Af Marina Aagaard, MFT

Hav en rigtig god Halloween weekend. Fænomenet, amerikansk-inspireret allehelgensfest, er vist kommet til Danmark for at blive, så man kan lige så godt benytte endnu en lejlighed til at fejre, feste eller (u)hygge sig med et tema.

Halloween-Pumpkin-Smile-Vector

Halloween, et amerikansk ord, der er er en sammentrækning af de engelske ord “All Hallow’s Evening”, er en årlig begivenhed, som altid finder sted fra solnedgang d. 31. oktober om aftenen før All Hallows Day, allehelgensdag. Mange steder fejrer man dog i stedet i weekenden før eller weekenden efter afhængigt af den nøjagtige dato (ugedag).

Allehelgensdag falder altid d. 1. november og Allesjælesdag den 2. november, oprindelig to forskellige dage, men i dag fejres de begge på allehelgensdag, så i praksis bliver de døde oftest æret og mindet på allehelgensdag. Allesjælesdag markeres ikke i folkekirken, men er en katolsk fejring (kristendom.dk).

Begivenheden fejres i en række lande på mere eller mindre religiøs eller kommerciel vis med kirkebesøg, lys fx i græskar, bål, lege, historiefortælling eller skrækfilm.

Efter en populær skik klæder både børn og voksne sig ud og børnene går fra hus til hus for at bede om slik, hvis man vil undgå at få ballade: “Trick-or-treat”.
To-do-liste: Husk at købe slik til besøgende børn (en dag om ugen er det vel o.k.).

Det er en vesterlandsk begivenhed, ikke af amerikansk, men engelsk oprindelse.
Dagen, aftenen, markerer begyndelsen af Allhallowtide, det tidspunkt på året (kalenderåret), hvor man mindes de døde, alle de trofaste troende samt martyrer og helgenener; en to-dages fejring.

Ifølge nogle kilder er All Hallows’ Eve, en kristen fejring, egentlig baseret på en hedensk keltisk fest, Samhain (gælisk for ‘sommertid slutter’), der markerer slutningen på høsttiden og begyndelsen på et nyt år og kortere dage.

Kelterne troede at det slør som skilte de dødes og de levendes verden var tyndest under Samhain, hvorfor dette var et særligt godt tidspunkt til at kommunikere med de afdøde (The Old Farmer’s Almanac, almanac.com).

Skikken er, at man ikke spiser kød på dagen, men gerne vegetarisk. Så weekenden byder på en fin lejlighed til at spise grøntsagsretter med græskar, for eksempel græskarsuppe, som smager fantastisk, eller ovnstegt græskar.

Tjek eksempelvis 22 retter med græskar og find inspiration til weekendmenuen.

Pumpkin_Graeskar_Vegetable_Marina_Aagaard_blog

Happy Halloween.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s