtryk, de fleste med oprindelse i religiøse eller sociale traditioner. Både den afrikanske musik med stærke og inciterende trommerytmer og dansene bruges til at fortælle historier.
Dansen er dynamisk og intens med glade og energiske bevægelser ? ofte fri stil, freestyle, der svinger fra små stationære bevægelser med krops- og hoftearbejde til store bevægelser med dybe squat bevægelser, hop og spring.
Afrikansk dans er for alle der kan lide inciterende, medrivende trommemusik, at bruge hele kroppen og få sved på panden.

♥ ♥ ♥ ♥    Kondition
♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Koordination
♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Styrke
♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Smidighed

Dans_Ballet_Jack Devant9195723800_7ac7d6051a_o

Ballet

En ældgammel, æstetisk smuk kunstart og dans, der går ud fra fem udgangsstillinger med benene og tilhørende armbevægelser. Dansen består af en blanding af trinserier, piruetter, elegante benløft og imponerende spagatspring. Det er benhård træning at få ballettrinene til at se lette og graciøse ud – og kræver smidighed i hoften at kunne udaddreje benene optimalt.
Solodans på scenen er kun for de få, men ballet som træning kan dyrkes i alle aldre, og er eminent til træning af kropsholdningen og smidigheden.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Kondition
♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Koordination
♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Styrke
♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Smidighed

Dans_Indian_Dance_Festival_Simply CVR_4311332487_f5ee810879_o

Bollywood dans

Bollywood dans er en dansestil som ses på indiske film, en form for showdans, som kan danses af en eller flere i gruppe. Den har inspiration fra både den folkelige og den klassiske indiske spirituelle dans. Fokus er på avancerede hånd- og fingerbevægelser, lette fodtrin og mimik.
Bollywood dans er dynamisk med mange kropsbølger, benbøjninger og drejninger ? og giver en alsidig koordinationstræning og træning af maven.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Kondition
♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Koordination
♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Styrke
♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Smidighed

Country og Western dans

Der er to hovedformer for country dans, square dance og line dance, som begge er relativt lette at gå til og som har stor vægt på det sociale.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Kondition
♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Koordination
♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Styrke
♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Smidighed

Square Dance
Traditionel square dance er en glad, social og let danseform, som alle kan deltage i, uanset alder, køn og erfaring. Der bruges ikke bestemte dragter, man kommer i det tøj, man har det godt i.
Square dance danses af fire par, otte dansere, som er opstillet i en firkant, square:
Dansene kædes sammen på en flydende måde med flow og swing og danses til energisk (akustisk) musik såsom skotsk folkemusik eller country, og danserne guides af en danseleder (caller).
Der er ikke flere begreber end at de fleste mestrer dansen på kort tid. Til gengæld danses der i flere forskellige opstillinger, og sværhedsgraden kan udbygges så der er udfordringer på flere niveauer.

Line Dance
Dansestilen med at danse på rækker ses indenfor mange stilarter, men line dance forbindes mest med country. Ofte bærer deltagerne cowboy og western tøj og musikken er alle former for countrymusik.
Linedance kræver ingen partner, man danser normalt på to rækker, mænd og kvinder overfor hinanden. Line dance kan danses på forskellige måder, nogle steder er det primært benene der er i gang, andre steder er overkroppen mere aktiv.

Dans_Standard_2254606987_e6f1a9da28_oWigwam Jones

Standarddans

Standarddans er klassiske selskabsdanse, som danses med en partner ? vil man begå sig i til et selskab, hvor der danses ?rigtigt?, er det en fordel med et kursus i de klassiske konkurrencedanse ? de træner både udholdenhed, balance og koordination. De forskellige danse har forskellig sværhedsgrad, fra let til svær.

♥ ♥ ♥ ♥    Kondition
♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Koordination
♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Styrke
♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Smidighed

Engelsk vals (vals)
En romantisk dans i ¾-takt. Trinene er lette ? kunsten er at få dem til at se svære ud. Typisk for vals er ?swinger? og ?swayer?, de bevægelser hvormed parret glider graciøst henover gulvet i lange serier uden stop. Der er masser af drejninger, som giver god koordinations- og balancetræning.

Tango (europæisk)
Tango er en lidenskabelig dans, der opstod i Argentina, men kom til Europa i 1900-tallet, hvor den nu i en mere europæisk, ?stivere?, udgave hører til standarddansene.
Trinene og hovedbevægelserne er markerede og staccato-agtige. Herrens hånd holdes helt inde på damens ryg, så parret i denne standarddans danser tæt sammen.

Slow foxtrot (slowfox)
Slowfox er den sværeste af alle standarddansene. Det ser let ud, men rytmen er svær.
Slowfox er romantisk og som par bevæger man sig som en drømmende og svævende enhed i en konstant, flydende bevægelse.

