Metode til bedre afbalanceret træning i styrketræning og holdtræning

HIIT kontra distancetræning: Hvilken træning er bedst?

Af Marina Aagaard, MFT

Træner du bedst muligt? Høj-intensiv intervaltræning, HIIT, har været en bestseller i fitness i de senere år og på toppen af trendlisterne. Kortvarig intensiv træning med træningspas på maksimum en halv time er næsten blevet normen.

HIIT kontra distancetræning

Høj-intensiv kortvarig træning har en række fordele: Det presser kroppen og forbedrer den maksimale ydeevne. Maksimal træning giver både sundhedsmæssige og præstationsmæssige fordele og så er det tidseffektivt.

Men. Trods en række fordele, så er der et område, som kortvarig træning ikke forbedrer: Udholdenheden. Man bliver eksempelvis ikke maratonløber af kun at træne 100 m løb!

Man bliver god til det, man træner

Det kaldes i træningslære for SAID, specific adaptation to imposed demands;
kroppen tilpasser sig specifikt til de krav, der bliver stillet til den.

Træner man altid kun kortvarigt, bliver man overvejende god til at præstere i kort tid og på korte distancer. Vil man være bedre til at præstere over længere tid og lange distancer, skal der også en vis mængde distancetræning til.

Hvilken træning er bedst?

I idrætstræning er der ingen debat. Den valgte idræts regelsæt og aktuelle udseende afgør, hvad der primært skal trænes:
Sprint (power) eller udholdenhed.

Hvilken træning er bedst?

I hverdag og fritid er der mange muligheder. Til daglig handler motion ofte om, at have det sjovt og få rørt kroppen. Tit har man en favorit træningsform, der forbedrer en enkelt fysisk kapacitet. Vil man dog i all-round form – en fordel – bør der være variation i træningen.

Fitness træningstip

Træn ved forskellige distancer, varigheder og intensiteter – enten i løbet af ugen eller i forskellige perioder i løbet af kvartalet eller året.

Træn eksempelvis hårdt og kort i løbet af ugen og tag nogle enkelte lange ture / pas i weekenden eller når der ellers er tid til det.

Bio-Psyko-Social Fitness Træningsplanlægning

Ovenstående modeller for planlægning (Aagaard, 2011) viser næsten det samme.

Model I viser forenklet, at kroppen med fordel kan trænes varieret; kondition, motorik (inklusive balance), styrke og smidighed. Ikke nødvendigvis 25 % af hver, men efter behov – fra 5-85 % – i forskellige perioder til forskellige formål.

Model II uddyber at kondition ikke bare er kondition, men at man kan forbedre aerob kondition, udholdenheden, og anaerob kondition, bl.a. sprintevnen.
Også styrketræning kan være udholdende, fx BodyPump, eller maksimal som i styrkeløft. Power og eksplosivitet handler om styrke og hurtighed på samme tid, en vigtig kvalitet – i hverdag og idræt – der trænes med fx hop (m/u vægt) og kast.

God træningslyst.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Metode til bedre afbalanceret træning i styrketræning og holdtræning