Top 10 Madretter og Livretter: Mere end kost og ernæring

Passo Tonale, Italien: Start på skiløb med snesikker skiferie

Af Marina Aagaard, MFT

Passo del Tonale eller Passo Tonale, beliggende i 1883 meters højde (6178 ft.) er et bjergpas i Nord-Italien over de Rhaetiske Alper mellem Lombardiet og Trentino. Passet forbinder Valcamonica og Val di Sole og afgrænses af Ortler Alperne mod nord og Adamello bjergområdet mod syd.

Passo Tonale beskrives på nogle hjemmesider som et natur amphiteater, der åbner sig mod solen og med fantastisk udsigt til de mange bjergtoppe, der rejser sig i 3100 meters højde omkring passet og byen. Sådan så jeg det ikke, men udsigten er flot.

Passo Tonale Italien Ski Bjerge Marina Aagaard blog travel rejse

Passo Tonnale – byen

En lille by uden de store seværdigheder, men flere små og lidt større hoteller, i flere prisklasser, fra helt små billige pensioner og til firestjernede wellness-hoteller. Der er en dagligvarebutik, enkelte forretninger og skibutikker. Man kommer til byen for at stå på ski. I den nærliggende lille by Ponte di Legno er der butikker med lokale specialiteter.

IMG_1472

Skihotel

Jeg har besøgt Passo Tonale to gange med Trænerakademiet, Aalborg Sportshøjskole kollegaer og elever, begge gange i uge 11 og indkvarteret på det billige Hotel Dolomiti.
Enkle værelser, nogle med køjesenge, rustik stil i indretningen også i spisestuen (med jævne, men mættende måltider). Stort bar- og stueområde.

Som på de fleste fornuftige skihoteller desuden skirum (her uden bokse/låse og desværre fik en kollega stjålet et par dyre ski; skiene skal man passe godt på).

Byen og hotellet blev valgt til skole-ski-turen, fordi det er et overskueligt område, der er rigtig godt for begyndere, med mange lette pister endda lige ved hotellet; Hotel Dolomiti ligger lige overfor mange af slæbelifterne.

SkiPTTallerkenStyrke

Passo Tonale ski

Passo Tonale skiområdet har 87 km alpine pister. Det er del af Skirama Dolomiti Adamello-Brenta området – dog ingen direkte forbindelse mellem områderne – hvor man med det rigtige kort har adgang til 380 km alpint skiløb (297 pister og 150 skilifter); Andalo, Fai della Paganella, Folgaria-Lavarone-Fiorentini, Folgarida/Marilleva, Madonna di Campiglio, Monte Bondone, Pejo og Pinzolo. Og desuden Ponte di Legno, som nu er forbundet med Passo Tonale; tilsammen et større, mere varieret ski-område.

Passo Tonale ligger over 1500 m og lige ved pisterne, så det er normalt muligt at løbe på ski næsten lige til hotellet. Der er flere pister over 2500 m, så man er sikker på skiløb i hele vintersæsonen.

IMG_1460Pisterne er for skiløbere på de fleste niveauer. Området er dog særligt velegnet for begyndere, fordi der er hele seks begynderområder beliggende i selve byen.

Også middeløvede har passende udfordringer til mindst en uges skiløb. Især de røde skovløjper i Ponte de Legno området byder på skønt skiløb.

For eksperter er der især Paradiso pisten, 2 km lang over 700 højdemeter … kræver styr over skiene, men er – synes jeg (naturoplevelses-skiløber) – ikke særligt spændende.

SKISlalomløjpeEnLøberFartOKGod-22Presena gletcheren, der nås med kabinelift fra Passo Tonale, er åben hele vinteren (og ifølge J2SKI også normalt åben fra maj til august). Der er fem pister mellem 2738 m og 3016 m med tilhørende slæbelifter. Der er to lette, to medium og en sort piste.

I nærheden ligger Pisgana pisten, som ikke blev prøvet, men som åbenbart er en af de mest udfordrende i Europa; 14 km lang og 2000 m højdeforskel; en af verdens største. Den nås via lifter i Passo Tonale til Bocchetta degli Sciatori (2980 m), ned til Rifugio Mandrone (2449 m), op til Passo Valletta til Monte Venezia (3290 m).

Fitness og wellness

Der er så vidt vides ingen dedikerede fitness- eller spacentre i Passo Tonnale, men nogle hoteller har spa afdelinger og fitness. Det prøvede jeg ikke under mine besøg. Vejret var godt alle dage på nær én med tåge, så der blev løbet på ski dagen lang.

IMG_1464

På de mange solrige dage tog jeg massevis af billeder til bogen Ski Fitness (om ski-forberedende træning). Eleverne stillede velvilligt op til fotos med uheldige situationer med ski (fx stop foran lift). På den ene gråvejsdag skrev jeg dispositionen til bogen.

Passo-Tonale-Piste-Map-Large

Passo Tonnale skifakta

7 Sort (15 km)
26 Rød (42 km)
9 Blå (43 km)
5 (30 km) Grøn

30 Pister
87 km Alpine pister
33 km langrendsløjper
30 skilifter

1150 m Stigning
3030 m Højeste lift
1890 m Laveste piste
1880 m Passo Tonale

Skirama Dolomiti Adamello-Brenta området:

297 Pister
380 km Alpine pister
150 Skilifter

Passo Tonnale rating ifølge engelske J2SKI:

*** ? ? Ekspert
**** ? Middelniveau
**** ? Begyndere
*****   Sne [fin, ‘stabil’ sne]

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Top 10 Madretter og Livretter: Mere end kost og ernæring