Motivation? Dagens Motivationscitat: Hæng i længere

Fitnesscenter guide: Find vej i junglen af fitnesspriser

I gang med fitness? Første skridt er at se på faciliteter og fitnesspriser. Men den reelle månedspris på fitnesstræning kan være svær at gennemskue. Hvad bør man overveje og undersøge som forbruger?

fitnesspriser og fitness kvinde i fitnesscenterJeg er ved flere lejligheder blevet interviewet om fitnesspriser. I tv, radio og trykte medier. Også af Politiken, der bragte en kritisk artikel om netop fitnesspriser (lørdag d. 19.12.2015), hvor jeg i samme forbindelse blev interviewet af Radioavisen om samme emne. Aktuelle spørgsmål lige før de traditionelle store fitness-ryk-ind i januar måned.

Ved tjek af fitnesspriser: Se ikke udelukkende på prisen i første omgang. Find først ud egne ønsker og behov, så er det lettere at lave en prissammenligning. Ydermere kan det være en fordel med en prøvetræning eller prøveperiode, hvis muligt.

Fitnesspriser?

Stil spørgsmål. Gå ud fra dette: Hvad er dit fitness behov?

Vil du kun træne i et center eller have adgang til flere?

Der findes uafhængige små eller store centre, som ikke er del af en kæde. Disse centre kan have færre eller flere faciliteter og lavere eller højere fitnesspriser end kæde-centre.

Uafhængige centre har mulighed for at tilbyde specielle aktiviteter og produkter, da de kun har sig selv eller et andet center at referere til.

Kæder har fitnesscentre i en eller flere andre byer, hvilket giver mulighed for at træne i centre flere steder i byen eller rundt om i landet, hvis man har behov for det. I hvilke byer findes kædecentrene – og har man selv behov for fitness i flere byer?

Beliggenhed? Hvor tæt er fitnesscenteret på din bopæl? Transporten bør indregnes, når du tjekker fitnesspriser.

Vil du træne i et privat center eller et foreningsbaseret center?

Der findes både kommercielle centre og foreningscentre. Kommercielle centre er specialiserede i fitnesstræning og kan ofte tilbyde mange særlige faciliteter og hold.

Foreningscentre ligger for det meste sammen med andre idrætsfaciliteter, hvilket kan være en fordel og de største foreningscentre minder en del om kommercielle centre.

Vil du have service og mulighed for hjælp?

De fleste centre har en bemandet reception, hvor man kan få hjælp og svar på sine spørgsmål. Receptionen bemandes af receptionister og/eller trænere.

Mange mindre foreningscentre benytter nøglekort (ligesom et begrænset antal kommercielle centre), så centrene er ubemandede det meste af dagen.
Med nøglekort låser man sig selv ind og træner selv, d.v.s. der er ikke er instruktører i hele åbningstiden. Det afspejles i prisen som er ret billig.

Vil du have adgang til træning og vejledning?

Er der fitness instruktører, personlige trænere eller motionsvejledere, uddannet personale, i centeret, eller er du på egen hånd? Det gør en forskel, at der er professionelt personale, og måske koster det ekstra, men ikke altid.

Vil du træne på et bestemt tidspunkt af dagen?

Hvordan er åbningstiderne? Er der åbent, når du har tid og lyst til at træne?

Der er differentierede priser i løbet af dagen. Typisk er det billigere at træne midt på dagen, hvor der ikke er så travlt i fitnesscentrene i Danmark (i udlandet kan der være travlt ved frokosttid). Et middags-medlemsskab kan dog betyde, at man ikke kan træne i weekenden, så man skal tjekke betingelserne hos det aktuelle center.

Vil du træne styrketræning og/eller holdtræning?

Man betaler typisk for adgang for alle faciliteter. Visse steder er der dog muligheder for en billigere pris, hvis man kun ønsker adgang til styrketræningsafdeling og cardiomaskiner og ikke holdtræning og indendørs holdcykling (spinning).

Vil du have masser af udstyr eller kun det nødvendige?

Bliver du motiveret af et stort udvalg af maskiner og redskaber og redskaber, bør du vælge et center som tilbyder det, også selvom det koster lidt ekstra.
Er du vant til at træne, kan du sagtens – og med optimal effekt – klare sig med meget få redskaber og måske træne et billigere sted.

Vil du have masser af plads eller hygge?

Nogle centre har til huse i store lagerhaller og byder på masser af plads til at brede sig og lave specielle øvelser. Andre centre er i små, tætte, måske opdelte lokaler, hvor pladsen er begrænset, men hvor der er hyggeligt og man kommer tættere på hinanden.

Uanset centerets størrelse er også antal medlemmer en væsentlig faktor – og træner de alle sammen på samme tidspunkt, så der er masser af larm og vanskeligt at komme til?

