Kostråd nummer 1: Munden skal ikke kede sig

Skiferie med fantastisk skiløb og natur: Sestriere, Italien

Af Marina Aagaard, MFT

Italien er alle tiders skidestination. Der er billedskønne bjerge med masser af pister. Og ofte høj sol og dyb sne. Et sted, der er værd at besøge, er Sestriere.

Selve Sestriere er mildest talt småkedelig. Alligevel er det et af de mest populære skiresorter i Italien, for man her er midt i kæmpeområdet Via Lattea, Mælkevejen, som byder på fantastisk smukt og varieret skiløb.

Sestriere Italien ski Marina Aagaard blog travel

Sestriere

En lille by, kun ca. 880 indbyggere, beliggende i de italienske alper i Torino provinsen nærmere bestemt i Val Susa, Susa-dalen, helt omgivet af bjerge.
Byen ligger i 2035 m over havets overflade cirka 11 km fra den franske grænse.

Byen blev grundlagt af ejerne af Fiat i 1930 og er en af de tidligste og højest beliggende dedikerede ski destinationer.

Fra Danmark kan man køre i bil dertil, via Tyskland og Frankrig. Det er dog en lang tur, så man bør planlægge et stop undervejs. Man kan også flyve til Torino og derfra tage til Sestriere med bil eller bus.

Sestriere er ingen arkitektonisk perle; ældre huse og boligblokke; gennemgående grå og grim beton. Ud over skiforretninger er der enkelte småbutikker og dagligvarebutikker. Jeg fandt ingen specialbutikker eller superrestauranter (men ledte måske ikke grundigt nok).
Der er mulighed for skiferie i flere prislejer. Der er både lejligheder og mindre og større hoteller, nogle med mulighed for ski-in-ski-out (pister ved døren).

Sestriere_Trees_Snow     Sestriere_Snow_Hut Sestriere_Chair_lift_w

Skihotel

Sestriere har to specielle hotel tårne, hvoraf det ene var del af den Olympiske by.
De var de første bygninger i byen og blev bygget i 1930 på foranledning af Fiat’s grundlægger Giovanni Agnelli. Hotellet er rimeligt moderne og har både fitness og wellness afdeling, desuden ligger det optimalt lige ud til pisterne.

Vi, Henrik og jeg, valgte nu et andet hotel, lidt væk fra skiområdet, Shackleton Mountain Resort, et spændende cirkulært hotel i fem etager (nederst til venstre på foto).

Shackleton_Mountain_resort

Hotellet er bygget med masser af træ og sten, meget hyggeligt og med gode værelser (med brusebade). På grund af store vinduesfacader i opholdsstuerne og restauranten var der dog (efter min mening) en anelse køligt. Til gengæld var betjeningen virkelig varm, venlig, imødekommende og hjælpsom.

Receptionen var lillebitte, så samlingsstedet var restauranten, en hyggelig stue med et par små alkover med sofaer udover spisebordene og en stor pejs.

Hotellet ligger nogle få minutter fra centrum og har egen parkeringskælder, men ingen skibokse. Man går, 5 minutters gang, til liftstationen, hvor skiene opbevares i en skibutik.

Hotellets restaurant er lille og hyggelig med en fin morgenbuffet og en 3-5 retters aftenmenu og en aften med raclette buffet (en stor ost, der smeltes) med tilbehør.
Meget fin mad og vin, så der blev spist på hotellet hele ugen.

Shackleton_Fish

Fitness og wellness

Hotellet blev valgt, fordi det så hyggeligt ud og fordi der var fitness. Der var ingen wellness, men til gengæld var der et stort center med wellness i nærheden … det viser sig dog, at når det ikke lige er på hotellet, trækker det ikke nær så meget – så denne skitur blev uden wellness i form af sauna og spabade.

Til gengæld var der fitness; et diminutivt træningscenter. Trods begrænset størrelse var det faktisk ret veludstyret med kabeltræk, frie vægte og skimaskiner samt cardioudstyr.
Udmærkede faciliteter, som ejeren selv benyttede.