Wienervals
Wienervalsen er en variation af engelsk vals. Dansen er også i ¾-takt, men i et hurtigere tempo end i engelsk vals. Wienervalsen er en enkel dans lette bevægelser og mange drejninger. Typisk for Wienervalsen er ?flickerel? som er små lette trin på stedet, hvor der drejes rundt.

Quickstep
Den hurtigste og livligste af standarddansene. Fodarbejdet i quickstep er vigtigt. Der er masser af hurtige korte trin og små hop på stedet, der er altid én fod i luften og den anden på gulvet. Tempoet er højt og det kræver stor fysisk udholdenhed.

Dans_Latindans_5640075540_69af141606_oGyörgy RétváriLatinamerikansk dans

Latindanse, er fulde af liv og erotisk udstråling. De har en højere intensitet end standarddansene og kræver også større smidighed, især skal skuldre, krop og hofter kunne bevæge sig uafhængigt af hinanden.

♥ ♥ ♥ ♥    Kondition
♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Koordination
♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Styrke
♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Smidighed

De fem danse som danses i konkurrencer er:

Cha Cha Cha
En cubansk dans der er meget livlig og hvor spillet mellem kvinde og mand er en vigtig del af dansen. Der er masser af hoftebevægelser og karakteristiske cha cha cha-trin, som er chassé på takterne 4 og 1.

Samba
En livlig og rytmisk brasiliansk dans. Det særlige kendetegn er fjedrende bøjninger ?bounces?, i knæ og fodled, som giver de erotiske bevægelser i underlivet. Overkroppen er rolig, mens underkroppen er aktiv. En dans med en krævende rytme.

Paso Doble
En tyrefægterdans, hvor manden agerer toreador og kvinden den røde kappe. En macho dans, hvor manden træder i karakter og fører sig frem, fordi kvinden skal følge hans bevægelser. Der er mindre hofteaktivitet end i andre latindanse og al gang foregår med hælene nede.

Jive
Den hurtigste og mest energiske latindans. Den minder om jitterbug, men indeholder ingen kast. Dansen har masser af spark fra hoften, ?kicks?, og spark fra knæet, ?flicks?. Alle trin danses på fodballen. I jive danser man på det samme sted, modsat andre danses brug af hele gulvet.

Rumba
En langsom og sensuel cubansk latindans, der udspiller en historie med romantik og erotik, et spil mellem kvinden og manden. Kvinden dominerer ved at tiltrække manden, hvorefter hun afviser ham. Der er masser af bløde og roterende hoftebevægelser hos både kvinden og manden. Man bevæger sig på slagene 2, 3 og 4, mens der holdes pause på 1-slaget, mens hofterne stadig arbejder.

Dans_Tango_26106827166_5549256923_oJuan Antonio F. SegalSalsa

Salsa er en meget udbredt latinamerikansk blandingsdans. Navnet kommer af spansk og betyder sovs og henviser til at, salsa er en blanding af flere stilarter inden for musik og dans
Der findes mange stilarter indenfor salsa. Fælles for dem er, at det er en pardans hvor det ikke er nødvendigt med en fast partner. Herren skal derfor føre damen ret præcist, så hun kan følge hans trin, og damen skal lære at læse og følge mandens føring.

♥ ♥ ♥ ♥    Kondition
♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Koordination
♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Styrke
♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Smidighed

Flamenco

Flamenco er en intens og avanceret spansk dans, der viser et register af følelser fra dyb fortvivlelse til glæde. Opvisningsflamenco danses af en eller to dansere. Til træning dyrker man flamenco på hold sammen med andre, typisk kvinder i alle aldre.
Det er en teknisk vanskelig dans, som består af krævende trin og hæleklapren, samt komplekse arm- og fingerbevægelser, der giver udviklende koordinationstræning.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥    Kondition
♥ ♥ ♥ ♥ ♥    Koordination
♥ ♥ ♥ ♥ ♥    Styrke
♥ ♥ ♥ ♥ ♥    Smidighed

Dans_Form_Modern_26927344246_9627d92a35_oR.A. Killmer

Modern dance

Moderne dans blev til som et opgør med ballettens faste stillinger og positurer og er en slags freestyle dans med elementer mange steder fra. Den kan have mange forskellige udtryk og temaer og i forhold til mange andre moderne dansestilarter er der særligt fokus på det udtryksfulde.
Hele kroppen er i gang med alle former for kropsbevægelse og i alle planer, fra liggende stillinger på gulvet til hop og spring i luften. Afhængigt af hold og niveau er sværhedsgraden fra moderat til meget kompleks. En alsidig danseform, for alle der kan lide at bevæge sig til musik og bruge hele kroppen.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Kondition
♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Koordination
♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Styrke
♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Smidighed

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Orientalsk dans (mavedans)