Hygge? Træner familie og venner i centeret – og vil du gerne træne sammen med dem?

Vil du have mere end træning?

Fitnesstræning kan være rene wellnessoplevelser som på fine hoteller og resorts.

  • Omklædningsfaciliteter (med spejle, skabe, hårtørrer)
    (i omklædningsrum; er faciliteter hygiejniske og er privat omklædning mulig?)
  • Wellness faciliteter (sauna/dampbad/solarie) – eventuelt svømmebassin
  • Massage/adgang til fysioterapi
  • Cafe/lounge område
  • Butik/salg af træningstøj, udstyr, kosttilskud
  • Børneområde/børnepasning
  • Sociale aktiviteter, fester, foredrag, konkurrencer, ture og lignende

Rengøringen er et område for sig: For nogen betyder det ikke så meget, for andre meget. De fleste centre har rengøring, men afhængigt af antal medlemmer og antal rengøringstimer kan centeret enten virke rent eller nusset.
Rene faciliteter koster, men det er ikke altid at det ses på prisen.

Vil du have underholdning?

Er der tv og underholdningsskærme i cardioafdelingen? Er der behov for det? Er der musik i træningsafdelingen? Er der behov for det (er det ønsket)?

Bemærk, at underholdning i reception og cafeområde kan være hyggeligt, mens skærme i træningsområde kan være en kritisk, forstyrrende faktor.

Hvad taler man om, når man taler om fitnesspriser?

Indmeldelsesgebyr

Et administrationsgebyr, der dækker oprettelse af medlemsskab, kontrakt, indgangskort m.m. Typisk pris: Fra 199-249-299 kroner. Af og til er der tilbud, hvor dette gebyr er reduceret eller omfatter noget ekstra.

Månedspris

Grundprisen, som man betaler for en måneds adgang til fitnesscenteret. Dækker blandt andet fitnesscenterets udgifter til husleje, personale, lys, vand og varme.
Grundpriser svinger typisk fra 99,- nogle ganske få steder og op til omkring 499,- eller mere i enkelte centre.

Dagens priser (2021) er omtrent de samme som for 20 år siden på grund af lang tids priskrig som set ved tv-kampagner på 99 og 199 kr., hvilket sjældent holder i praksis; fordi så kan fitnesscentrene næsten ikke løbe rundt.

Lave priser er til forbrugernes fordel og gør fitness tilgængeligt. Ulempen er, at man nu næsten per automatik forventer en urealistisk lav pris, hvilket flere centre imødegår ved at fjerne alle services fx den vigtige første fitnessinstruktion, så alt ekstra skal tilkøbes.

Mængderabat

Mange steder kan man betale for seks måneder, et halvt års medlemsskab, og få indmeldelsesgebyr gratis eller til en form for “mængderabat”, altså reduceret pris og evt. medlemsskab til rabatpris.

Tidsrumsrabat

Efterhånden er der tradition for, at der på visse tider af døgnet, især i middagsperioden, hvor der ikke er så travlt i fitnesscenteret, er lavere priser. Så er det aktuelt, bør man undersøge om der er differentierede priser, billige træningstidspunkter.

Bero gebyr

Bero er en mulighed for at stoppe betaling, mens man for eksempel er syg, skadet eller på ferie. I nogle fitnesscentre afhænger det af medlemsskabets varighed om man i det hele taget har mulighed for at sætte medlemsskabet i bero. Det bør man tjekke.

I andre centre er muligheden enten gratis eller kan koste et gebyr på fx 99 eller 149.

Ved en længere beroperiode skal man overveje om det kan være billigst at melde sig ud og senere ind igen. Så skal man huske at indregne indmeldelsesgebyr igen.

Udeblivelsesgebyr (hold)

Man reserverer og optager en plads, når man melder sig til et hold. Hvis man udebliver uden at melde fra (så en anden kan få pladsen), bliver der i mange centre trukket ca. 20, 25 eller 40 kr.

Udeblivelsesgebyr (fitnessinstruktion)

Man booker tid til fitnessinstruktion eller programlægning. Hvis man udebliver uden at melde fra (og optager tiden for andre), bliver der i nogle centre trukket et gebyr, fx 50 kr.

Gebyrer

Der kan være forskellige andre gebyrer, som man dog kan undgå via valg af betalingsmetode og rettidig omhu: Gebyr for betaling over pbs eller gebyr for betaling per indbetalingskort og rykkergebyrer for sen betaling.

Desuden er der særlige gebyrer for at møde op uden sit kort eller for at miste sit kort, hvilket er dyrt; eksempelvis 299 kr.

Læs mere:

Fitness guide: 10 ting du bør vide ved valg af fitnesscenter

Følg min Blog HER og Instagram HER

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Motivation? Dagens Motivationscitat: Hæng i længere