Lift_photo_Italien

Sestriere skiområde

På grund af højden, den højeste lift i 2840 meters højde over havet, er sne næsten garanteret – og desuden er der masser af snemaskiner.

FIC Verdensmesterskaberne i Alpint skiløb blev afholdt her i 1997, de alpine discipliner ved Vinter OL i 2006 og IPC Verdensmesterskaberne i 2011. Mændenes World Cup løb finder sted her hvert år i december.

Vi var heldige at vores hotelvært, Davide Coda (til venstre på foto herunder), var tidligere VM-deltager og selv guide på skiture; det blev min første off-piste tur: I højt tempo i både blød powder sne og mindre pudderagtig sne mellem graner. Spændende og udfordrende.

Sestriere_Coda_MAw

Vores udmærkede instruktør fik os også lokket op på den sorte styrtløbspiste Kandahar, en piste som man kom op til via flere lifter, den sidste var en lang tallerkenlift. Jeg ville muligvis ikke selv have bevæget mig derop, men Davide lokkede og udsigten var hele turen værd (se gammel-mobiltelefon-foto her under; skyer over bjergtoppene).

Sestriere Kandahar

Sestriere er et populært skisportssted for italienere og englændere, hvilket betyder at der tales udmærket engelsk på skiskolerne.
Hele området byder på velpræparerede, overskuelige pister og mulighed for off-piste.

Det er del af Via Lattea (Mælkevejen) skiområdet, der består af: Sestriere, Sauze d’Oulx, Pragelato, Claviere, Cesana Torinese, San Sicario og Montgenèvre (F).

Man kan løbe ud på heldagsture rundt i hele Mælkevejs-området. Det er suverænt smukke og varierede ture, noget af det absolut bedste skiløb overhovedet.

Sestriere_SnowI mange år har der været vidunderligt vejr i Italien i januar-februar-marts, super sne og høj sol og næsten ingen vind. Men de sidste tre år, har der en eller flere dage været gråvejr, snestorm med ekstrem kulde på toppen i Sestriere og lukkede pister og lifter.
På grund af disse klimaforandringer bør man tage sine forholdsregler, så man har en plan B – for eksempel gåture i området eller indendørs aktiviteter som lege, spil, fitness eller wellness – så man undgår at blive ærgerlig over manglende skiløb.

Lift_photo_Italien

Sestriere skifakta

42 Sort (80 km)
118 Rød (223 km)
54 Blå Pister (97 km)
7 Grønne Pister

146 Pister
400 km Alpine pister
10 km langrendsløjper
92 skilifter

1000 m Stigning
2840 m Højeste lift
2040 m Sestriere by
1840 m Laveste piste

Sestriere rating ifølge engelske J2SKI:

♥ ♥ ♥ ♥ Ekspert
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ Middelniveau
♥ ♥ ♥ ♥ Begyndere
♥ ♥ ♥ ♥ Sne [jeg vurderer 5-stjernet i Via Lattea]
♥ ♥ ♥ ♥ After-Ski

SauzedOulx_ViaLattea

Hele Milky Way, Via Lattea, området:

114 Sorte
309 Røde
142 Blå
33 Grønne

598 Pister
933 km Alpine Pister
175 skilifter

Rigtig god skiferie.

Læs mere:

5 overbevisende grunde til at tage på skiferie fx i Italien

Sestriereonline

Shackleton Mountain Resort

Følg min Blog HER og Instagram HER

2 kommentarer

 • Marina, it looks stunning there! I’ve never been skiing and it’s too late now I suppose but the winter landscape there looks amazing.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Yes, it is amazing, when you look at the mountaintops from above. And you can go in the ski lifts without skis if skiing is not an option. A winter walk/trek instead.
   However, health permitting (and easy, safe progression) it should not be too late to ski alpine or Nordic. The feeling of snow is wonderful.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kostråd nummer 1: Munden skal ikke kede sig