Start på skiløb med en snesikker skiferie: Passo Tonale, Italien

Sundhed og velvære: Lider du af hudsult? Kram dig sund!

Af Marina Aagaard, MFT

Hudsult er et nyere udtryk inden for psykiatri og sexologi; det handler dog om noget man har vist længe: Man kan blive trist eller urolig, hvis man mangler berøring eller fysisk kontakt i forhold til, hvad man har behov for. Omvendt bliver man oftest glad og tilpas, når man får et håndtryk, skulderklap eller kram.

seal-happiness-kevin clifford-1390057-639x487Kram mennesker omkring dig – eller dit kæledyr.
Foto: Seal happiness: Kevin Clifford.

For sundhedens skyld: Knus og kram mere. Forskningen har påvist, at berøring såsom kram udløser hormoner, der forbedrer trivsel og giver højere livskvalitet.

Kys, kram og berøring er dejligheder, der statistisk lægger år til dig liv. Når vi gør det, producerer vi mindre af stresshormonet kortisol, vi danner glædesstoffet endorfin i hjernen, og kroppen sætter gang i produktionen af stoffet oxytocin, der også kaldes kærligheds- eller kramme-hormonet
Forsker Bente Klarlund Pedersen

Mange mennesker er i underskud, hvad undgår fysisk berøring og hungrer måske endda efter at blive omfavnet, aet eller klappet på skulderen.

Sexolog Joan Ørting mener, at “de fleste mennesker kunne snildt bruge en times blid massage hver dag, uden at det ville gøre dem spor overmætte”.

Ergoterapeut Charlotte Englund arbejder i psykiatrien med kropsbevidsthed for at mindske hudsult og hun anbefaler selvmassage eksempelvis med massagebolde (skumruller kan også bruges) og hovedbundsmassage med et massage-piskeris.

Uden at det behøver at gå til overdrift, kunne nord-europæere nok blive en anelse mere fysiske ligesom syd-europæere: Knuse og kramme mere; sig selv, familie og venner – og oftere klappe kollegaer, medstuderende og træningskammerater på skulderen.

Velkommen berøring gør en positiv forskel; forbedrer wellness, sundhed og velvære.
For ekstra effekt; øg varigheden; oxytocin udskilles først efter længere/flere kram.

Jeg har placeret kram i bunden af kostpyramiden, da sund kost er en form for kærlig omsorg, og da oxytocin er nødvendig for fordøjelse, appetit og stofskifte. Oxytocin virker desuden stressreducerende og angstdæmpende, og det fremmer forbundethed og venlighed mellem mennesker. Mange taber sig, bliver afstressede og får det meget bedre med sig selv simpelthen ved at kramme mere.
Ernærings- og sundhedsekspert Per Brændgaard, cand.scient

Læs mere:

Krammehormonet Oxytocin

Føl, føl, forkæl din følesans.

7 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Start på skiløb med en snesikker skiferie: Passo Tonale, Italien