Orientalsk dans – populært kaldet mavedans – er ældgammel frugtbarhedsdans med rødder i Mellemøsten og Orienten, en sensuel dans, der hylder det kvindelige og udtrykker hele følelseslivets spektrum og livsglæde.
Mavedans forbedrer kropskontrollen og giver intensiv mavetræning og isolationstræning med bevægelser, der udspringer omkring bækkenet og kroppens center, samtidig med at resten af kroppen kommer i bevægelse.
Det gælder det om at give sig hen til musikken og bevæge sig frit og ubesværet.
Danses kan danses af kvinder i alle aldre og alle størrelser. Man danser alene med en lærer eller på hold sammen med andre. På mange hold danser man i sit almindelige træningstøj og specialdragter er ikke nødvendige i starten.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Kondition
♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Koordination
♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Styrke
♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Smidighed

Dans_HipHop_Frank M. Rafik_2719514826_356f9bef28_o

Foruden de nævnte danse er der også følgende udbredte dance: Lanciers, folkedans, riverdance, mambo, merengue, charleston, jitterbug, boogie-woogie, jazz, rock?n?roll, breakdance, dancehall (reggae), disco, stepdans, stripteasedans, pole dance, showdance, hip hop, twerking, aerobic dance, med flere.

Dans_Show_R.A. Killmer25675896260_24c213303c_o

Hvilket træningsudstyr kræves?

Der kræves ingen træningsudstyr med mindre man danser pole dance, stoledans eller speciel showdance. Man kan potentielt danse hvor som helst og når som helst. Skal man dog fx danse ballet, standarddans eller latin er et bøgeparket gulv, som letter hurtige flydende trin dog at foretrække og ballettræning involverer ofte barre træning.

Til dansetræning og fitness dans er der typisk ingen påklædningskrav; behageligt tøj, der tillader bevægelse anbefales. Desuden fleksible sko der er lette at dreje i.
Afhængigt af dansestilart kan der være behov for særlige sko og eventuelt påklædning (ballet, square dance, riverdance, step o.l.).

Hvor ofte og hvor længe kan man danse?

Man kan danse hver eneste dag i korte eller længere seancer. Så længe intensiteten er moderat-middelhøj og varigheden er omkring 1 time – som på fitness danse hold er det ikke nødvendigt med særlig restitution. Træner man hårdt eller langvarigt eller deltager i en konkurrence eller et dansemaraton kan det være nødvendigt med pausedag(e).

Hvor kan man danse?

Man kan danse hjemme, i byen, i foreninger, i danseinstitutter, i fitnesscentre, diskoteker, klubber.
Inde og ude. Det afhænger af dansestilart og personlige præferencer.

Hvem kan danse?

De allerfleste kan (lære at) danse, bevæge sig til rytmer og musik. Ved visse sygdomme, handicap, overvægt eller skader kan blide eller modificerede danseformer være hensigtsmæssigt.

Man kan danse på egen hånd, med en partner, med eller uden instruktion, på et hold.

Fordele

+ dans er sjovt og virker ikke som motion – det fremmer vedholdenhed
+ dans og musik hænger naturligt sammen; motiverer
+ mange danse er lette at lære; let tilgængelige
+ forbedrer stofskiftekonditionen, sundheden
+ forbedrer konditionen moderat – afhængigt af stilart
+ styrker knoglerne
+ forbedrer humøret, kan modvirke depression
+ fremmer socialt samvær – afhængigt af stilart (solo, partner eller gruppe dans)

Ulemper

÷ trin med twist  er hårde for knæene (ved manglende træning og opmærksomhed)
÷ visse danse er ret vanskelige (kræver tålmodighed og træning)
÷ visse danse kræver dygtighed og egen indsats for at virke som effektiv træning

Træningseffekt

♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Kondition ; fra moderat til rimeligt høj effekt afhængigt af stilart eller program
♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Koordination ; afhænger af stilart, fra let til svær dans
♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Styrke ; begrænset, en vis styrke-udholdenhed i visse danse; knogler styrkes
♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Smidighed ; afh. af dans, tit begrænset (undtagen ballet, moderne o.l.)


Fotos:

Lieven Soete: Belly Dancers
photo credit: Belly Dancers @ MC.HC ¬ 0428 via photopin (license)

György Rétvári: Dance sport
photo credit: Dancesport D-C Category National Championship via photopin (license)

Wigwam Jones: Ballroom Dance
photo credit: 8th Annual University of Michigan Ballroom Dance Competition via photopin (license)

Vladimir Kud: It’s Africa
photo credit: It’s Africa. Not only Plants can dance via photopin (license)

R.A. Killmer: Form. Dance Classics. og All that glitters.
photo credit: Form… via photopin (license)

photo credit: …all that glitters via photopin (license)

Simply CVR: Indian Dance Festival
photo credit: via photopin (license)

Frank M. Rafik: HipHop
photo credit: . via photopin (license)

Jack Devant: Ballet Photography
photo credit: Jessica Overton Luis Javier-103 via photopin (license)

Donnikowski: Country Dance
photo credit: IMG_8666 via photopin (license)

2 kommentarer

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Drømmerejser og Rejsedrømme: Top 10 Smukkeste Steder i Verden